Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Γ. Πατούλης: Η οικουμενικότητα της Ελληνικής Ιπποκράτειας Ιατρικής Επιστήμης
ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Πατούλης: Η οικουμενικότητα της Ελληνικής Ιπποκράτειας Ιατρικής Επιστήμης

Γ. Πατούλης: «Στην Ελλάδα την πατρίδα του ιδρυτή της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής και πατέρα της σύγχρονης Δυτικής Ιατρικής, δημιουργήσαμε ένα Παγκόσμιο Φορέα».

Υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών και της Παγκόσμιας Αγγειολογικής και Αγγειοχειρουργικής εταιρείας διεξήχθη με επιτυχία, από 3-6 Νοεμβρίου στο Portsaid, το 9ο Παγκόσμιο συνέδριο Ενδοαγγειακής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Μανσούρα. Στο συνέδριο πήραν μέρος ιατροί από διάφορες χώρες τόσο με φυσική, όσο και διαδικτυακή παρουσία και παρουσιάστηκαν με ζωντανή αναμετάδοση ενδιαφέροντα περιστατικά από Αίγυπτο, Αμερική, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία. Το Παγκόσμιο Ιπποκρατικό Ινστιτούτο Ιατρών εκπροσώπησε ο επεμβατικός Καρδιολόγος και Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Πολυδώρου, μαζί με ομάδα ιατρών μελών του Ινστιτούτου, του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Στο συνέδριο Απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Μανσούρας Mοsaad Solιman ο οποίος τόνισε την σημασία της παρουσίας ιατρών από πολλές χώρες και στη μεταξύ τους ανάπτυξη συνεργασίας και ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών τόνισε στην παρέμβαση του μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο του συνεδρίου καθηγητή της Αγγειοχειρουργικής Mossad Soliman και την οργανωτική επιτροπή για την τιμή που μου κάνει να απευθύνω χαιρετισμό στο 9ον Παγκόσμιο συνέδριο ενδοαγγειακής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Μανσούρα (9th International Mansura endovascular Annual Conference – MEVAC2021) που διεξάγεται στην όμορφη πόλη του Portsaid της Αιγύπτου.

Η αιγυπτιακή ιατρική

Είναι γνωστό ότι η αιγυπτιακή ιατρική αρχίζει από την αρχαιότητα. Ο Όμηρος (γύρω στο 1000 πΧ) κάνει λόγο για τους Αιγύπτιους ως τους καλύτερους γιατρούς. Ο Ηρόδοτος (5ος αιώνας πΧ) σχολιάζει με ενθουσιασμό τους Αιγύπτιους γιατρούς και αναφέρει ότι ο πληθυσμός της Αιγύπτου ήταν ιδιαίτερα υγιής. Επιγραφές που χρονολογούνται ήδη από την Πέμπτη Δυναστεία (2700 πΧ) δείχνουν την ύπαρξη γιατρών και οδοντιάτρων, ιδίως στην βασιλική αυλή. Βέβαια αναφέρομαι σε μια εποχή όπου το υπερφυσικό στοιχείο, κυρίως με τη μορφή της θρησκείας, παρέμενε κυρίαρχο στο χώρο της αρρώστιας και της θεραπείας. Αναφερόμαστε σ’ έναν πολιτισμό όπου ο Ρα, ο Θωθ και η Ίσις ήταν οι μεγάλοι θεραπευτές θεοί και η Σεχμέτ, η θεά των λοιμών. Στους πάπυρους όπως των Έμπερς και Έντγουιν Σμιθ περιγράφεται το μεγαλείο της αρχαίας Ιατρικής και φαρμακολογίας της Αιγύπτου και οι μούμιες αποτελούν πολύτιμες πηγές ιατρικών πληροφοριών.

Στην Ελλάδα ο αρχαίος Ιατρός πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής Ιπποκράτης, θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής, κατόρθωσε να απαλλάξει την ιατρική από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις, τις δαιμονολογίες και τις δεισιδαιμονίες της εποχής. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και τον φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκησης με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες. Στην Ελλάδα την πατρίδα του Ιπποκράτη, ιδρυτού της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής και πατέρα της σύγχρονης Δυτικής Ιατρικής, δημιουργήσαμε ένα Παγκόσμιο Φορέα, που στόχο έχει την ανάδειξη της οικουμενικότητας της Ελληνικής Ιπποκράτειας Ιατρικής Επιστήμης και τη συσπείρωση του διεθνούς επιστημονικού ιατρικού δυναμικού στην Ιπποκράτεια Φιλοσοφία.

Η προσφορά του Πανεπιστημίου Μανσούρα

Αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του Πανεπιστημίου Μανσούρα στην ιατρική επιστήμη το Παγκόσμιο Ιπποκρατικό Ινστιτούτο Ιατρών με μεγάλη τιμή έθεσε υπό την αιγίδα του την διεξαγωγή του 9ου Παγκόσμιου συνέδριου ενδοαγγειακής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Μανσούρα (9th International Mansura endovascular Annual Conference – MEVAC2021). Ευελπιστώντας στην ανάπτυξη περεταίρω επιστημονικής συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μανσούρα σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο σας»

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου ιατρών και Πρεσβευτής Τουρισμού της Ελλάδας Α.Πολυδώρου αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην μακροχρόνια συνεργασία του με τα Πανεπιστήμια της Αιγύπτου και εξέφρασε την επιθυμία η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί με νέα αφετηρία την παρουσία του στο Παγκόσμιο συνέδριο MEVAC21, μαζί με την ελληνική ομάδα ιατρών μελών του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών, μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Παγκύπριου Ιατρικού συλλόγου.

Πρόσκληση στην Ελλάδα

Ακολούθως αναφέρθηκε στην παρουσία εξειδικευμένων ιατρών κυρίως στην υπογονιμότητα και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την καρδιοχειρουργική και σε άλλες ειδικότητες στην Ελλάδα και στην ύπαρξη πιστοποιημένων Νοσοκομείων για τον Τουρισμό Υγείας και κάλεσε τους συνέδρους να επισκεφθούν την χώρα μας και να αναπτύξουν συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους τους με σκοπό την προώθηση και περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας στην χώρα μας. Η παρουσίαση των Ελλήνων ιατρών από Ελλάδα και την Κύπρο υπήρξε σημαντική για την επιτυχία του συνεδρίου. Ο Γενικός Γραμματέας του GDHI ιατρός Αντώνης Πολυδώρου με την Ελληνική Ομάδα ιατρών έλαβαν το δεύτερο χρυσό βραβείο καλύτερης επιστημονικής παρουσίασης στο Συνέδριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις