Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης στο Skynews: “Έχουμε την ικανότητα να παράξουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Skynews: “Έχουμε την ικανότητα να παράξουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια”

Μητσοτάκης στο Skynews: Το όραμά του για την πράσινη μετάβαση της χώρας παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο Skynews από τη Γλασκώβη, όπου βρίσκεται για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Skynews, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία του η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης, συνδέοντάς τη με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από τη Γλασκώβη, όπου και βρίσκεται για την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, αναφέρθηκε ακόμα και στο σχέδιο σχετικά με την πράσινη μετάβαση στα μικρά ελληνικά νησιά, αλλά και στη ναυτιλία και στην ηγετική θέση που θα έχουν οι Έλληνες εφοπλιστές σε αυτή τη διαδικασία: «Έχουμε την ικανότητα να παράξουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια […] Δημιουργήσαμε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να προστατεύσουμε ζωές και περιουσίες και την ίδια ώρα πιέζουμε να ξεπεράσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα θέλουμε να διαχειριζόμαστε με καλύτερο τρόπο τις πυρκαγιές και να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους όταν χρειάζεται για την προστασία πολιτών».

Συνέχισε, μιλώντας για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου πάνω στην ενάλια αιολική ενέργεια: «Θυμάμαι όταν ζητούσαμε βοήθεια από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης δεν είχαν αυτού του είδους την εμπειρία και είμαι χαρούμενος που το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε τους δικούς του φιλόδοξους στόχους. Ο πρωθυπουργός φάνηκε να είναι απόλυτα αφοσιωμένος στους στόχους που πρέπει να πετύχει η χώρα του και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους δικούς του ανταγωνιστικούς πόρους. […] Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενάλια αιολική ενέργεια».

Η αναφορά στη συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε και τη συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αυτήν. Είπε: «Μόλις υπογράψαμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική μας διασύνδεση και αν η Βόρεια Αφρική μπορεί να παράγει φθηνή ενέργεια από τον ήλιο τότε σκοπεύουμε να συνδεθούμε και ο πιο γρήγορος τρόπος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας.

»Σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε μια σύνδεση 3 γιγαβάτ η οποία θα μας δώσει το πλεονέκτημα που έχει η Βόρεια Αφρική στην παραγωγή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Το επόμενο βήμα θα είναι το υδρογόνο και όταν θα παράγεται πράσινο υδρογόνο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταφέρεται στην Ευρώπη. Και η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι η πύλη εισόδου για την ηλεκτρική ενέργεια σήμερα και το υδρογόνο αύριο. Είναι και το φυσικό αέριο και θα χρειαστούμε φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα, οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος που θα συνδέει την Μέση Ανατολή την Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη».

Η πράσινη μετάβαση στα ελληνικά νησιά

Για την πράσινη μετάβαση τόνισε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που έχουμε για να μετατρέψουμε τα νησιά μας ειδικά τα μικρότερα βιώσιμα ενεργειακά. Την Παρασκευή θα είμαι σε ένα μικρό νησί την Χάλκη που είναι κοντά στην Ρόδο για να παρουσιάσω ένα πλήρες σχέδιο για την απαλλαγή του από τον άνθρακα. Ήδη εφαρμόζουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο στην Αστυπάλαια με την VW. Εκεί μετατρέψαμε το νησί σε ένα εργαστήριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

»Όταν μιλάμε για τη ναυτιλία και τα τα πλοία μικρών αποστάσεων ονειρευόμαστε να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Είμαστε ενθουσιαμσένοι και με τα μικρά νησιά μας και κινούμαστε πολύ γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση. Πριν από λίγο καιρό το νησί μου η κρήτη ήταν εξαρτώμενη από το πετρέλαιο και τώρα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί και να παράγει και να εξάγει ενέργεια. Είμαι πάντα αισιόδοξος και παρά το μικρό αποτύπωμα της Ελλάδας μπορεί να γίνει χώρα ηγέτης στον τομέα αυτό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις