Νέος σεισμός έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Αρκαλοχώρι. Σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν της τάξης των 4,2 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 5 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 5 χιλιόμετρα νότια και νοτιοδυτικά από το Αρκαλοχώρι. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα έγιναν και μικρότεροι σεισμοί της τάξης των 2,3 και 1,7 Ρίχτερ αφού το έδαφος στην περιοχή δεν σταματά να σείεται.
Καθησυχαστικός, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της μεγάλης διάρκειας της μετασεισμικής ακολουθίας είναι σπάνιο, εμφανίστηκε χθες Πέμπτη ο διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Μετά τους δύο πρώτους μεγάλους μετασεισμούς της ημέρας που έφτασαν τα 4,5 Ρίχτερ και αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι, αλλά και το Ηράκλειο, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν τουλάχιστον άλλους 30 μετασεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων ήταν και πάλι ανάστατοι. «Είναι φυσιολογικό αυτή η μετασεισμική ακολουθία να φτάσει ή να ξεπεράσει και τον ένα μήνα», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ενώ συμπλήρωσε ότι «κάθε μετασεισμική ακολουθία έχει υφέσεις και εξάρσεις. Σήμερα (σ.σ. χθες) ήταν μια μέρα έξαρσης, χρειάζεται υπομονή».
Δηλώσεις Λέκκα
Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή βρίσκονται ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθώς και η Πολιτική Προστασία εξαιτίας της αυξανόμενης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Μεσόγειο. Yπάρχει σεισμική έξαρση στο χώρο της Μεσογείου και τον ελλαδικό χώρο, σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. Όπως είπε: “Παρατηρούμε το φαινόμενο καθώς μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση ρηγμάτων, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την περιοχή”.
Με αφορμή την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί το πρωί της Τρίτης στα νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι δεν συνδέεται άμεσα με προηγούμενες σεισμικές δονήσεις που έγιναν στην Κρήτη καθώς ανήκουν σε ένα τελείως διαφορετικό τεκτονικό περιβάλλον, ωστόσο επανέλαβε ότι υπάρχει μια γενικότερη έξαρση. “Δεν μας ανησυχεί, αλλά μας προβληματίζει”, τόνισε, προσθέτοντας πως “υπάρχουν γενικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τόξο και στην Ανατολική Μεσόγειο που σημαίνει ότι βιώνουμε μια σεισμική δραστηριότητα με μια σχετική έξαρση σε όλο αυτόν τον χώρο”.