Ηλεκτρονικές απάτες: Διεθνείς «ψαράδες» του διαδικτύου κατάφεραν να σηκώσουν περίπου 40.000 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Καβάλα.
Παρά τα συνεχή σήματα κινδύνου των αρμοδίων υπηρεσιών, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τη δράση τους οι απατεώνες του διαδικτύου, οι οποίοι αποστέλλουν μαζικά σε ανυποψίαστους πολίτες, παραπλανητικά μηνύματα, δήθεν από την τράπεζα, όπου διατηρούν λογαριασμό, χρησιμοποιώντας σε link που τους παραπέμπουν ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτή του τραπεζικού ιδρύματος. Μόνο στην Καβάλα, τις τελευταίες ημέρες, έπεσαν θύματά τους δυο κάτοικοι της πόλης. Τα μέλη διεθνών κυρίως συμμοριών, που ειδικεύονται στο «ψάρεμα» των προσωπικών στοιχείων των κατόχων των τραπεζικών λογαριασμών, κατάφεραν να μεταφέρουν συνολικά 39.000 ευρώ από τον λογαριασμό ενός άνδρα!
Όπως έγινε γνωστό, του είχαν αποστείλει ένα από τα αμέτρητα SMS, με λογότυπο παρόμοιο με αυτό της επίσημης ιστοσελίδας της τράπεζας. Δεν πρόσεξε τις μικροδιαφορές και διάβασε ότι ο λογαριασμός του είχε «παγώσει» και του ζητούσαν να καταχωρήσει σε ένα link τα τραπεζικά του στοιχεία, με αποτέλεσμα, όταν το έκανε, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν… Όπως όλα δείχνουν, μέλη της ίδιας συμμορίας, εξαπάτησαν και μια γυναίκα, κάτοικο Καβάλας, στην οποία έστειλαν e-mail και πάλι με ιστοσελίδα όμοια με αυτήν της τράπεζας και κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό της λογαριασμό. Ωστόσο, δεν βρήκαν παρά μόνο 230 ευρώ τα οποία μετέφεραν σε άλλον λογαριασμό.
Σύσκεψη παρουσία Στουρνάρα
Πριν από λίγες ημέρες το Alphafreepress, είχε παρουσιάσει τρομακτικά στοιχεία που προέκυψαν από επίσημες πηγές και τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι σε ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Αποφασίστηκαν μέτρα και καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία των θυμάτων. Λίγο πριν, είχαν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία από τη Στερεά Ελλάδα, καθώς διεθνής σπείρα, με μέλη «ηλεκτρονικούς ψαράδες», είχαν εξαπολύσει οργανωμένη ηλεκτρονική επίθεση σε πολίτες της περιοχής, προκειμένου να υφαρπάξουν προσωπικά στοιχεία και να γίνονται κύριοι των τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων!
Έγραφε το Alphafreepress:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγγέλλονται περιπτώσεις υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και χρηματικών ποσών, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails), με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing)». Συγκεκριμένα, εξηγεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, μέσω spam emails (σ.σ. ανεπιθύματα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) που αποστέλλονται προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενους υποτιθέμενους αποστολείς Ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα, άγνωστοι δράστες με διάφορες προφάσεις, υποκλέπτουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Αυτές συνήθως είναι η δήθεν επικαιροποίηση στοιχείων ταυτότητας, η δήθεν αναβάθμιση ασφαλείας, το ξεκλείδωμα τραπεζικής κάρτας, η οποία, τάχα, από βλάβη του συστήματος «έχει κλειδώσει», η δήθεν αλλαγή κωδικού πρόσβασης και πολλά άλλα. «Τα εν λόγω spam emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες που προσομοιάζουν με το πρωτότυπο ηλεκτρονικό περιβάλλον των επίσημων ιστοσελίδων των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και στις οποίες ο εκάστοτε χρήστης καλείται να συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς, αριθμούς πιστωτικών/χρεωστικών καρτών κ.α».
Το επόμενο στάδιο
Το επόμενο στάδιο, που οδηγεί στην οικονομική αφαίμαξη των θυμάτων, έχει ως εξής: «Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του spam email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών». Επισημαίνεται, «ότι τα spam emails χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα emails που αποστέλλουν τα Τραπεζικά Ιδρύματα στους πελάτες τους».