Πώς να πω όχι στο σεξ: Τι να κάνεις για να το αποφύγεις, χωρίς να χαλάσει η σχέση σου

PLUS

Πώς να πω όχι στο σεξ: Τι να κάνεις για να το αποφύγεις, χωρίς να χαλάσει η σχέση σου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πώς να πω όχι στο σεξ: Η σεξουαλική απόρριψη τους ενός από τον άλλο προκαλεί δυσφορία για τρεις λόγους

09.11.2021 | 12:29

Μιας και η σχέση απαρτίζεται από δύο άτομα, το καθένα με τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Και μία συνηθισμένη τέτοια σύγκρουση είναι η διαφορά στη σεξουαλική επιθυμία.

Η σεξουαλική απόρριψη τους ενός από τον άλλο προκαλεί δυσφορία για τρεις βασικούς λόγους:

α) Μπορεί να εκληφθεί ως συνολική απόρριψη

β) Δεν μπορεί να πάρει ικανοποίηση από τον/τη σύντροφό του, παρότι σε μονογαμική σχέση

γ) Δεν μπορεί να αναζητήσει αλλού την ικανοποίηση εκτός της σχέσης, όντας σε μια μονογαμική σχέση.

Σύμφωνα με το ygeiamou κάθε σύντροφος διατηρεί την αυτονομία του σώματός του και πρέπει να μπορεί να δηλώσει την αδιαφορία ή την έλλειψη όρεξης εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Αλλά μήπως δεν είναι η απόρριψη, αλλά ο τρόπος που εκφράζεται; Αυτή είναι η υπόθεση που επεξεργάστηκε ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Τορόντο James Kim και οι συνεργάτες του.

Για να το διαπιστώσουν κατηγοριοποίησαν αρχικώς τις απορρίψεις σε τέσσερις κατηγορίες:

1) Καθησυχαστική απόρριψη: Όπου εξηγείτε ότι δεν θέλετε να κάνετε σεξ απόψε, αλλά βεβαιώνετε τον σύντροφό σας ότι αυτό θα γίνει σύντομα, αφού τον αγαπάτε κ.λπ.

2) Εχθρική απόρριψη: Όπου εμφανίζετε γενικότερη απογοήτευση απέναντι στο σύντροφό σας ή επικρίνετε άλλες πτυχές της μεταξύ σας σχέσης και δείχνετε ότι τον απορρίπτετε συνολικώς.

3) Δυναμική απόρριψη: Όπου εξηγείτε με σαφή και άμεσο τρόπο γιατί δεν θέλετε να κάνετε σεξ μαζί του.

4) Έμμεση απόρριψη: Κάνετε ότι δεν παρατηρείτε ότι ο σύντροφός σας ενδιαφέρεται για σεξ, τον αποφεύγετε με τρόπο.

Για να ελέγξουν τον αντίκτυπο που είχαν αυτές οι συμπεριφορές απόρριψης στη σεξουαλική ικανοποίηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 98 ζευγάρια που ζούσαν μαζί για τουλάχιστον δύο χρόνια και μελέτησαν τις σχετικές αντιδράσεις επί ένα μήνα. Τα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν έκπληξη. Όλοι προτιμούσαν την καθησυχαστική απόρριψη και όλοι ανέφεραν ότι έτσι αυξανόταν η γενικότερη ικανοποίησή τους από τη σχέση. Η έμμεση απόρριψη παρόλο που δεν έβλαψε τη σχέση, σαφώς επίσης δεν συνέβαλε στην ενίσχυσή της. Σε κάποιες περιπτώσεις η ωμή αλήθεια μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής και θετικής εξέλιξης, ωστόσο ένα καθησυχαστικό στυλ γενικά είναι το πιο αποτελεσματικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν ξεκάθαρο ότι μια εχθρική προσέγγιση της επίλυσης των συγκρούσεων αυτών δεν είναι ποτέ χρήσιμη. Θέτει τον σύντροφό σας σε άμυνα και βλάπτει τα ευάλωτα άτομα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ψυχολόγοι είναι αναφανδόν υπέρ της δυναμικής απόρριψης, που στην ουσία αποτελεί μία κοινοποίηση του γιατί δεν θέλετε να κάνετε σεξ μαζί του.

Ετικέτες
Exit mobile version