Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Επανάσταση 1821: Μετάλλια Τιμής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επανάσταση 1821: Μετάλλια Τιμής

Επανάσταση 1821: Την έκθεση επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης κ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Ο Δήμος Πλατανιά τιμώντας τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα και κορυφώνοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις του για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μετάλλια Τιμής» του Νίκου Μπασιά στο Πολύκεντρο Βουκολιών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021, στις 17:30, στο Πολύκεντρο Βουκολιών, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη. Την έκθεση επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης κ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής «200 χρόνια μετά την Επανάσταση», την αιγίδα της επιτροπής Π. Ε. Χανίων «Χανιά 1821-2021» και συμμετέχει στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2021».

Η φωτογραφική σειρά «Μετάλλια Τιμής» του Νίκου Μπασιά αποτελείται από 30 φωτογραφίες διαφόρων διαστάσεων, παραγωγής 2021, εκτυπωμένες σε σύμμικτο, αρχειακό καμβά βαμβακιού, που δημιουργήθηκαν σε στούντιο ειδικά για να τιμηθούν οι ήρωες και οι πράξεις τους κατά την εξέλιξη της Επανάστασης του 1821. Ο επιμελητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Σε αυτή τη φωτογραφική του σειρά ο Νίκος Μπασιάς προβαίνει σ’ ένα ενδιαφέρον και ασυνήθιστο πείραμα. Φωτογραφίζει ζωγραφικά έργα του Νικολάου Γύζη, του Θεόδωρου Βρυζάκη, του Θεόφιλου και άλλων καλλιτεχνών, που καταγράφουν την επιτυχή έκβαση του αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία τους το 1821και κυκλοφορούν ευρέως στα βιβλία και στα αναμνηστικά λευκώματα. Με τις περισσότερες από αυτές τις εικόνες που φωτογραφίζονται, το κοινό έχει μια εξοικείωση διότι τις έχει δει πολλές φορές.

Σε ένα πλαίσιο… πάγου

Ο Μπασιάς φωτογραφίζει τις εικόνες αφού τις βγάζει από την κατάψυξη διαμορφώνοντας ένα στρογγυλό πλαίσιο πάγου έτσι ώστε να ανακαλούν τη μορφή του Μεταλλίου Τιμής. Αυτό που ωστόσο είναι εντυπωσιακό με τον Μπασιά είναι ο τρόπος που στήνει τις φωτογραφίες του σα νεκρές φύσεις, τοποθετώντας δίπλα τους readymades, έτοιμα αντικείμενα, καθιστώντας τις φωτογραφίες του «θεωρητικά αντικείμενα», ετερογενή έργα ή εργαλεία αποδόμησης της καθιερωμένης και κατεστημένης φωτογραφικής πρακτικής που στηρίχθηκε στην αξία της αυτονομίας του μέσου». Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά) στον οποίο παρουσιάζονται τα συμμετέχοντα έργα μαζί με κείμενα τεκμηρίωσης, αναλύσεις και σχόλια του καλλιτέχνη και των επιμελητών καθώς και καλωσορίσματα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικολάου Καλογερή και του Δημάρχου Πλατανιά, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη.

 

Το Πολύκεντρο Βουκολιών είναι ο πρώτος σταθμός της έκθεσης «Μετάλλια Τιμής» καθώς ήδη έχει προσκληθεί από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης να παρουσιαστεί στην έδρα της, το Ηράκλειο Κρήτης, και συνομιλίες με πολιτιστικούς φορείς που επιθυμούν τη φιλοξενία της βρίσκονται σε εξέλιξη. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο Πολύκεντρο Βουκολιών από Τετάρτη έως Σάββατο 17:00-19:00 και Κυριακή 10:00-13:00 (Δευτέρα & Τρίτη κλειστά), μέχρι 15.12.2021 με Ελεύθερη Είσοδο. Στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης και σε κάθε επίσκεψη στο Πολύκεντρο Βουκολιών θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις