Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Λαθραία καύσιμα: Αύξηση παρανομιών με επίδραση στην οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαθραία καύσιμα: Αύξηση παρανομιών με επίδραση στην οικονομία

Λαθραία καύσιμα: Σύμφωνα με το ΣΕΕΠΕ έχουν αυξηθεί οι παρανομίες σχετικά με τα καύσιμα, όπως το λαθρεμπόριο πετρελαίου και υγραερίου κίνησης, η νόθευση βενζίνης και οι πειραγμένες αντλίες πρατηρίων, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην αγορά και τα δημοσιονομικά έσοδα.

Για την αυξητική τάση που σημειώνεται στις παρανομίες στα καύσιμα μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποριών Εταιρείας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κονταξής και ο γραμματέας Χρήστος Τζόλας. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί αισθητή αύξηση όσον αφορά το λαθρεμπορίο στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης, τη νόθευση της βενζίνης και τις πειραγμένες αντλίες των πρατηρίων. Ο Σύνδεσμος εκτιμά πως οι πειραγμένες αντλίες προκαλούν κάθε χρόνο απώλεια αγοραστικής δύναμης ύψους 90 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο συνολικά από την παραβατικότητα σε διάφορες μορφές χάνει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 100-150 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του κλάδου μίλησαν για σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τα δημοσιονομικά έσοδα, αλλά και στην ίδια την αγορά, αφού η δράση των επιτήδειων προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και απειλεί τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων στη διακίνηση καυσίμων.

Σημείωσαν, ακόμα, ότι εκκρεμούν πάνω από 10 χρόνια αποφάσεις για την ολοκληρωμένη εφαρμογή και λειτουργία των μέτρων που είχαν θεσπιστεί από το 2010 για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη πως ακόμη και το σύστημα εισροών-εκροών υγρών καυσίμων που εγκαταστάθηκε στα πρατήρια και τις αποθήκες καυσίμων ουσιαστικά δε λειτουργεί, αφού δεν είναι πιστοποιημένα τα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι πωλητές, ενώ και η αντιπαραβολή των στοιχείων δε γίνεται σε απευθείας χρόνο, όταν δηλαδή μεταδίδονται στην ΑΑΔΕ.

Τι δήλωσε ο Γιάννης Αληγιζάκης

Βέβαια, ο Γιάννης Αληγιζάκης υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση δείχνει διάθεση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων, φέρνοντας ως παράδειγμα το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΕΕΠΕ και ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με αυτό, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα αναλάβουν το κόστος να στηθεί ουσιαστικά από το μηδέν το σύστημα εισροών-εκροών και να είναι έτοιμο το 2022. Η κούρσα ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται σε χαμηλότερη τιμή. Το πάλαι ποτέ φθηνότερο φυσικό αέριο έχασε στην παρούσα φάση το σχετικό πλεονέκτημα. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ γνωστοποίησε ότι με αναγωγή των τιμών σε κιλοβατώρες, προκειμένου να είναι δόκιμη η σύγκριση των δύο προϊόντων, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 0,955 ευρώ ανά kWh και το φυσικό αέριο προς 0,974 ευρώ ανά kWh. Δηλαδή το πρώτο καύσιμο είναι φθηνότερο κατά 2% έναντι του δεύτερου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις