Αγορές μέσω Internet - συμβουλές: Τα tips που θα σε προστατεύσουν στις επόμενες online αγορές σου.
Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια με τις περισσότερες διεργασίες να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Οι ηλεκτρονικές αγορές (aka online shopping) αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τον κλασικό τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα. Ειδικά με την πανδημία όλο και περισσότερος κόσμος πραγματοποιούσε ηλεκτρονικές αγορές, σε μια εποχή που η μετακίνηση απαγορευόταν και τα καταστήματα ήταν κλειστά. Και ναι… είναι γεγονός ότι το online shopping είναι πολύ χρήσιμο και πολύ εύκολο ακόμη και για εκείνους που δεν ξέρουν πολλά από τεχνολογία.
Επίσης, η αλήθεια είναι πως μερικά κλικ αρκούν για να βρεις πολλά χρήσιμα items σε δελεαστικές τιμές. Το κακό ωστόσο με τις ηλεκτρονικές αγορές είναι πως υπάρχουν πολλές παγίδες που πρέπει να προσέξεις για να μην βρεθείς αντιμέτωπη με απώλεια των χρημάτων σου. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019, το κέντρο ηλεκτρονικού εγκλήματος του FBI λάμβανε περίπου 1.300 καταγγελίες την ημέρα με συνολικές απώλειες ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν λαμβάνουν ποτέ τα προϊόντα που αγόρασαν μέσω διαδικτύου. Την ίδια ώρα προσφορές που διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στις σελίδες αγορών των μηχανών αναζήτησης αποτελούν συχνά τεράστια παγίδα για το αγοραστικό κοινό. Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις όλα τα tips που θα σε προστατεύσουν στις επόμενες online αγορές σου.
Tips για να προστατεύεσαι κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών αγορών
1) Απόφυγε τις δελεαστικές προσφορές
Συνήθως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός αφού οι μεγάλες προσφορές εγκυμονούν κινδύνους όπως η απώλεια των χρημάτων σου ή η χρέωση χωρίς να λάβεις ποτέ το προϊόν.
2) Χρησιμοποίησε VPN
Το vpn θα σε βοηθήσει να αποφύγεις υποκλοπή των προσωπικών σου στοιχείων όπως κωδικοί, διευθύνσεις, e-mails κ.ά. Eίναι ο μόνος τρόπος για ασφαλείς διαδικτυακές αγορές από δημόσιο Wi-Fi σε αεροδρόμια, καφετέριες και άλλους δημόσιους χώρους.
3) Kάνε αγορές μόνο από μεγάλες και έγκυρες ιστοσελίδες
Μην πραγματοποιείς αγορές από άγνωστα site, από ιστοσελίδες που είδες σε pop up διαφημίσεις και δεν έχεις ιδέα για την εηγκυρότητά τους.
4) Προτίμησε την πληρωμή με μετρητά και όχι με κάρτα
Είναι προτιμότερο να πληρώνεις με μετρητά ώστε να είσαι σίγουρη. Απόφυγε την χρήση χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας στις online αγορές σου.