Ναρκωτικά: Έπιασαν στη Θεσσαλονίκη “στρατολόγο” καρτέλ κοκαΐνης

ΕΛΛΑΔΑ

Ναρκωτικά: Έπιασαν στη Θεσσαλονίκη “στρατολόγο” καρτέλ κοκαΐνης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Ναρκωτικά: Ο συναγερμός είχε σημάνει στις γαλλικές Αρχές τα χαράματα της 20ης Ιουνίου

07.10.2021 | 22:35

Ενας 35χρονος Έλληνας, ο οποίος εμπλέκεται με το διαβόητο «καρτέλ των τουριστών», οι οποίοι, επιβαίνοντες σε φουσκωτό σκάφος… εξόκειλαν, πριν από τέσσερα χρόνια, σε ακτή της Γαλλίας, ενώ μετέφεραν έναν τόνο και 700 κιλά κοκαΐνης, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη με διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε βάρος του, λέει η Αστυνομία,  εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, που τελέστηκαν τον Ιούνιο του 2017, στη Γαλλία. Ειδικότερα, συνεχίζει η Αστυνομία, ο συλληφθείς κατηγορείται ότι, μαζί με έντεκα ακόμη άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων, είχαν μεταφέρει 1,7 τόνους κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, μέσω θαλάσσης και συγκεκριμένα με ιστιοφόρο, ποσότητα που εκφόρτωσαν σε παραθαλάσσια περιοχή της Γαλλίας.

Από τις έρευνες των Γαλλικών Αρχών προέκυψε ότι, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε προσπαθήσει, με τον ίδιο τρόπο, να εισάγει στη Γαλλία μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης κατά τα έτη 2016, 2017 και 2018.

O 35χρονος στρατολόγος

Ο ρόλος του 35χρονου συλληφθέντα, καταλήγει, συνίσταται στη στρατολόγηση ατόμων για τις επίμαχες “αποστολές” μέσω θαλάσσης, ενώ σημειώνεται ότι έχει συγγενική σχέση με ένα εκ των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης. Και ενώ ο 35χρονος «στρατολόγος» οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εκδόσεων, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, οι υπόλοιποι Ελληνες, που είχαν συλληφθεί, προφυλακίσθηκαν μετά την απαγγελία σε βάρος τους κατηγοριών για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Τους ύποπτους, η γαλλική Αστυνομία είχε, αρχικά, εκλάβει ως «ταξιδιώτες αναψυχής», που αντιμετώπισαν προβλήματα σε μια παραλία του νομού Λαντ και έσπευσε να βοηθήσει. Οκτώ Ελληνες και τρία άτομα άλλων εθνικοτήτων, συνελήφθησαν στις 20 Ιουνίου  2017, έχοντας στην κατοχή τους, 1,7 τόνο κοκαΐνης.

Η μαρτυρία του ψαρά

Ο συναγερμός είχε σημάνει στις γαλλικές Αρχές, τα χαράματα της 20ης Ιουνίου, από έναν περαστικό ψαρά: «Άτομα φαίνονται να έχουν εξοκείλει στην παραλια του Μιμιζάν (Λαντ) με το φουσκωτό τους»,  ανέφερε. Οι χωροφύλακες, που έσπευσαν να τους βοηθήσουν, πήραν απλώς τα ονόματα των ανδρών, καθώς και τις διευθύνσεις τους. Η υπόθεση θα έμενε εκεί αν, γύρω στο μεσημέρι, πράκτορες του Εθνικού Γραφείου Θήρας και Άγριας Πανίδας (ONCFS) δεν είχαν παραξενευτεί από τη περίεργη συμπεριφορά πολλών ανδρών στην ίδια αυτή παραλία του Μιμιζάν: Ξεφόρτωναν μεγάλα λευκά πακέτα από το σκάφος και τα τοποθετούσαν κάτω από έναν μουσαμά…

Οι τέσσερις πράκτορες του ONCFS, συνοδευόμενοι από χωροφύλακες του Μιμιζάν, που είχαν ενημερωθεί από τους ίδιους, επενέβησαν τότε και ανακάλυψαν περίπου 35 δέματα που περιείχαν συνολικά 1,5 τόνο κοκαΐνη.

Κατασχέθηκαν τα φουσκωτά

Κατασχέθηκαν τα φουσκωτά, καθώς και τρία οχήματα παντός εδάφους στα οποία βρέθηκαν 10.000 ευρώ σε μετρητά και ένα δορυφορικό τηλέφωνο. Αφού έκαναν τη σύνδεση με το δήθεν ναυάγιο του πρωινού, αστυνομικοί και χωροφύλακες κατευθύνθηκαν στη συνέχεια  προς ένα σπίτι στο Εσκούρς (Λαντ), σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σημείο, στη διεύθυνση που είχαν αναφέρει οι «ναυαγοί τουρίστες».

Βρήκαν εκεί τέσσερις άνδρες, που έπαιρναν το απεριτίφ τους και είχαν στην κατοχή τους 200 κιλά κοκαΐνη, μετρητά και προϊόντα επεξεργασίας του ναρκωτικού. Η αξία μεταπώλησης της κοκαΐνης, υπολογίστηκε  από 150 έως 170 εκατομμύρια ευρώ.

Exit mobile version