Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιταλία: 80% των Ιταλών χρησιμοποίησε το green pass
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: 80% των Ιταλών χρησιμοποίησε το green pass

Ιταλία: Σήμερα, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου εφαρμόζεται το πράσινο πιστοποιητικό σε όλους τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το υγειονομικό πάσο για την COVID-19 θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ιταλία από σήμερα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, ένα μέτρο που ορισμένοι πολιτικοί, συνδικάτα και επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα προκαλέσει ελλείψεις και διαταραχές αντί να αυξήσει τους εμβολιασμούς και την παραγωγή όπως ελπίζει η κυβέρνηση. Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ενέκρινε τον κανόνα – ένα από τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο κατά του COVID – στα μέσα Σεπτεμβρίου, καθιστώντας υποχρεωτικό από σήμερα 15 Οκτωβρίου ότι όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται είτε να επιδεικνύουν αποδείξεις εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ είτε πρόσφατη ανάρρωση από λοίμωξη.  Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα πείσει τους μη εμβολιασμένους Ιταλούς να αλλάξουν γνώμη, αλλά με πάνω από το 80% των κατοίκων άνω των 12 ετών να έχουν ήδη πλήρως εμβολιαστεί και τα ποσοστά μόλυνσης να είναι χαμηλά, αυτή η αύξηση δεν έχει υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των Ιταλών χρησιμοποίησε κανονικά το «πάσο» του, για να πάει στη δουλειά. Στο λιμάνι της Τεργέστης, όμως, περίπου 5.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του λιμανιού, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη χρήση του green pass. Δεν έχει προκληθεί ένταση και οι διαδηλωτές αποφάσισαν να αφήσουν να περάσουν ελεύθερα όσους λιμενικούς και οδηγούς φορτηγών επιθυμούν να εργαστούν κανονικά. Ωστόσο, κινητοποιήσεις με περιορισμένη συμμετοχή έχουν οργανωθεί και στο λιμάνι της Γένοβας. Στη Ρώμη, σήμερα το πρωί, λίγες δεκάδες άτομα προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνηση στην κεντρική περιοχή της Πόρτα Ματζόρε. Για τις τρεις το απόγευμα έχει ανακοινωθεί διαμαρτυρία αντιεμβολιαστών κοντά στο Κολοσσαίο.

Βασικής σημασίας να «κυλήσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η πρώτη μέρα

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τρεις χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται στην περιοχή για να αποφευχθούν βίαιες παρεκτροπές και καταστροφές. Για την κυβέρνηση Ντράγκι, είναι βασικής σημασίας να «κυλήσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η πρώτη αυτή ημέρα εφαρμογής του πράσινου πάσου, το οποίο από σήμερα είναι επίσης αναγκαίο για την πρόσβαση στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, όπως και στη Γερουσία και στη Βουλή της Ρώμης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις