Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Μάχη για ημερομηνία εκλογών και αντικατάσταση Γεννηματά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Μάχη για ημερομηνία εκλογών και αντικατάσταση Γεννηματά

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Σήμερα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ξεκινά συζήτηση στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ για να κλείσει η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών και το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, οι συζητήσεις για δύο βασικά θέματα που απασχολούν αυτόν τον καιρό το ΚΙΝΑΛ: η συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών και η εκλογή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ μέχρι και την εκ νέου εκλογή προέδρου. Αναφορικά με το πρώτο θέμα, ο Παύλος Χρηστίδης ζητά αναβολή των εκλογών, καθώς, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η κομματική βάση πενθεί αυτή τη στιγμή το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Παράλληλα υπάρχουν και υποψήφιοι που επιθυμούν να μετατεθούν οι εκλογές, ενώ κάποιοι άλλοι προτείνουν να μην αναβληθούν.

Άλλες πλευρές υποστηρίζουν μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, να μεταφερθεί μια εβδομάδα αργότερα από την προγραμματισμένη, διότι η 5η Δεκεμβρίου που ισχύει τώρα, συμπίπτει με το μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Εάν αυτή η πρόταση περάσει, τότε αυτό σημαίνει πως οι εκλογές θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου και η δεύτερη Κυριακή στις 19 Δεκεμβρίου, ουσιαστικά παραμονές των Χριστουγέννων. Αντίθετα, δύο υποψήφιοι φαίνεται να μην επιθυμούν την αναβολή των εκλογών. Άρα το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή.

 

Ποιος θα αναλάβει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το δεύτερο θέμα αφορά την εκλογή του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, μέχρι, δηλαδή, να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος. Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος αναδεικνύουν ως πιο σωστή λύση αυτή με το όνομα Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς ο πρώην υπουργός είναι σήμερα πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνουν ότι δε χρειάζεται εκλογή προέδρου και πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει εκλεγμένο γραμματέα το Βασίλη Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο γραμματέας της ΚΟ ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία και την παρουσία του κόμματος στη Βουλή. Μάλιστα δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή και ο Κώστα Σκανδαλίδης θα παραμείνει στην θέση του.

Επίσης, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου προειδοποιούν ότι εάν υπάρξουν άλλου είδους κινήσεις που υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος, τότε ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποκλείει ακόμα και να βάλει ο ίδιος υποψηφιότητα. Το θέμα Κεγκέρογλου έχει και αυτό τα προβλήματά του αφού ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ διατηρεί πολύ κακές σχέσεις με το Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για την αναπλήρωση της θέσης της Φώφης Γεννηματά για ένα μήνα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυκλοφόρησε και το σενάριο – το οποίο ενδέχεται να μην προχωρήσει – να επιλεγεί ως λύση κοινής αποδοχής ο Χάρης Καστανίδης, με την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσει από την κούρσα της αρχηγίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις