Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ασφαλιστικό: «Δυσκίνητος ο ΕΦΚΑ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: «Δυσκίνητος ο ΕΦΚΑ»

Ασφαλιστικό: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες!»

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι ο ΕΦΚΑ, όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ σημειώνει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ και η μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων.«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες! Δεν συμβιβάστηκα ούτε στα υπόλοιπα υπουργεία που πέρασα μέχρι τώρα, δεν θα συμβιβαστώ και εδώ! Στόχος είναι ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκός ΕΦΚΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι όλες οι ρυθμίσεις θα εξυπηρετούν τελικά τους πολίτες, κάνοντας ταυτόχρονα πιο εύκολη την καθημερινότητα των υπαλλήλων.

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως επισημαίνει, διασφαλίστηκαν 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και, αν προστεθούν «στα κονδύλια αυτά και τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, τότε αθροιστικά θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ οι πόροι του υπουργείου για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα όλες τις τελευταίες δεκαετίες!». Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, εκτός από την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, «στις βασικές προτεραιότητες είναι η προώθηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία είναι ένα μεγάλο κοινωνικό έργο, καθώς αποτελεί εγγύηση για την τήρηση των ωραρίων των εργαζομένων. Επίσης, τα προγράμματα κατάρτισης, στα οποία για πρώτη φορά δίνεται 1 δισ. ευρώ και αφορούν μισό εκατομμύριο εργαζόμενους και ανέργους.

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

»Τα προγράμματα για τις λεγόμενες “ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης” αξίας 540 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα δημιουργήσουμε περισσότερες από 74.000 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά, για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα υπάρχουν πολύ περισσότερες δράσεις στο νέο ΕΣΠΑ. Τέλος, διασφαλίσαμε και 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, με τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με αναπηρία και την Κάρτα Αναπηρίας να είναι δύο από τις σημαντικότερες πολιτικές που προβλέπονται».

Ο κ Χατζηδάκης στο ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022, λέει: «Βλέποντας ότι .η οικονομία μπαίνει σε θετική τροχιά και παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης στους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Πάντοτε, βέβαια, στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας. Είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους».

Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Εχουμε προσπαθήσει να δράσουμε πολυεπίπεδα: η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων με το νόμο 4798, ο συντονιστής με την ομάδα έργου για την απονομή των συντάξεων, οι 3.000 καινούργιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στον ΕΦΚΑ, η ειδική ομάδα για τις διαδοχικές συντάξεις στο «πράσινο» κτίριο του ΕΦΚA. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει ήδη να παράγουν αποτελέσματα.Στην προσπάθεια αυτή τις επόμενες μέρες θα «πέσουν» και οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές. Ξεκίνησε να βοηθάει παράλληλα ο ηλεκτρονικός «πύργος ελέγχου» που εγκαταστήσαμε για την έκδοση των συντάξεων, μέσω του οποίου ο ΕΦΚΑ μπορεί να βλέπει ποια Διεύθυνση και ποιοι υπάλληλοι δουλεύουν και ποιοι όχι. Και μας βοήθησε να δούμε ότι, ενώ έχουμε περίπου 800 εισηγητές στον ΕΦΚΑ που εκδίδουν συντάξεις, το καλύτερο 1/4 από αυτούς βγάζει περίπου 40-45 συντάξεις το μήνα και το χειρότερο 1/4 βγάζει μόνο 2 συντάξεις το μήνα!

Αφού είδαμε αυτά τα στοιχεία, βάλαμε το στόχο ο κάθε εισηγητής να βγάζει τουλάχιστον 3 συντάξεις κάθε εργάσιμη μέρα ή 60 περίπου το μήνα. Στόχος μας λοιπόν με όλες τις δράσεις που σας περιέγραψα είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να εξαλείψουμε το στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων!  Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες! Δεν συμβιβάστηκα ούτε στα υπόλοιπα υπουργεία που πέρασα μέχρι τώρα, δεν θα συμβιβαστώ και εδώ! Στόχος είναι ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκός ΕΦΚΑ. Σε λίγο καιρό θα παρουσιάσουμε όλες τις ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των υπαλλήλων του και ακόμη περισσότερο εκείνη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων!

Τι έγινε με το ΝΑΤ

Το θέμα αυτό θα κλείσει τις αμέσως επόμενες μέρες. Έχουν πραγματικά χίλια δίκια όλες αυτές τις κυρίες, οι οποίες περιμένουν τόσο καιρό τις συντάξεις των θανόντων συζύγων τους! Και δεν είναι διατεθειμένες να ακούν στενοκέφαλες δικαιολογίες. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα στον ανυπεράσπιστο πολίτη. Και γι’ αυτό το λόγο, μου φαίνεται ακατανόητη η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η οποία είναι τελικά μία «πολιτική χορηγία» στην κυβέρνηση. Επιλέγουν μεταξύ 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων και μερικών δεκάδων υπαλλήλων, να ταχθούν με τις δεκάδες των υπαλλήλων, υπηρετώντας τελικά «αραχνιασμένα δόγματα» και συντεχνιακές λογικές. Εμείς διαλέγουμε να συνταχθούμε με τα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και με τη μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι μόνο να κερδίσουν έχουν από τη δική μας πολιτική!

 

Ο ενιαίος αριθμός 155

Το τηλεφωνικό κέντρο είναι η «κορωνίδα» μίας δέσμης δράσεων, η οποία περιλαμβάνει: Πρώτον, τη μονιμοποίηση και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών ραντεβού, που βάζουν τέλος στις ουρές. Δεύτερον, τη συνεχή αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχει ο φορέας (πλέον υπερβαίνουν τις 50), με στόχο να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πολιτών με το φορέα. Συγκεκριμένα, εντός του 2022, σχεδιάζεται να αναπτυχθούν 15 επιπλέον ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αυξάνοντας τις ψηφιακές συναλλαγές στο 1,5 εκατομμύριο/μήνα από 1 εκατομμύριο/μήνα σήμερα. Τρίτον, την ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΦΚΑ με τα ΚΕΠ, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται και να εξυπηρετούνται γρηγορότερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες γενικά.

Τέταρτον, την κάλυψη εντός του 2022 του συνόλου της επικράτειας από την υπηρεσία του MyEfka LIVE, που επιτρέπει σε έναν ασφαλισμένο να εξυπηρετηθεί μέσω βιντεοκλήσης από τον ΕΦΚΑ και η οποία ενεργοποιήθηκε το καλοκαίρι πιλοτικά στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και πριν λίγες μέρες επεκτάθηκε και στα νησιά του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτό το μέτρο και το προηγούμενο σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και, πέμπτον, τις δράσεις εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, για να γίνει καλύτερη η εξυπηρέτηση των πολιτών και γρηγορότερη η απονομή των συντάξεων: Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Τη διασύνδεση των αρχείων. Και το σύστημα ΑΤΛΑΣ. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ουσιαστική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών είναι βασική μας προτεραιότητα!

Τα προγράμματα κατάρτισης

Τα προγράμματα κατάρτισης, στα οποία για πρώτη φορά δίνεται 1 δισ. ευρώ και αφορούν μισό εκατομμύριο εργαζόμενους και ανέργους. Τα προγράμματα για τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» αξίας 540 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα δημιουργήσουμε περισσότερες από 74.000 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά, για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα υπάρχουν πολύ περισσότερες δράσεις στο νέο ΕΣΠΑ. Τέλος, διασφαλίσαμε και 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, με τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με αναπηρία και την Κάρτα Αναπηρίας να είναι δύο από τις σημαντικότερες πολιτικές που προβλέπονται. Αν μάλιστα προσθέσει κανείς στα κονδύλια αυτά και τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, τότε αθροιστικά θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ οι πόροι του υπουργείου για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα όλες τις τελευταίες δεκαετίες!

Ο κατώτατος μισθός

Η κοινωνική πολιτική είναι ψηλά στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης έχει γίνει νομίζω φανερό σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας: Πρώτα από όλα η μείωση της ανεργίας, που δεν έγινε τυχαία. Δεύτερον, τα πάνω από 8 δισ. ευρώ που δόθηκαν για τη στήριξη άνω των 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τρίτον, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που μαζί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγούν σε ένα ετήσιο όφελος για τον εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό που κυμαίνεται από 305 ευρώ έως 534 ευρώ. Τέταρτον, η αύξηση των κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική κατά 22% το 2021. Πέμπτον, το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη από 24% σε 13%, κ.λπ..

Αυτή η φιλοσοφία θα έχει αντανάκλαση και στην πολιτική για τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι δώσαμε μεν αυτή τη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, αλλά το κάναμε αυτό ενάντια στις εισηγήσεις του ΚΕΠΕ, της Τράπεζας της Ελλάδας και της εργοδοτικής πλευράς, (συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων), που ζητούσαν να «παγώσει» ο κατώτατος μισθός, λόγω της ύφεσης 8,2% το 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις