Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, πέρα από τις άλλες σοβαρές συνέπειες στη ζωή και στο περιβάλλον, προετοίμασαν το… έδαφος για τον δεύτερο «εχθρό», τις πλημμύρες. Ο φόβος, ακριβώς, των πλημμυρών και των σοβαρών συνεπειών τους, αφού πέρα από καταστροφές κοστίζουν πολλές φορές και ανθρώπινες ζωές, που χάνονται παρασυρμένες στα ορμητικά νερά, έφεραν επίλεκτες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, στο Αλεποχώρι! Το ευτύχημα, μόνο για άσκηση. Μια άσκηση, όμως, αναγκαία, για την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αναφορικά με το χρόνο απόκρισης και τη χρήση υλικών και μέσων, που θα διαθέσουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακές μονάδες στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, σε τέτοιου είδους περιστατικά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το σενάριο της άσκησης, η Ε.Μ.Υ, στις 28 Οκτωβρίου 2021 εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με προγνώσεις πολύ ισχυρών καταιγίδων, θυελλωδών ανέμων και χαλαζοπτώσεων, που αναμένονταν να πλήξουν από τις μεσημβρινές ώρες της 30ης Οκτωβρίου 2021 την Αττική, με περισσότερη ένταση στα Δυτικά και Βορειοδυτικά της Περιφέρειας. Το Κ.Ε.Π.Π. εκδίδει προειδοποιητικό σήμα προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις, για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Αυξημένη ετοιμότητα
Ταυτόχρονα, κατά την 1η φάση της άσκησης, η Γ.Γ.Π.Π. ενημερώνει όλους τους συναρμόδιους φορείς, ότι την 30η Οκτωβρίου 2021, θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα στη Δυτική Αττική. Μετά τη σύγκληση Σ.Τ.Ο. αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Κατά τη 2η φάση της άσκησης, εκδηλώνεται το περιστατικό στις 30 Οκτωβρίου 2021, με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στη δυτική Αττική, ενώ παρουσιάζονται τα πρώτα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Αλεποχωρίου και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς τίθενται σε συναγερμό.
Κατά την 3η φάση και μετά την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρών και επικίνδυνων συνοδών φαινομένων στο Αλεποχώρι, δίνεται εντολή στους φορείς, μέσω 9 διαφορετικών «επεισοδίων», να αντιμετωπίσουν περιστατικά και καταστροφές, κατά αρμοδιότητα, λόγω: Κατολισθήσεων, εκτροπής οχήματος σε ρέμα, υπερχείλισης ρεμάτων και εισροής όμβριων υδάτων σε κατοικίες, διακοπής της κυκλοφορίας σε δρόμους, λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών, εγκλωβισμένων ατόμων και ζώων σε πλημμυρισμένες κατοικίες και οχήματα, τραυματισμένων ατόμων, αγνοούμενου ατόμου στον Κορινθιακό κόλπο, κηλίδας στην επιφάνεια της θάλασσας και πτώση στύλου της ΔΕΗ, ενώ η 4η φάση αφορά την αποκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Ποιοι συμμετείχαν
Για τη διεξαγωγή της, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τη ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, την 1η ΕΜΑΚ, τη ΔΙ.Π.Υ. Δυτικής Αττικής, τη ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, την Υ.Ε.Μ.Π.Σ., την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής, το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, καθώς και πυροσβεστικό όχημα καυσίμων. Επίσης, συμμετείχαν: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Μεγαρέων, με χωματουργικά μηχανήματα και λεωφορεία, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, η ΕΛ.ΑΣ., με δυνάμεις από το Τμήμα Τροχαίας Μεγάρων και το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων, το Λιμενικό Σώμα, το Ε.Κ.Α.Β., με πλήρωμα δύο (2) ασθενοφόρων, η ΔΕΔΔΗΕ και οι εθελοντικές ομάδες: Ομάδα Εθελοντών Μεγαριτών (Ο.Ε.Μ.), Α.Ο. Κούρος, Σώμα Έρευνας & Διάσωσης (Σ.Ε.Δ.), Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.) και η Φιλοζωική Εθελοντική Ομάδα “Dogs’ Voice”.
Διάσωση πληθυσμού
Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, τη διάσωση του πληθυσμού και την προστασία των περιουσιών, εντός της περιοχής, που εξελίχθηκαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, την προστασία των υποδομών και τέλος, την αποκατάσταση των πληγέντων. Οι στόχοι που επετεύχθησαν σχετίζονται με τον έλεγχο, την αξιοπιστία και την αξιολόγηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των μέσων που διαθέτει ο κάθε φορέας, την ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, τη δοκιμασία της διαλειτουργικότητας αλλά και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, κατά την εφαρμογή τους, τον έλεγχο του ετήσιου σχεδιασμού, αλλά και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων κυρίως στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, υπό ρεαλιστικές συνθήκες.
Παρουσία Στυλιανίδη
Η άσκηση, έλαβε χώρα παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, καθώς και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γ.Γ.Π.Π., Φοίβου Θεοδώρου.