Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επαγγέλματα με μεγάλη απορρόφηση: Έρευνα του ΣΕΒ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαγγέλματα με μεγάλη απορρόφηση: Έρευνα του ΣΕΒ

Επαγγέλματα με μεγάλη απορρόφηση: Τα επαγγέλματα με προοπτικές απασχόλησης αναδεικνύει έρευνα του ΣΕΒ

Μεγάλη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών τους αντιμετωπίζουν επτά στους δέκα εργοδότες στη χώρα μας (περίπου το 72%) ποσοστό που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 από την εταιρεία ManpowerGroup που διεξάγει έρευνα προοπτικής απασχόλησης. Χαρακτηριστικό του προβλήματος, που υπάρχει κατά την αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού όλων των κατηγοριών, είναι το γεγονός ότι λίγους μήνες νωρίτερα, στις αρχές του τρέχοντος έτους, η χώρα μας κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό 80% – σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (χώρες ΕΜΕΑ) – στο συγκεκριμένο δείκτη δυσκολίας των εργοδοτών για την κάλυψη των θέσεων εργασίας με το κατάλληλο προσωπικό.

Με λίγα λόγια τον Ιανουάριο του 2021 οκτώ στους δέκα εργοδότες δήλωναν ότι ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους με τα κατάλληλα προσόντα για να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, από το 2008 οπότε ξεκίνησε η διενέργεια της έρευνας που αφορά την αναζήτηση κατάλληλου προσωπικού (ταλέντων). Οι τέσσερις τομείς με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης των θέσεων εργασίας σχετίζονται με: Πληροφορική – Δεδομένα (31%), Βιομηχανία- Παραγωγή (21%), Εφοδιαστική αλυσίδα – Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%) και Πωλήσεις – Μάρκετινγκ (19%).

Αντιστοίχως οι τέσσερις προσωπικές δεξιότητες με την μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης είναι οι εξής: Ηγεσία και Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%), Δημιουργικότητα και Αυθεντικότητα (49%) και Κριτική Σκέψη και Ανάλυση (48%).

Κατά την ίδια περίοδο καταγραφής των προβλημάτων στελέχωσης από την εταιρεία ManpowerGroup, ανάλογη έρευνα του ΣΕΒ αναδείκνυε τα επαγγέλματα με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει στόχος της έρευνας είναι ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με πυξίδα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

people sitting and using laptops
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι την ώρα που το 35% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, η ανεργία στη χώρα μας βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης.

Η έρευνα καταγράφει έντεκα επαγγέλματα που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά την περίοδο 2013 – 2019. Τα συγκεκριμένα επαγγέλματα αμείβονται με καλύτερες αμοιβές σε σχέση με το μέσο όρο. Πρόκειται για τεχνικούς του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας, υπαλλήλους γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο, υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών, υπαλλήλους καταγραφής αριθμητικών δεδομένων και υλικών, πωλητές, χειροτέχνες και τυπογράφους, ηλεκτρολόγους και ηλεκτρονικούς, τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, επεξεργασίας ξύλου, ειδών ένδυσης, χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, συναρμολογητές (μονταδόροι) και οδηγούς μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού.

group of people having a meeting
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις