Μετά την ελαφρά βελτίωση του καιρού από τα έντονα φαινόμενα της «Αθηνάς», το σκηνικό αλλάζει άρδην από αργά τη νύχτα της Τετάρτης, καθώς τη χώρα θα πλήξει ένα νέο καιρικό σύστημα, η κακοκαιρία «Μπάλλος». Συγκεκριμένα, βάσει των προγνωστικών, αναμένεται ισχυρή επιδείνωσή του καιρού, η οποία θα επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ της Τετάρτης (13/10) προς Πέμπτη (14/10) και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά. Μάλιστα, η ΕΜΥ εξέδωσε και έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Το νέο αυτό σύστημα, που ονομάστηκε «Μπάλλος» και έρχεται αμέσως μετά την «Αθηνά», η οποία θυμίζουμε ότι προκάλεσε καταστροφές κυρίως στη Βόρεια Εύβοια, έθεσε τις αρμόδιες Αρχές εκ νέου σε επιφυλακή.
Ενταση των φαινομένων από νωρίς την Πέμπτη -Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης
Το σκηνικό του καιρού, λοιπόν, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου αλλάζει, αφού σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Το βράδυ στη Μακεδονία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στη Μακεδονία, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή (15/10) προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, ενώ πρόσκαιρα είναι πιθανό να χιονίσει και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι 6 με 8 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά έως 9 μποφόρ, στρεφόμενοι από τις απογευματινές ώρες σταδιακά σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια. Το Σάββατο (16/10), στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους στα ανατολικά μέχρι νωρίς το
απόγευμα θα είναι ισχυρές.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια.
Οι οδηγίες στους πολίτες εν όψει της κακοκαιρίας
Με βάση όλα αυτά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ενημέρωση των πολιτών με οδηγίες εν όψει της αλλαγής του σκηνικού, καθώς, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):
α) οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές, βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν
β) ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά-νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:
1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
2. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη Βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
3. Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.
Συνεπώς, παραμένουν:
Σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων και
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
https://www.youtube.com/watch?v=r_7xC8ElflY
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έκτακτα καιρικά φαινόμενα μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Τέλος, οι πολίτες παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.
Παπαγεωργίου: «Είμαστε έτοιμοι για όλα» -Οι περιοχές που θα επιβαρυνθούν
Αρκετές περιοχές θα επιβαρυνθούν πολύ και για πολλές ώρες ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάλλος», όπως ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου. Οπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υπάρχει φόβος από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, όταν και η κακοκαιρία μπαίνει στην Ελλάδα από τα δυτικά και επηρεάζει πρώτα τα νησιά του Ιονίου, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, τα παράλια της Πελοποννήσου και κατευθύνεται σταδιακά προς βόρεια και Αττική.
Θα επηρεάσει -όπως είπε- και περιοχές πιο βόρεια από το Αγιο Ορος, από την Αμφίπολη μέχρι τη Θάσο και την Καβάλα. «Κινείται αντίθετα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι περιοχές που θα είναι πιο «κόκκινες» και στις οποίες οι πολίτες πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί, με βάση την επικαιροποίηση των μοντέλων που τρέχουν. «Είμαστε έτοιμοι για όλα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ερωτηθείς αν θα δοθεί εντολή για διακοπή κυκλοφορίας σε κάποιες περιοχές. Πρόσθεσε πως η Αστυνομία έχει εντολές να γίνει διακοπή της κυκλοφορίας αμέσως σε επικίνδυνα σημεία και πως τρέχουν τα μοντέλα με τη διεύθυνση σχεδιασμού για το πού θα επικεντρωθεί η μεγάλη ποσότητα νερού.