Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το κράτος είστε εσείς: Η διαφωνία του Μητσοτάκη με τον πατέρα του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κράτος είστε εσείς: Η διαφωνία του Μητσοτάκη με τον πατέρα του

Το κράτος είστε εσείς: "Το κράτος είστε εσείς" είχε πει το 1992 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στους αστυνομικούς

Μια ρήση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μνημόνευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο Mega, σημειώνοντας, γεγονός που προκάλεσε φυσικά και έκπληξη, ότι διαφωνεί με τη διατύπωση. Στο πλαίσιο της απάντησης στην ερώτηση για τη λειτουργία της Αστυνομίας και το περιστατικό στο Πέραμα, σημείωσε: “Πάντα θα υπάρχουν τραγικά περιστατικά τα οποία όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ακυρώσουν τη συνολική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία. Κάποτε είχε ειπωθεί μία κουβέντα από κάποιον άλλον, ο οποίος καθότανε σε αυτή τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς ότι “το κράτος είστε εσείς”.

Κακώς είχε ειπωθεί όπως είχε ειπωθεί τότε, όμως δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας- και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισόν αιώνα τώρα”.

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει αυτή τη φράση απευθυνόμενους στους άντρες των ΜΑΤ το 1992, σε μια ταραγμένη περίοδο, όταν η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων συγκοινωνιών της Αθήνας είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους συνδικαλιστές και εργαζόμενους της τότε ΕΑΣ, με πρωτοφανούς αγριότητας επεισόδια εις βάρος όσων ιδιωτών είχαν αποκτήσει λεωφορεία και είχε πυροδοτήσει καθημερινές συγκρούσεις ΜΑΤ και απεργών στο κέντρο της πόλης.

“Είμαστε με το νοικοκυραίο ή είμαστε με τον διαρρήκτη;”

Στο σήμερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέντευξή του ότι η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση της νόμιμης βίας. “Μερικές φορές, νομίζω, ότι έχουμε θέμα νοοτροπίας. Διότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε. Είμαστε με το νοικοκυραίο ή είμαστε με τον διαρρήκτη; Είμαστε με τον Πρύτανη ο οποίος μπορεί να προπηλακίζεται ή είμαστε με τον τραμπούκο, ο οποίος θα πάει και θα τον κλειδώσει μέσα στο γραφείο του;”, αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε:

“Η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας. Μπορεί η Αστυνομία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της; Προφανώς. Δείτε τις ανακοινώσεις του Υπουργού, θεωρώ ότι κινούνται όλες απολύτως στη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως και υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη”, δήλωσε προσθέτοντας πως αποδίδει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις