Την τελευταία της επίσκεψη στη χώρα μας με την ιδιότητα της καγκελαρίου της Γερμανίας που πέρα από έντονο συμβολισμό είχε και πολλά μηνύματα πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. H παραδοχή από την πλευρά της ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες κατά την περίοδο της κρίσης ήταν μια τελευταία πράξη απολογισμού και αυτοκριτικής για όσα έγιναν την περίοδο των μνημονίων. Η Άνγκελα Μερκελ υπήρξε η φωνή λογικής στο Βερολίνο και την Ε.Ε, κάποιες φορές άδικη αλλά και καθοριστική στις οριακές στιγμές ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην οικονομική και θεσμική δοκιμασία αλλά και τη μοναξιά της Ελλάδας εκείνη την περίοδο αναφέρθηκε η πρόεδρος της δημοκρατίας
Ένα από τα χαρακτηριστικά της επίσκεψής της είναι ότι η κυρία Μέρκελ έμεινε στην Αθήνα το προηγούμενο βράδυ. Συνηθίζεται όπως αναφέρουν και οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, σε όλα τα ταξίδια στην Ευρώπη να πηγαίνει αυθημερόν και να μην διανυκτερεύει. Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση έφτασε στην Αθήνα χθες το βράδυ και μετέβη απευθείας στην οικία του Πρωθυπουργού στο Λυκαβηττό, όπου ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε ιδιωτικό δείπνο προς τιμήν της. Με θέα τη μαγευτική Ακρόπολη και λίγο πριν η κ. Μέρκελ παραδώσει τη σκυτάλη της Γερμανίας, είχαν την ευκαιρία να κάνουν την ανασκόπηση των ελληνογερμανικών σχέσεων και να αναλύσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στο μέλλον. Όπως λέει συχνά ο κ. Μητσοτάκης με την κυρία Μέρκελ έχουν μια ειλικρινής σχέση. Διαφωνούν και εκεί που διαφωνούν το λέει ο ένας στον άλλον τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια και αυτό φάνηκε και σε κάποια σημεία της συνέντευξης τύπου.
Τα ‘καρφιά’
Από αυτοκριτική και απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων, που την περίοδο των μνημονίων ήταν ταραχώδεις, συνοδεύτηκε η τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ως Καγκελάριος της Γερμανίας, όπως διαφάνηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έλειψαν τα «καρφιά» από την πλευρά του κ. πρωθυπουργού τόσο για την στάση της Γερμανία κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και τώρα με τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία.
Στο πρόσωπο της Ευρώπης έδειχνε κυρίως την Γερμανική στάση που πολλές φορές εμπόδισε τις κυρώσεις ενώ υπήρξε και δίαυλος επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Η Αθήνα παράλληλα, έστειλε τα μηνύματα της και στο επόμενο καγκελάριο, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο κύριος Σολτς, ότι θα έχει μπροστά του δύο σημαντικά θέματα με την χώρα μας: Tο ένα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως θα βαδίσει ο ίδιος σε αυτόν τον τομέα και το άλλο είναι η οικονομία με τον κύριο Μητσοτάκη να ανοίγει με ισχυρή διατύπωση το θέμα του συμφώνου σταθερότητας.