Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τζιχαντιστής Αθήνα: Ανέλαβε εφέτης ανακρίτρια
ΕΛΛΑΔΑ

Τζιχαντιστής Αθήνα: Ανέλαβε εφέτης ανακρίτρια

Τζιχαντιστής Αθήνα: Εργαζόταν σε βιοτεχνία ρούχων και είχε πει ότι έκανε νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

Αναβαθμίζεται η έρευνα για τις επαφές του 34χρονου τζιχαντιστή, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Οκτωβρίου μετά από πληροφορίες για τη δράση του στις τάξεις του ISIS, το 2014. Πληροφορίες τον φέρουν στη διάρκεια της κύριας ανάκρισης να έχει αποκαλύψει στοιχεία για τα πρόσωπα αυτά, τα οποία είναι προς το παρόν άγνωστο αν βρίσκονται στη χώρα μας η έχουν ήδη αναχωρήσει για άλλο προορισμό. Τα ονόματα αυτά, κατά άλλες πληροφορίες, έχουν προκύψει από την ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια τόσο των επαφών του κινητού του τηλεφώνου που κατασχέθηκε από την αντιτρομοκρατική με τη σύλληψή του αλλά και από τοα τάμπλετ και άλλα ψηφιακά μέσα που βρέθηκαν στην κατ οίκον έρευνα. Τα νέα στοιχεία, που κρίθηκαν σοβαρά από τη Δικαιοσύνη, τη οδήγησαν στην απόφαση να ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης και με δικαστική συνδρομή από υπηρεσίες ξένων χωρών, σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Η ανάθεση έγινε καθώς φέρονται τα αναζητούμενα πρόσωπα πιθανόν να εμπλέκονται σε βραχίονες του Ισλαμικού Κράτους. Η έρευνα για τις παραμέτους της δράσης του συλληφθέντα Ιρακινού, ο οποίος έχει ομολογήσει όπως αποκάλυψη με τη σύλληψή του το Alphafreepress, τη συμμετοχή του στις μάχες του ισλαμικού κράτους, βρισκόταν έως τώρα στα χέρια της 21ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών. Μετά από αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, συγκλήθηκε η Ολομέλεια Εφετών, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και για λόγους εθνικής ασφάλειας, και έγινε δεκτό η δικογραφία να ανατεθεί σε αυξημένου κύρους και εμπειρίας δικαστή. Η απόφαση της Ολομέλειας είναι να ανατεθεί η υπόθεση στην Εφέτη Ιωάννα Στρατσιάνη.

 

«Ναι, ήμουν μαχήτης του ISIS»

Για την υπόθεση σύλληψης του 34χρονου τζιχαντιστή, το Alphafreepress είχε γράψει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ναι, ήμουν μαχητής του ISIS και για πολιτικούς και για θρησκευτικούς λόγους. Σε μια μάχη στη Συρία τραυματίστηκα βαριά στα πόδια. Νοσηλεύτηκα διαδοχικά σε δύο νοσοκομεία. Μου τοποθέτησαν τεχνητό μέλος για να μπορώ να περπατάω. Το 2018, ήρθα με την οικογένειά μου στην Ελλάδα, να αρχίσω μια νέα ζωή. Εργαζόμουν σε βιοτεχνία φασόν ενδυμάτων. Ζούσα εδώ με τη σύζυγό μου και τα τέσσερα παιδιά μου». Είναι μερικά από τα λόγια, που είπε στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 34χρονος Ιρακινός, ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή των Πατησίων για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και οδηγήθηκε μ αυτή την κατηγορία στον εισαγγελέα, από τον οποίο παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Στα εργαστήρια το τηλέφωνο

Ενώ η αντιτρομοκρατική σε έρευνα στο σπίτι του κατάσχεσε και έστειλε για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια το κινητό του τηλέφωνο, τάμπλετ κι άλλα ψηφιακά μέσα, προκειμένου να εξακριβωθούν οι τυχόν διασυνδέσεις του με άλλους ύποπτους τζιχαντιστές στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι ο συλληφθείς Ιρακινός, εμφανίζεται σε ρεπορτάζ, που είχαν φέρει στο φως οι δημοσιογράφοι της New York Times. Πρόκειται για ένα βίντεο, με σκηνές του 2014, στο οποίο οι δημοσιογράφοι, τον εμφανίζουν να συμμετέχει σε ενέργειες του ISIS στη Συρία, όπως επίσης να δηλώνει μέλος του και να εξυμνεί τις φρικαλεότητες

Κήρυγμα με καλάσνικοφ

Ακόμη, κρατώντας ένα καλάσνικοφ, κάνει κήρυγμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. Το ρεπορτάζ των NYT, είχε γίνει το 2014 και αφορούσε την εξέλιξη του ISIS, με αφορμή την κατάληψη της Μοσούλης. Όταν ο 34χρονος Ιρακινός, οδηγήθηκε στα γραφεία της Εισαγγελίας, ήταν εμφανής η δυσκολία του να περπατήσει, συνοδευόμενος από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Όλοι παρατήρησαν ότι η συμμετοχή του στις τάξεις του ISIS στις φονικές μάχες στη Συρία, του είχε κοστίσει το αριστερό του πόδι με αποτέλεσμα να κινείται με πρόσθετο μέλος, ενώ εμφανή σημάδια τραύματα έφερε και στο δεξί του πόδι. Ο 34χρονος Ιρακινός, είχε έρθει στην Ελλάδα το 2018, ως πρόσφυγας από την Τουρκία στην Λέσβο μαζί με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του. Από τότε είχε υποβάλλει δύο αιτήματα χορήγησης ασύλου και ζητούσε να του χορηγηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, προβάλλοντας τα τραύματα. Όμως και οι δύο αιτήσεις παροχής πολιτικού ασύλου στη χώρα απορρίφθηκαν από την αρμόδια επιτροπή.

Και τρίτη αίτηση

Μετά και τη δεύτερη απορριπτική απόφαση, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, με την απόφαση να εκκρεμεί. Πριν από περίπου ένα μήνα, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έγιναν αποδέκτες κατεπείγοντος σήματος από ξένες μυστικές υπηρεσίες,-πιθανότατα των ΗΠΑ- ότι άτομο με τα στοιχεία του 34χρονου Ιρακινού, έχει συμμετάσχει σε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και έχει καταφύγει στην Αθήνα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις