Φάρμακο Merck για τον κορoνοϊό: Τι είναι, πόσο κοστίζει, πότε θα έρθει στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Φάρμακο Merck για τον κορoνοϊό: Τι είναι, πόσο κοστίζει, πότε θα έρθει στην Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φάρμακο Merck για τον κορoνοϊό: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από το χάπι για τον κορονοϊό σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Merck.

13.10.2021 | 13:19

Ως πολύ ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα νέα από την ανάπτυξη της μολνουπιραβίρης από την εταιρεία Merck, από τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Οι δύο καθηγητές συνοψίζουν την πρόσφατη δημοσίευση από το περιοδικό Nature. Πρόκειται για ένα αντιικό φάρμακο, το οποίο μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα και συνεπώς η χορήγησή του είναι εφικτή στο σπίτι των ασθενών. Μέχρι στιγμής, όπως τονίζουν οι καθηγητές, οι θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο COVID-19 συμπεριλαμβάνουν φαρμακευτικές ουσίες, όπως το αντιικό ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Αυτά δίνονται είτε ενδοφλέβια είτε με ένεση. Η χορήγησή τους συνεπώς είναι σχετικά δύσκολη, καθότι απαιτεί τη συνδρομή ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Πώς δρα το χάπι της Merck

Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, “εξαναγκάζει” τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων. Οι καθηγητές παρατηρούν ότι κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιικές RNA πολυμεράσες.

Η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία, διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή, με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου. Θα πρέπει σύμφωνα με τους καθηγητές να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από κριτές, ωστόσο με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η εταιρεία τα αποτελέσματα ακούγονται πολύ ενθαρρυντικά για την αδειοδότηση του φαρμάκου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικό, όπως τονίζουν ο κ. Δημόπουλος και ο κ. Μαγιορκίνης, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη έχουν συνάψει συμφωνία για την αγορά 1,7 εκατομμυρίων θεραπευτικών σχημάτων, έναντί του ποσού των 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζοντας το κόστος κάθε θεραπευτικού σχήματος στα 700 δολάρια ανά άτομο.

Πότε θα χορηγείται

Η μολνουπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά την διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη. Το γεγονός ωστόσο ότι χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία χρήση της αμέσως μετά την αδειοδότησή της, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Ο ΠΟΥ ζητά πλήρη στοιχεία από τη Merck

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά πλήρη κλινική στοιχεία για το αντιιϊκό φάρμακο. Η Merck υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στον αμερικανικό FDA για το φάρμακο, που αφορά ασθενείς με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της COVID-19. Εάν λάβει έγκριση, θα είναι το πρώτο αντιιικό σκεύασμα για την COVID-19 το οποίο λαμβάνεται από το στόμα. “Πράγματι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Θα πρέπει να δούμε τα πλήρη στοιχεία γι’ αυτό. Αν είναι αλήθεια, τότε αυτό είναι άλλο ένα όπλο στην μάχη κατά της πανδημίας της COVID-19”, απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, σε ερώτηση που δέχθηκε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη για το φάρμακο αυτό.

Μίνα Γκάγκα: Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες

Στο θέμα του φαρμάκου της Merck κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. “Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων” γνωστοποίησε η υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι “όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες… Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι. Θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές. Οσο τα έχουμε βέβαια, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη”.

“Άρα καλύτερα να προλάβουμε, παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε” υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα και με την ιδιότητα της γιατρού.

Exit mobile version