Κληροδόχους και όχι κληρονόμους θέλησε να χρίσει ο Μίκης Θεοδωράκης τα παιδιά και τα εγγόνια του, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διαθήκη που άφησε, ώστε να ξεκαθαρίσει όσα ήθελε μετά τον θάνατό του. Θέλοντας να εξασφαλίσει μια “αξιοπρεπή διαβίωση” της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη, αλλά και βάζοντας “στοπ” στα έξοδά της, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης τής άφησε το 30% των εισπράξεων από το έργο του, δίχως να έχει άλλο έσοδο από την περιουσία του και δίχως το δικαίωμα της εκποίησης, πώλησης ή εκχώρησης σε τρίτο άτομο. Μάλιστα, με όσα αναφέρει, “δεσμεύει” τα εγγόνια του να φροντίσουν και να περιποιηθούν την κόρη του και μητέρα τους Μαργαρίτα, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ο Μίκης αναφέρει χαρακτηριστικά στη διαθήκη του ότι “υπενθυμίζω όσα ήδη επί δεκαετίες της παρείχα εν ζωή, σε χρήματα και ακίνητα, όπως (ενδεικτικά) για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων των επαγγελματικών της πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων (…)”, ενώ κάνει ξεκάθαρο ότι “την καθιστώ άμεσο κληροδόχο σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)” της εκμετάλλευσης του πνευματικού του έργου. Κάτι που σημαίνει ότι ούτε η ίδια ούτε οι υπόλοιποι κληροδόχοι θα έχουν το δικαίωμα να εκποιήσουν ή να μεταβιβάσουν τα ποσοστά τους…
“Δεν θα λαμβάνει καμία άλλη απολαβή από την περιουσία μου…”
Αναλυτικά, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει στη διαθήκη του: “Στην αγαπημένη μου κόρη Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη υπενθυμίζω όσα ήδη επί δεκαετίες της παρείχα εν ζωή, σε χρήματα και ακίνητα, όπως (ενδεικτικά) για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων των επαγγελματικών της πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, για τη διαβίωση της ίδιας και της οικογένειάς της, τον εξοπλισμό και τη συντήρηση των σπιτιών και των γραφείων της, για την ανατροφή, την εκπαίδευση και την οικονομική ενίσχυση των αγαπημένων τεσσάρων εγγονών μου και υιών της, για την απόκτηση όλων των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, που κατά καιρούς περιήλθαν στο όνομά της είτε απ’ ευθείας από εμένα είτε με δικά μου εξ ολοκλήρου χρήματα, καθώς και το μεγάλο ποσοστό από τις απολαβές από την εκμετάλλευση του έργου μου, που εισέπραττε επί πολλά έτη και εξακολουθεί να εισπράττει όσο ζω. Όλες αυτές οι εν ζωή παροχές καταλογίζονται σύμφωνα με το νόμο στη νόμιμη μοίρα της”.
Το ποσοστό της το κληροδοτώ χωρίς δικαίωμα εκ μέρους της εκποίησης ή διάθεσής του
Στη συνέχεια, αναγράφεται: “Με τη διαθήκη μου αυτή και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν θα λαμβάνει καμία άλλη απολαβή από την περιουσία μου, είτε άμεσα είτε έμμεσα (με μοναδική εξαίρεση τα όσα ορίζω για τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2, περ. α) της παρούσας διαθήκης μου) την καθιστώ άμεσο κληροδόχο σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) εξ αδιαιρέτου επί των εισπράξεων και των εν γένει οικονομικών ωφελημάτων που δικαιούμαι ως δημιουργός και που απορρέουν από την κάθε είδους εκμετάλλευση του έργου μου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, για όσα χρόνια αυτή ζει, επαναλαμβάνοντας και εδώ την αφαίρεση κάθε άλλου ποσοστού”.
“Το παραπάνω ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) της το κληροδοτώ χωρίς δικαίωμα εκ μέρους της εκποίησης ή διάθεσής του, είτε εν ζωή είτε μετά θάνατο, ώστε μετά τον θάνατό της ή εάν τυχόν αποποιηθεί ή περιέλθει σε νομική αδυναμία αυτοπρόσωπης επιμέλειας της περιουσίας της, το κληροδοτηθέν ποσοστό αυτό να περιέλθει αυτοδικαίως και κατ’ ισομοιρία, ήταν από ποσοστό επτάμιση τοις εκατό (7,5%) στον καθένα από τους τέσσερις υιούς της Μίκη Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, Άγγελο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, Στέφανο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη και Αλέξανδρο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, τους οποίους και παρακαλώ να φροντίζουν τη μητέρα τους όσο ζει και να της διασφαλίσουν άνετη και αξιοπρέπή διαβίωση, εάν εκείνη το έχει ποτέ ανάγκη” αναφέρει σε άλλο σημείο.
Τι θα γίνει με το σπίτι στο Βραχάτι
Όσον αφορά στο σπίτι στο Βραχάτι, ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμεί “την απαλλοτρίωσή του από όποιον φορέα του Δημοσίου, με αποκλειστικό σκοπό βεβαίως τη δημιουργία Μουσείου”, σε περίπτωση όμως που η Μαργαρίτα θελήσει να το πουλήσει. “Το σπίτι μου στο Βραχάτι (Κοκκώνι) Κορινθίας επρόκειτο να απαλλοτριωθεί από τη Νομαρχία Κορινθίας για να γίνει Μουσείο, η σχετική διαδικασία όμως σταμάτησε μετά από δική μου παράκληση προς τους αρμόδιους, κατόπιν επιμονής της θυγατέρας μου Μαργαρίτας – Ασπασίας Θεοδωράκη, η οποία διαβεβαίωσε ότι το σπίτι αυτό θα παραμείνει στα παιδιά της και δεν θα πωληθεί σε καμμία περίπτωση.
Αν όμως στο μέλλον υπάρξει περίπτωση να μεταβιβασθεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εκτός από την ίδια, τον αδελφό της Γεώργιο και τα πέντε εγγόνια μου, τότε θα επιθυμούσα να γίνει τελικά η απαλλοτρίωση από όποιον φορέα του Δημοσίου, με αποκλειστικό σκοπό βεβαίως τη δημιουργία Μουσείου, γιατί πρόκειται για χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και το έργο μου” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και αυτό στην Ακρόπολη
Όσον αφορά το σπίτι απέναντι από την Ακρόπολη, επιθυμία του Μίκη είναι να μετατραπεί και αυτό σε μουσείο, ωστόσο η σύζυγός του μπορεί να διαμένει εκεί για όσο επιθυμεί. “Στο σπίτι αυτό γράφτηκαν πάρα πολλά από τα σπουδαιότερα έργα μου. Από εδώ πέρασαν πάρα πολλοί σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και πολιτικοί. Επί πλέον, το σπίτι αυτό είναι η τελευταία μου κατοικία, στην οποία περνώ με την σύζυγό μου τα τελευταία και πιο δύσκολα χρόνια μου, με συντροφιά τα αδέσποτα της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου, που βρήκαν κι αυτά εδώ ένα καταφύγιο γεμάτο ζεστασιά και αγάπη” αναφέρει.
Ωστόσο, στη διαθήκη διευκρινίζεται πως το σπίτι αυτό δεν του ανήκε νομικά: “Επειδή δεν μου ανήκει νομικά, θα ήθελα να εκφράσω την επιθυμία μου αυτή με την ελπίδα ότι η σύζυγός μου, η θυγατέρα μου και ο μεγαλύτερος εγγονός μου στους οποίους ανήκει θα την σεβαστούν. Πολύ περισσότερο εφ’ όσον γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην πραγματικότητα και το σπίτι αυτό όπως και όλα τα υπόλοιπα έχει αγοραστεί με χρήματα που προήλθαν αποκλειστικά από την δική μου εργασία και τα πνευματικά μου δικαιώματα”.