Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέο εξοικονομώ 2021 δικαιολογητικά – κριτήρια: «Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο εξοικονομώ 2021 δικαιολογητικά – κριτήρια: «Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες

Νέο εξοικονομώ 2021 δικαιολογητικά - κριτήρια: Τι παρεμβάσεις καλύπτει το νέο «Εξοικονομώ»

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ». Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδοτήσεις μέσω του νέου «Εξοικονομώ» αναμένεται να λάβουν 50.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά των επιδοτήσεων θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν έως και το 75%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα. Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ», θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε το κόστος των εργασιών -ή οι διαφορές που προκύπτουν- να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Νέο εξοικονομώ 2021: Μέχρι τέλη Νοεμβρίου ξεκινά το «Εξοικονομώ»

Για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA η ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. «Το πρόγραμμα ξεκινάει εντός του Νοεμβρίου. Προς το τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ειδική ιστοσελίδα το exoikonomo2021.gov.gr που είναι στη διάθεση του κοινού για να δει όλες τις σχετικές πληροφορίες» σημείωσε η κυρία Σδούκου. «Στα προηγούμενα προγράμματα άνοιγε η πλατφόρμα και αμέσως εξαντλούταν ο προϋπολογισμός. Τώρα η πλατφόρμα θα ανοίξει και θα μείνει ανοιχτή ένα μήνα για την υποβολή των αιτήσεων. Μετά θα γίνει μια συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση κάποια κριτήρια», εξήγησε η ίδια.«Υπάρχει και ένα bonus 10% για τις πολυκατοικίες που θέλουν να αναβαθμιστούν στο σύνολό τους», ανέφερε ακόμα η κα. Σδούκου.

Νέο εξοικονομώ 2021: Τι παρεμβάσεις καλύπτει το νέο «Εξοικονομώ»

Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, με το νέο «Εξοικονομώ» θα επιδοτούνται μεταξύ άλλων εργασίες όπως:

•Αντικατάσταση κουφωμάτων
•Τοποθέτηση θερμομόνωσης
•Συστήματα ψύξης – θέρμανσης
•Αναβάθμιση φωτισμού

Τα κριτήρια

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι το ακίνητο να ανεβαίνει τρεις ενεργειακές «σκάλες». Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, οι κόφτες είναι στα 50.000 ευρώ για το ατομικό και στα 60.000 ευρώ για το οικογενειακό. Τα κριτήρια με βάση το εισόδημα διαμορφώνονται ως εξής, ατομικό έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ.Να σημειωθεί ότι στο νέο «Εξοικονομώ» για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το «Νέο Εξοικονομώ» θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σδούκου: Επιδοτείται και ο τόκος του δανείου

«Έξυπνο σπίτι σημαίνει να έχεις αυτόματο φωτισμό, ή συστήματα αντλιών θερμότητας, συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Είναι οι γνωστές παρεμβάσεις που μπορούν στο σύνολό τους να επιφέρουν το ζητούμενο, την ενεργειακή αναβάθμιση και να μπορέσεις να αλλάξεις τρεις ενεργειακές κατηγορίες στο σπίτι στου. Για να μπεις στο “Εξοικονομώ” θα πρέπει να ανήκεις στην κατηγορία Γ και κάτω, και με τις παρεμβάσεις που θα κάνεις να ανέβεις τρεις κλάσεις πιο πάνω», τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του καθενός λαμβάνει κάποιος το ποσοστό της επιδότησης, που είναι από 40 έως 75%, και το υπόλοιπο ποσό δηλώνεις στο πρόγραμμα πώς επιθυμείς να το καλύψεις, είτε με συμμετοχή σου, ή με τραπεζικό δανεισμό. Μπορεί κάποιος να πάρει προκαταβολή και να ξεκινήσει, και με την ολοκλήρωση του έργου πληρώνεται και το υπόλοιπο ποσό. Στο κομμάτι του τραπεζικού δανεισμού δίνουμε τη δυνατότητα να επιδοτήσουμε τον τόκο του δανείου. Έχουμε και ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δημιουργήσαμε ένα εγγυοδοτικό εργαλείο σε συνεργασία με τις τράπεζες, και εγγυόμαστε την αποπληρωμή του δανείου», σημείωσε καταλήγοντας η κυρία Σδούκου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις