Ένα κομμάτι κοτόπιτα (145gr) έχει περίπου 250 θερμίδες. Όσο αναφορά τη διατροφική αξία της πίτας αναλυτικά, το κοτόπουλο αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεϊνών, σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Περισσότερα από τα μισά λίπη που περιέχει, είναι ακόρεστα , τα οποία στην πραγματικότητα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Τα μανιτάρια, θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.
Επίσης, έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας). Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.).Τα μανιτάρια περιέχουν άφθονα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και παράλληλα αποτελούν καλές πηγές βιταμινών.
Η πιπεριά συγκαταλέγεται στα τρόφιμα με την υψηλότερη διατροφική αξία μιας και καλύπτει μεγάλη γκάμα από τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ευεργετικών πολλών εξ αυτών για την υγεία. Τέλος, το ανθότυρο είναι καλή επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα ή θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους λόγω της χαμηλής, σε σχέση με τη φέτα, περιεκτικότητας του σε αλάτι και λιπαρά.
Υλικά
1 συσκευασία ζύμη για πίτα
1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο
1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ. γλ. αλάτι
1/4 κ. γλ. πιπέρι
1 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
2 1/2 φλ. τσαγιού μαγειρεμένο κοτόπουλο σε τρίμματα
2 φλ. τσαγιού ανάμεικτα λαχανικά της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και τοποθετήστε το φύλλο πίτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε ένα ταψί.
Βήμα 2
Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Βήμα 4
Σταδιακά ρίξτε το ζωμό κοτόπουλου και το γάλα, μαγειρεύοντας και ανακατεύοντας μέχρι να αφρατέψουν και να πήξουν.
Βήμα 5
Ανακατέψτε στο μείγμα το κοτόπουλο και τα ανάμεικτα λαχανικά και αποσύρετε από τη φωτιά.
Βήμα 6
Ρίξτε το μείγμα κοτόπουλου στο ταψί και καλύψτε με ακόμη ένα φύλλο από τη ζύμη για πίτες.
Βήμα 7
Χαράξτε το φύλλο και ψήστε για 30 με 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Βήμα 8
Αφήστε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρετε.
https://www.youtube.com/watch?v=Ap9wGwqUwcY