Για περισσότερες επενδύσεις, όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου, έκανε κάλεσμα σήμερα Τρίτη 26/10 η Saudi Aramco, σημειώνοντας πως η ικανότητα παραγωγής «μαύρου χρυσού» σε όλο τον κόσμο μειώνεται γρήγορα. Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια χωρητικότητά της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια από 12 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Αναμένει να έχει ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2027. Υπάρχει «τεράστια ανησυχία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ σε συνέντευξή του στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας ότι «η πλεονάζουσα χωρητικότητα συρρικνώνεται».
Ο Νάσερ εξέφρασε τους φόβους του, καθώς οι τιμές του αργού έχουν εκτοξευθεί κατά 70% φέτος στα 85 δολάρια το βαρέλι περίπου. Χώρες με μεγάλη κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν ήδη ζητήσει από τους παραγωγούς να αντλήσουν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου. Το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022 εάν η πανδημία του κορονοϊού υποχωρήσει και περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν ξανά να μετακινούνται αεροπορικώς. «Εάν υπάρξει ανάκαμψη των αερομεταφορών το επόμενο έτος, αυτή η πλεονάζουσα χωρητικότητα θα εξαντληθεί», ανέφερε. «Τώρα είμαστε κοντά σε μια κατάσταση όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά – το πλεόνασμα μειώνεται γρήγορα».
Έρχονται ελλείψεις στην ενέργεια
Στελέχη της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου επέκριναν τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές για το κλίμα που ζητούν από τις εταιρείες να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλέσει ελλείψεις στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, οι προβλέψεις του Νάσερ για το επόμενο έτος έρχονται σε αντίθεση με αυτές ορισμένων τραπεζών της Wall Street και μελών του ΟΠΕΚ+. Η JPMorgan Chase & Co. σημείωσε ότι οι αγορές πετρελαίου θα «γυρίσουν» σε πλεόνασμα προσφοράς 1 εκατομμυρίου βαρελιών μέχρι τον Μάρτιο από έλλειμμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών που υπάρχει τώρα.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο Bloomberg το Σάββατο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «τεράστια άνοδος» στα αποθέματα αργού το 2022. Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του αυξάνουν την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα. Η ομάδα των 23 κρατών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συναντηθεί στις 4 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αλλάξει στρατηγική.