Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δήλωση Ε9: Δυνατότητα τροποποιητικών από ιδιοκτήτες ακινήτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήλωση Ε9: Δυνατότητα τροποποιητικών από ιδιοκτήτες ακινήτων

Δήλωση Ε9: Δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων θα έχουν τις επόμενες μέρες οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σε περιπτώσεις εντοπισμένων παρελθοντικών λαθών ή παραλήψεων.

Σε επαναλειτουργία θα θέσει την ηλεκτρονική εφαρμογή τις επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με την “Ημερησία”, ώστε να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις, από τις οποίες θα προκύψει ένα νέο εκκαθαριστικό του φόρου. Αυτή η δυνατότητα για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, θα δίνεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, πριν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με σκοπό να διορθώνονται τυχόν εντοπισμένα λάθη ή παραλείψεις στην ακίνητη περιουσία τους, στην περίπτωση, δηλαδή, που έχουν υπάρξει λάθη, προχωρώντας στην υποβολή νέας δήλωσης. Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη, τα οποία έγιναν αιτία να χρεωθούν άδικα με επιπλέον ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του φόρου αυτού για το 2021, προέρχονται από δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2021 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9 με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ. Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Πιο συνηθισμένο λάθος

Όπως αναφέρεται, το πιο σύνηθες, ίσως, λάθος που εντοπίζεται στο Ε9 αφορά τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν οι φορολογούμενοι στα ακίνητα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, καθώς έχει θεωρηθεί αυτόματα ότι το ακίνητο ανήκει στον δηλούντα κατά πλήρη κυριότητα.

Άλλα λάθη

Επίσης σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ, θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου. Ακόμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν ότι έχουν συμπληρώσει ορθά τα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Πρέπει να ελεγχθεί αν η συμπλήρωση έχει γίνει σωστά και αυτό διότι τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα.

Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4. Θα πρέπει να ελέγξουν ότι έχουν συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία για αποθήκες και πάρκινγκ. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ., φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες, είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη, είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες, φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις