Στις 4:30 το απόγευμα υπογράφεται στην Ουάσινγκτον η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα βάλουν τις υπογραφές για 5ετή ανανέωση, ενώ την συμφωνία συνοδεύει πολιτική δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν, που ικανοποιεί απόλυτα με τις δεσμεύσεις της, την Αθήνα. Η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, καθώς αναμένει παραγράφους που θα αποτελούν μήνυμα ασφάλειας για την χώρα και έμμεση προειδοποίηση προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές, γίνεται αναφορά στον σεβασμό και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις του κ. Μπλίνκεν μετά την ολοκλήρωση των υπογραφών. Είναι δεδομένη η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και θα γίνει αναφορά στην συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Η Συμφωνία θα είναι πενταετούς διάρκειας και στη λήξη της θα μπορεί να την καταγγείλει οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές.
Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Σημαντικές συναντήσεις Δένδια στην Ουάσινγκτον
Χθες, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Κατά την συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία των δύο χωρών, ενώ η Αθήνα δίνει έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων και την εξέλιξη του τριμερούς σχήματος με την Κύπρο. Ανατολική Μεσόγειος και ελληνοτουρκικά ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνης και τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.
Στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά». Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα «υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της. Υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονες της, ιδρύοντας κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον Αραβικό κόσμο και προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως πρόσφατα με τη νέα εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας».
Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα
Η συμφωνία θα δίνει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Πέρα από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην ταξιαρχία της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και παραμονής σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, που γίνεται βασική πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη. Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη με σκοπό την αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ουάσιγκτον αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα.
Mε τον Βουλευτή των ΗΠΑ Ted Deutch, είχαμε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο και Μ.Ανατολή – I met with US Congressman @RepTedDeutch. Fruitful exchange of views on recent developments in the #EasternMediterranean and #MiddleEast. pic.twitter.com/5uf7vo4y98
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 13, 2021
Οι τέσσερις τοποθεσίες που αναμένεται να περιγραφούν συγκεκριμένα, ως χώροι παροχής διευκολύνσεων στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι η Σούδα, το Στεφανοβίκειο, το Λιτόχωρο και η Αλεξανδρούπολη. Οι διπλωματικές διατυπώσεις που έχουν επιλεγεί όμως, θα επιτρέπουν σε αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν ως διευκολύνσεις τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
https://twitter.com/NikosDendias/status/1448332449549889538?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1448332449549889538%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1171035%2Fta-mustika-tis-5etous-amudikis-sumfonias-me-tis-ipa-simera-upografoun-dendias-blinken%2F
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο Νίκος Δένδιας και ο επικεφαλής του State Depertment Άντονι Μπλίνκεν θα υπογράφουν τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), 15 αμερικανικά μαχητικά F-15 βρίσκονται στη βάση της Λάρισας, την «καρδιά» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για την βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με την συνομολόγηση της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει εμμέσως την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για την στρατιωτική της μηχανή.
https://twitter.com/NikosDendias/status/1448292991672651781?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1448292991672651781%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1171035%2Fta-mustika-tis-5etous-amudikis-sumfonias-me-tis-ipa-simera-upografoun-dendias-blinken%2F
Θερμά λόγια Καραμανλή για τις αμυντικές συμφωνίες
Στην εκδήλωση μίλησε και ο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας την οποία χαρακτήρισε “εθνική επιτυχία”, άσκησε δριμύτατη κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για την σημερινή κατάσταση της ΕΕ, τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει εθνική απειλή από την Τουρκία, ανέδειξε τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Καραμανλή που στόχευαν στην εθνική ενότητα, και έδωσε έμφαση στην επιλογή του Κ.Καραμανλή να εστιάσει σε πολιτικές κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης. Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην Ευρώπη για «επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».
«Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον», υποστήριξε ο Κώστας Καραμανλής.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπίσει αποτελεσματικά την εδαφική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της, με την διπλωματική της δράση, τις συμμαχίες της, παλιές και νέες, με το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων, αλλά υπογράμμισε ότι επιβάλλεται πάνω από όλα από τις περιστάσεις, εθνική ομοψυχία και συνεννόηση.
«Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλληθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές», τόνισε επικρίνοντας τις Βρυξέλλες για την στάση που τηρούν.