Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος συμψηφισμών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος συμψηφισμών

ΑΑΔΕ: Με την ολοκλήρωση του νέου κύκλου συμψηφισμών για τις επιστροφές φόρους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκύπτουν ορισμένες διαπιστώσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Τι ισχύει ακριβώς ανά περίπτωση;

Ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος συμψηφισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις επιστροφές φόρου. Ταυτόχρονα δίνεται το σήμα για την έναρξη της μαζικής αποστολής των εναπομεινάντων επιστροφών φόρων, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει ορισμένους πολίτες στη διαπίστωση ότι υπάρχουν υπόλοιπα προς επιστροφή μετά και τους συμψηφισμούς, τα οποία, όμως, θα τα δουν το επόμενο διάστημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο enikos.gr, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Τι ισχύει για αποζημιώσεις ενοικίων και την πληρωμή εφάπαξ φετινών φόρων;

Ειδικά για τις αποζημιώσεις ενοικίων COVID, η ΑΑΔΕ, συμψήφισε αποζημιώσεις ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες, δηλαδή το 98,2% του συνόλου. Για το 1,8%, που απομένει, δηλαδή 7.080 δικαιούχους, ο συμψηφισμός δεν κατέστη εφικτός, διότι όταν αναζητούνταν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ για να συμψηφιστούν, δεν υπήρχαν. Συνεπώς, οι αποζημιώσεις ενοικίων των συγκεκριμένων δικαιούχων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει η σχετική οφειλή. Οι φορολογούμενοι που έσπευσαν να τακτοποιήσουν εφάπαξ τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι είχαν επιστροφή φόρου, θα πρέπει να περιμένουν να τους καταβληθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το συνολικό ποσό της επιστροφής.

Για έγγαμους και για όσους είδαν μείωση χρεών

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι επιστροφών φόρων, θα διαπιστώσουν πως οι δόσεις τους από τις εκκρεμείς οφειλές τους μειώνονται. Συγκεκριμένα, θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κλπ. Εάν ο συμψηφισμός δεν καλύψει τη συνολική οφειλή, τότε το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να εξοφληθεί σε 6 δόσεις, έως και το Φεβρουάριο του 2022. Ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί για τη νέα οφειλή και το νέο ύψος των δόσεων με ένα νέο εκκαθαριστικό το οποίο θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό ιστότοπο της ΑΑΔΕ (myAADE).

Για όσους πολίτες προκύψει από τον συμψηφισμό να λάβουν κάποιο ποσό επιστροφής φόρου αυτό θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα Taxisnet. Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις