Μάχες σε δύο επίπεδα έχει να δώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση. Η πρώτη έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών, το κύμα ακρίβειας δηλαδή που σαρώνει προϊόντα και ενέργεια και προβληματίζει πολίτες και φορείς της αγοράς και η δεύτερη θα είναι στην Βουλή, όπου θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα χρήματα που δαπανήθηκαν εν μέσω πανδημίας για την ενημέρωση των πολιτών. Και οι δύο μάχες είναι εξίσου δύσκολες, αλλά βασική προτεραιότητα αυτή την χρονική στιγμή έχει η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έχει συμπαρασύρει τις τιμές πολλών προϊόντων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του τις τελευταίες εβδομάδες έχει δηλώσει ότι το κράτος θα βρεθεί κοντά στους πολίτες και μάλιστα για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει αυτή η οικονομική κρίση. Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά παρεμβάσεων που αφορούν στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και στις τιμές των βασικών αγαθών. Ακολουθώντας μια πολιτική που απαντήθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδόματα για την στήριξη των ασθενέστερων, αλλά και κάλυψη από το κράτος ενός μεγάλου μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή του πετρελαίου θέρμανσης.
Επαρκούν τα μέτρα;
Ωστόσο το ερώτημα που πλανάται μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι αν τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί επαρκούν ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Σε αυτόν τον προβληματισμό ήρθε να προστεθεί και η σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης (αξιωματικής και μη), που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά είναι «ασπιρίνες» και δεν καλύπτουν παρά μόνο το ένα τρίτο από τις επικείμενες αυξήσεις. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, αφού η «μάχη της καθημερινότητας» δεν πρέπει να χαθεί, γιατί αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, όσο και στα μεγέθη της οικονομίας. «Οι πολίτες δεν πρέπει ούτε για μια στιγμή να αισθανθούν ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη μπροστά σε μια τέτοια κρίση και ότι έχει ρόλο απλού παρατηρητή», έλεγε στην Αlpha freepress κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, την ίδια στιγμή που πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν με νόημα ότι όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν οφείλουν να είναι κοστολογημένες, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Επέκταση των επιδομάτων
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω επέκταση των επιδομάτων για την ενέργεια, στην προσπάθεια δημιουργίας περισσότερων δόσεων αποπληρωμής λογαριασμών σε συννενόηση με τους παρόχους και στην διενέργεια συνεχών ελέγχων στην αγορά για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας έναντι των καταναλωτών. Οι εντολές από τον πρωθυπουργό είναι σαφείς και αφορούν στην λιγότερη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, ακόμη και αν αυτό δημιουργήσει κάποια υστέρηση στο δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί και θα μοιραστεί ως μέρισμα στους πολίτες στο τέλος του χρόνου.
Εξεταστικές επιτροπές
Η δεύτερη μάχη που ετοιμάζεται να δώσει το κυβερνητικο επιτελείο είναι η εξεταστική επιτροπή που θα γίνει για την εξέταση των κονδυλίων που δαπανήθηκαν για την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Ο πρωθυπουργός στην Βουλή ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να εξεταστεί και η χρονική περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και να εξεταστούν όλες οι κρατικές δαπάνες προς μέσα ενημέρωσης από το 2015 και μετά. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν η αξιωματική αντιπολίετυση επιμείνει σε αυτήν στάση, τότε θα «τρέξουν» παράλληλα δύο εξεταστικές επιτροπές.
Κυβερνητικές πηγές για το ζήτημα των εξεταστικών αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αυτήν την θέση, γιατί θα εκτεθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε κρατικό χρήμα, σε αντίθεση με την ΝΔ που όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές έχει «όλες τις αποδείξεις και τα ονόματα» για το που κατέληξαν τα χρήματα της λεγόμενης λίστας Πέτσα. Οι μάχες μόλις ξεκίνησαν και η έκβασή τους επηρεάζει τόσο εμάς τους πολίτες σε οικονομικό επίπεδο, όσο και την κυβέρνηση σε πολιτικό.