Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας Ρουάντα: Το μήνυμα του Έλληνα υπουργού να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Αφρικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας Ρουάντα: Το μήνυμα του Έλληνα υπουργού να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Αφρικής

Δένδιας Ρουάντα: "Εντελώς απαράδεκτο" η μη εφαρμογή της συμφωνίας που είχαν υπογράψει πριν 35 χρόνια Ελλάδα και Ρουάντα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον ομόλογό του στη Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες της αφρικανικής ηπείρου: «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις αφρικανικές χώρες, γιατί, μεταξύ άλλων, η Αφρική θα είναι η οικονομική δύναμη του κόσμου. Μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες βρίσκονται σε αυτήν την όμορφη ήπειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως η Ελλάδα δεν έχει αποικιακό παρελθόν και έδωσε έμφαση στην ελληνική ομογένεια στην Αφρική. «Χιλιάδες Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στην Αφρική και έχουν δημιουργήσει ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες σε όλη την ήπειρο».

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία με χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες». Στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας στις σχέσεις μεταξύ των χωρών και σημείωσε πως ο σεβασμός των δεσμεύσεων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προωθεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα ότι η χρήση βίας, ακόμη και η απειλή της χρήσης βίας, δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, δεν ανήκει στην εποχή μας.

Πρώτη φορά στην υποσαχάρια Αφρική

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στην πρωτεύουσα Κιγκάλι, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως η σημερινή επίσκεψή του στη Ρουάντα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στην υποσαχάρια Αφρική και σημείωσε πως είχε καθυστερήσει. Ο υπουργός Εξωτερικών έπιασε το νήμα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρουάντα από την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών πριν από 35 χρόνια, αναγνωρίζοντας πως δεν εφαρμόστηκε, «και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», όπως προσέθεσε.  Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνάντηση, στο επίκεντρο βρέθηκε η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, στις επενδύσεις, στην πράσινη ανάπτυξη και στον τουρισμό, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ρουάντας. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ρουάντα για την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «για μας θα πρέπει να είναι η πύλη προς την Αφρική».

Εξήγησε ότι η Ρουάντα έχει ανακάμψει από μια από τις χειρότερες γενοκτονίες στην ανθρώπινη ιστορία, μια γενοκτονία που είναι ζωντανή στη μνήμη πολλών από εμάς και ότι έχει θέσει ένα διεθνές πρότυπο για τη συμφιλίωση, την ανοικοδόμηση και την εθνική ενότητα. Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, είπε ότι «έχετε ορίσει σαφώς ένα σημείο αναφοράς». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Μνημείο της Γενοκτονίας Κιγκάλι, όπου κατέθεσε στεφάνι και δήλωσε βαθιά συγκινημένος. Ευχήθηκε και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, που αρνούνται ακόμη και τη χρήση της λέξης «γενοκτονία», να αποδεχτούν όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, στη δική τους γη, ακολουθώντας το περήφανο παράδειγμά της Ρουάντα.

Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας πως η Ρουάντα είναι ένας από τους καλύτερους αφρικανικούς προορισμούς για επιχειρηματική δραστηριότητα και μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία. «Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουάντα σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι» παρατήρησε και προέταξε την ανάγκη η κατάσταση αυτή να διορθωθεί, προσθέτοντας ότι η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις συνεισφορές της Ρουάντα στις Ειρηνευτικές Αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στον «σημαντικό ρόλο» που διαδραματίζει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Αφρικανική Ένωση και η Παγκόσμια Οργάνωση Γαλλοφωνίας, στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος.

Αποτυπώνοντας τη βούληση της Ελλάδας για ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρουάντα, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «σήμερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θέλει να παρουσιάσει απτές αποδείξεις της προθυμίας της να στηρίξει τον λαό και την κοινωνία της Ρουάντα» και ανακοίνωσε ότι θα κάνει μια δωρεά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, για τη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στην προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου. Καταληκτικά, ανέφερε πως σήμερα φτάνουν από την Αθήνα 330.000 εμβόλια και ευχαρίστησε για την εκτίμηση που έδειξε η Ρουάντα στη δωρεά των 200.000 εμβολίων της χώρας μας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Υπογραφή δύο μνημονίων κατανόησης

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι κ.κ. Δένδιας και Μπιρούτα υπέγραψαν δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρουάντα. Το πρώτο μνημόνιο αφορά τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις και το δεύτερο τη Συνεργασία στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης. Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή των μνημονίων και ανακοίνωσε πως περισσότερες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών δρομολογούνται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις