Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ακρίβεια: Το κυβερνητικό σχέδιο ανάσχεσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακρίβεια: Το κυβερνητικό σχέδιο ανάσχεσης

Ακρίβεια: Στα μέσα του Οκτωβρίου αναμένεται η όποια απόφαση για το επίδομα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Η πραγματική επίπτωση των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια δεν θα έρθει ακόμα. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί, θα συνεχιστούν τα μέτρα και μετά το τέλος του χρόνου» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο που είναι αδύναμος, να παγώσει… η κυβέρνηση είναι από πάνω» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας», τονίζοντας ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι.Ο υπουργός επικαλέστηκε τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη με 2,1%. «Η Ισπανία είναι 4,1% και εμείς 2,1% και ο Τσίπρας μας έλεγε να ακολουθήσουμε το ισπανικό παράδειγμα».

ΓΙώργος Αυτιάς

Από τον Γιώργο Αυτιά

Σε άλλες χώρες όχι μόνο στο ΗΒ, υπάρχουν και ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ, εμείς δεν έχουμε καμία έλλειψη στην εφοδιαστική αλυσίδα, είπε και πρόσθεσε ότι η επιβάρυνση στο ρεύμα, θα είναι 1 με 2 ευρώ το μήνα, ενώ στο επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι θα διαπιστώσουν αύξηση του ποσού κατά 20%.

Σταϊκούρας: «Νέα μέτρα αν χρειαστεί»

Στα μέσα του Οκτωβρίου αναμένεται η όποια απόφαση για το επίδομα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας ενώ αναφέρθηκε και στο κοινωνικό μέρισμα.Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε τόσο στο επίδομα φυσικού αερίου όσο και στο κοινωνικό μέρισμα λέγοντας πως: «Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε. Η εικόνα είναι καλή, είναι ικανοποιητική, χωρίς να θριαμβολογώ για την πορεία της οικονομίας. Τα ταμεία πράγματι είναι γεμάτα με την έννοια ότι και ο κρατικός προϋπολογισμός αρχίζει να εκτελείται καλύτερα και η χώρα αντλεί πόρους από τις αγορές χρήματος με αρνητικό κόστος δανεισμού και από τις αγορές κεφαλαίου με το χαμηλότερο ιστορικά κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η ελληνική πολιτεία πρέπει να βγάζει πόρους γιατί αυτό αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος.

Ταμειακά δηλαδή μπορεί να έχεις τους πόρους αλλά όσο εκταμιεύεις, όσο αυξάνεις τις δαπάνες τόσο αυξάνει το έλλειμμα της χώρας το οποίο μπορεί να έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία. Εάν η εικόνα είναι αυτή και καλύτερη προφανώς θα έχουμε πιθανότητα δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει δεν το γνωρίζω ακόμα. Για μέτρα που αφορούν μόνο το 2021 μπορεί να υπάρξουν κάποιες πιθανόν πρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα και με την κρίση των τιμών θα έχουμε εικόνα περίπου σε ένα μήνα. Τότε θα καταθέσουμε και τον προϋπολογισμό»

 

Η αγωνία

Στην κυβέρνηση ανησυχούν για ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο…. Υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση του πακέτου που έχει ανακοινωθεί. Το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, κατά 20% και δεν αποκλείεται να πάει ακόμη πιο ψηλά εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν. Σ το υπουργείο Ανάπτυξης τα συνεργεία ελέγχου έχουν ριχθεί στην μάχη κατά της ακρίβειας, με άμεσο στόχο να προλάβουν αυξήσεις Υπάρχουν τα εργαλεία που μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο. Υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση του εισοδήματος σε ευάλωτους πολίτες. Ήδη έχει ανακοινωθεί ο διπλασιασμός του ποσού που θα λάβουν τα Χριστούγεννα όσοι παίρνουν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Δεν αποκλείεται να δοθεί κάποιο ποσό και στους χαμηλοσυνταξιούχους ή ακόμη και σε κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες, με χαμηλό εισόδημα. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι και πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση «πληθωρισμός» που ταλανίζει όλο τον πλανήτη. Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες και σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εντείνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην καρδιά του χειμώνα, ειδικά στο φυσικό αέριο.

 

Το πετρέλαιο

Η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2018. Την ίδια στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ολλανδίας σημειώνουν άνοδο 12% και τα προθεσμιακά συμβόλαια άνθρακα 2,2%, ενώ έχουν μειωθεί ακόμη και τα αποθέματα νερού της Νορβηγίας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Και ενώ εντείνεται η ανησυχία για ενδεχόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου, αναλυτές του BloombergNEF προεξοφλούν ότι τους επόμενους μήνες η προσφορά ενέργειας θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τη ζήτηση, «αυξάνοντας την πίεση στις τιμές που βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις