Με παραίτηση από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών φέρεται να απείλησε τον Ταγίπ Ερντογάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο τη διπλωματική κρίση που προέκυψε σχετικά με τους δέκα πρέσβεις οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση του κρατούμενου Οσμάν Καβαλά. Όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο όταν ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση περί «persona non grata», φέρεται να ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα, οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως και άλλωστε έγινε.
«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος τού απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο δεν παραθέτει την πηγή της ενημέρωσής του για το περιστατικό. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ήταν εξαρχής σε δυσχερή θέση. Από τη μία πλευρά έπρεπε να υλοποιήσει την απόφαση του προέδρου, από την άλλη να τον πείσει να μην κάνει πράξη τις απειλές του σε μια ευαίσθητη συγκυρία, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών του G20 στη Ρώμη στις 30 και 31 Οκτωβρίου.
Παρεμβάσεις από μέλη του ΑΚΡ
Όπως αναφέρει η DW, για το θέμα των δέκα πρέσβεων υπήρξαν, επίσης, παρεμβάσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τα οποία προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς. Ζήτησαν να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και στη συνέχεια έγιναν από την προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες με το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.
Σημειώνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο δήλωσης (σ.σ. που ακολούθησε) των δυτικών πρέσβεων ότι παραμένουν δεσμευμένοι στις προβλέψεις του 41ου άρθρου της Σύμβασης της Βιέννης. Το 41ο άρθρο της -υπογραφείσης το 1961 στη Βιέννη- Σύμβασης του ΟΗΕ για τις Διπλωματικές Σχέσεις, περιλαμβάνει τρία εδάφια. Το πρώτο από αυτά διατυπώνει την υποχρέωση του διπλωματικού προσωπικού να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής, καθώς και το καθήκον τους να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε, μάλιστα, να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη δήλωση, λέγοντας ότι «οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».