Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Wall Street Journal: Πώς θα καταλάβεις αν έχεις γρίπη ή κορωνοϊό;
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Wall Street Journal: Πώς θα καταλάβεις αν έχεις γρίπη ή κορωνοϊό;

Wall Street Journal: Σε δημοσίευμά της, μέσα από 7 ερωτήσεις-απαντήσεις, παίρνει τη γνώμη ειδικών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα συμπτώματα γρίπης-κορωνοϊού.

Σε δημοσίευμα της “Wall Strett Journal” επιστήμονες και γιατροί λένε πως φέτος προμηνύεται μια “δύσκολη σεζόν”, καθώς με τη σταδιακή άρση των μέτρων ενδέχεται να υπάρξει νέο ξέσπασμα της γρίπης. Επίσης το σενάριο ταυτόχρονης συνύπαρξης της γρίπης με τον κορωνοϊό, δημιουργεί και ανησυχίες για το κατά πόσο και αν θα καταφέρουν να αντέξουν τα υγειονομικά συστήματα ανά τον κόσμο, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη και την κατάσταση του Συστήματος Υγείας της Ελλάδας. Όμως, ένας βασικός προβληματισμών ξένων, αλλά και Ελλήνων ειδικών, τον οποίο αναδεικνύει και η “WSJ” αφορά την ομοιότητα των συμπτωμάτων ανάμεσα σε γρίπη και κορωνοϊό. Αναφορικά με αυτό, ο Κάμερον Γουλφ, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Duke, λέει χαρακτηριστικά: «μπορεί κάποιος να νομίσει ότι είναι απλώς συνάχι ή αλλεργία. Θα μπορούσε όμως να είναι και μια breakthrough μόλυνση (σ.σ.: μόλυνση εμβολιασμένου)».

Ενώ η “WSJ” αναφέρει συγκεκριμένα: «Πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης και του κορωνοϊού είναι παρόμοια. Πυρετός, κόπωση, πόνοι είναι συμπτώματα που μπορούν να παρατηρηθούν και στις δύο περιπτώσεις. Τα συχνά πιο ήπια συμπτώματα του κορωνοϊού σε εμβολιασμένους -κάποιες φορές περιλαμβάνουν συνάχι ή φταρνίσματα- αναμένεται να κάνουν πιο δύσκολο το να ξεχωρίσει κάποιος τις δύο ασθένειες, ακόμα και να τις διαχωρίσει από το κοινό κρυολόγημα ή τις αλλεργίες». Έτσι, με το δημοσίευμά της και μέσα από 7 SOS ερωτήσεις-απαντήσεις ειδικών προσπαθεί να ενημερώσει σχετικά όλο τον κόσμο.

1) Τι διαφορές έχουν οι breakthrough μολύνσεις (σε εμβολιασμένους) με κορωνοϊό με τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα ή άλλες ασθένειες;

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού σε εμβολιασμένους είναι συνήθως πιο ήπια, ενώ διαρκούν λιγότερο απ’ ό,τι στους ανεμβολίαστους. Αυτή η μειωμένη ένταση μπορεί να κάνει τα συμπτώματα να μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Οι breakthrough μολύνσεις περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως το συνάχι, η κόπωση και ο βήχας. Ένα σύμπτωμα όμως που συνήθως συνδέεται με τον κορωνοϊό είναι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης, όπως επισημαίνει ο Ντάνιελ Ούσλαν, από το UCLA Health: «Τα κλινικά συμπτώματα και σημάδια της γρίπης και του κορωνοϊού είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η απώλεια όσφρησης και γεύσης». Βέβαια, η μόλυνση με κορωνοϊό δε συνεπάγεται πάντα απώλεια γεύσης ή όσφρησης και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γίνεται τεστ, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, ώστε να διαπιστωθεί η αιτία των συμπτωμάτων.

2) Τι μπορεί να σηματοδοτεί η περίοδος επώασης για μια πιθανή ασθένεια;

Με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, τα συμπτώματα συνήθως έπαιρναν περισσότερο για να εκδηλωθούν απ’ ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη. Επομένως, αν κάποιος είχε έρθει σε επαφή με άτομο με συμπτώματα και αρρώσταινε γρήγορα, τότε αυτό θα σήμαινε ότι ήταν πιθανότερο να έχει γρίπη. Παρόλα αυτά, με την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται πιο σύντομα. «Είναι δύσκολο να βασιστεί κάποιος στην περίοδο επώασης. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει πλέον», απαντά ο Γουλφ.

3) Ποιες οι διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κορωνοϊού στα παιδιά;

Κατά το δημοσίευμα της “WSJ”, όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος τις διαφορές ανάμεσα σε κορωνοϊό και γρίπη. Τα παιδιά που μολύνονται είτε με γρίπη, είτε με κορωνοϊό, εμφανίζουν πιο συχνά γαστρεντερολογικά προβλήματα στο ξεκίνημα της ασθένειας, εξηγεί η Φλορ Μουνιόζ, παιδίατρος με ειδικότητα στα λοιμώδη νοσήματα από το Texas Children’s Hospital του Χιούστον. Τα παιδιά, στα οποία τα συμπτώματα από κορωνοϊό προχωρούν, συνήθως αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, προσθέτει, καλώντας τους γονείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους.

4) Πρέπει να κάνω τεστ και για γρίπη και για κορωνοϊό;

Οι γιατροί συστήνουν να γίνεται τεστ και για τους δύο ιούς, αν υπάρχουν συμπτώματα. Ένα μοριακό (PCR) τεστ -που γίνεται σε ιατρείο, φαρμακείο ή και αλλού και το οποίο επεξεργάζεται σε εργαστήριο- παραμένει η πιο ακριβής μέθοδος για να διαγνωστεί η Covid-19. Αρκετά αξιόπιστα για όσους εμφανίζουν συμπτώματα και πιο εύχρηστα είναι και τα rapid (self) test που πωλούνται στα φαρμακεία. Τα rapid test δίνουν αποτέλεσμα σε περίπου 15 λεπτά και μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα κιτ για να το κάνει στο σπίτι. Αν το rapid test είναι αρνητικό και συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα, τότε θα πρέπει να κάνετε και ένα μοριακό, λέει ο Δρ. Ούσλαν. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τεστ και για άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη.

5) Μπορούν τα τοπικά στατιστικά ασθενειών να μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε τα συμπτώματά μας;

Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναρτούν συχνά νέα δεδομένα για μια σειρά ασθενειών. Τα στατιστικά στοιχεία, για την περιοχή στην οποία μένουμε, δείχνουν πότε παρατηρείται αύξηση σε κρούσματα γρίπης, καθώς και για άλλους ιούς, όπως ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) που φέτος έκανε την εμφάνισή του νωρίτερα από άλλες χρονιές. Αν ένας ιός βρίσκεται σε κυκλοφορία σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τότε είναι πιο πιθανό να έρθετε σε επαφή με αυτόν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

6) Μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα δύο μολύνσεις, όπως γρίπη και κορωνοϊό;

Σύμφωνα με τον οδηγό της “WSJ”, είναι πιθανό να μολυνθεί κάποιος με περισσότερους από έναν ιούς ταυτόχρονα -αν και δεν είναι τόσο σύνηθες όσο η απλή («μονή») νόσηση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε παιδιά που βρίσκονται σε περιβάλλοντα όπως τα σχολεία, όπου οι ιοί έχουν κυκλοφορία, λέει η Δρ Μουνιόζ. «Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη μόλυνση με δύο ιούς, ειδικά στα παιδιά. Ο RSV και ο αδενοϊός μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα απ’ ό,τι στους ενήλικες», προσθέτει.

7) Πρέπει να κάνω εμβόλιο και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη;

«Ναι», είναι η απάντηση των ιατρών. Μάλιστα, το CDC έχει ανακοινώσει ότι τα εμβόλια για τη γρίπη και τον κορωνοϊό μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις