Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Καθιστική ζωή: Προβλήματα και tips για μια καλύτερη ζωή
PLUS

Καθιστική ζωή: Προβλήματα και tips για μια καλύτερη ζωή

Καθιστική ζωή: Πολλά από τα προβλήματα της υγείας μας συνδέονται με την καθιστική ζωή, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι πρέπει να προσέχουμε.

Η καθιστική ζωή αποτελεί μία από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, παρόλο που φαίνεται από τις πιο… αθώες. Η παραμονή για περισσότερες από 8 ώρες σε μία καρέκλα, χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα, σε συνδυασμό με έλλειψη σωματικής άσκησης, συνδέεται με αρκετές παθήσεις. Το σώμα δεν είναι «σχεδιασμένο» γι’ αυτή τη στάση, γι’ αυτό άλλωστε και «αντιδράει». Πολλά από τα προβλήματα της υγείας μας συνδέονται με την καθιστική ζωή, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι πρέπει να προσέχουμε. Μερικά από τα πιο σημαντικά και συνήθη προβλήματα είναι τα παρακάτω:

Άγχος και κατάθλιψη

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Mental and Physical Activity, η καθιστική ζωή αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης, αρνητικών δηλαδή συναισθηματικών καταστάσεων, ακόμα και σε άτομα που γυμνάζονται κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα. Η λύση είναι μία: έστω κι ολιγόλεπτη κίνηση, ακόμα και στην απλούστερη μορφή της (περπάτημα), όσο το δυνατόν περισσότερες φορές μέσα στη μέρα.

Πόνος στη μέση και την πλάτη

Από τις πιο συνηθισμένες επιπτώσεις του σύγχρονου αυτού τρόπου ζωής είναι ο πόνος στην μέση και την πλάτη. Οι δίσκοι χαμηλά στη σπονδυλική στήλη συμπιέζονται και 4 ώρες στην ίδια θέση αρκούν για να νιώσεις πόνο. Η κακή στάση του σώματος στην καρέκλα επιβαρύνει και τον αυχένα, ο οποίος δεν στηρίζεται πουθενά και παραμένει «κολλημένος» στην ίδια θέση για ώρα.

Παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιοαγγειακά προβλήματα

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα αποτελούν κι αυτά μερικές από τις πιο γνωστές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Δεν είναι μόνο το ότι η καύση των θερμίδων επιβραδύνει σημαντικά, το πιο σημαντικό που συμβαίνει είναι πως η ιδιότητα της ινσουλίνης να αποσπά τη γλυκόζη από το αίμα φθίνει σημαντικά όταν καθόμαστε. Η χοληστερόλη έχει την τάση ν’ ανεβαίνει, όπως και οι δείκτες των φλεγμονών, σε αντίθεση με τον μεταβολισμό του λίπους. Όλα αυτά είναι σαφώς δυσχερή και για τη λειτουργία της καρδιάς.

Αδύναμα κόκκαλα

Όταν καθόμαστε παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει και κινούμαστε αντιστρόφως ανάλογα, το σώμα αντικαθιστά σε πολύ μικρότερη ένταση οστικό ιστό με νέο, ειδικά με την πάροδο των χρόνων. Αυτό οδηγεί σαφώς σε μυοσκελετικά προβλήματα.

Θρόμβωση

Τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβωση. Ειδικότερα, οι γυναίκες που κάθονταν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα διατρέχουν κάτι παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου σε σύγκριση με όσες κάθονται λιγότερες από 10 ώρες.

Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε και να απαλλαγούμε 

Καθώς τα προβλήματα και οι πόνοι στο σώμα αυξάνονται λόγω της πολύωρης καθημερινής δουλειάς, υπάρχουν 3 tips για να βελτιώσουν την κατάσταση.

1) Είναι απαραίτητο να εντάξουμε κάποια μορφή άσκησης ή yoga στην καθημερινότητά μας. Ακόμη και τα 15-20 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα.

2) Συχνά διαλείμματα. Κάθε 1,5-2 ώρες καθιστικής εργασίας, καλό είναι να σηκωνόμαστε για να πάμε έστω μέχρι το μπάνιο ή για έναν μικρό περίπατο.

3) Ασκήσεις για να ξεπιαστούμε. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές εύκολες ασκήσεις stretching που ανακουφίζουν από τους πόνους της πλάτης, της μέσης και του αυχένα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις