Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση τη οποία εγκάλεσε ότι επιχειρεί με νομοθετικές ρυθμίσεις να άρει το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στις υποθέσεις διαφθοράς και να αποκαλύψει την ταυτότητά τους, εξαπέλυσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητά τα ν/σ με τις τροποποιήσεις των ποινικών κωδίκων, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
«Με το άρθρο 47 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δίνετε τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα των προστατευόμενων μαρτύρων. Με τη ρύθμιση αυτή, εκτίθεται πολιτικά η κυβέρνηση, καθώς μετά τις προηγούμενες δύο προσπάθειες της να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis, που έπεσαν στο κενό διότι υπήρχε η καθαρή απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επανέρχεστε τώρα και με νομοθετική ρύθμιση επιτρέπετε την ποινική τους δίωξη για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης. Δίνετε την αφετηρία να αρθεί η προστασία τους και αυτό το καταγγέλλουμε με στεντόρεια φωνή», τόνισε.
Το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα
Όσον αφορά το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο έμενε ατιμώρητος όποιος αποκάλυπτε ότι ήταν ο δράστης πράξεων διαφθοράς κατά υπαλλήλων και πολιτικών προσώπων, σημείωσε: «Με τη νέα πρόταση αυτός ο οποίος βάζει στο κεφάλι του στον τορβά, κατά το κοινώς λεγόμενο, θα έχει ως επιβράβευση τη μειωμένη ποινή, ενώ πρέπει να έχει την απαλλαγή; Ομως ασυλία για διαφόρους άλλους ξέρετε να θεσμοθετείτε», τόνισε.
Ο κ. Ξανθόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση και για το άρθρο 191 του Π.Κ σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που επίσης τροποποιείται, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Το είχαμε πει και σε ανύποπτο καιρό, κύριε Υπουργέ, μη διανοηθείτε να το φέρετε έτσι, ξεπερνάει και εσάς και εμάς. Με αφορμή κάποια ψευδή δημοσιεύματα που διακινούνται, δε μπορεί να βάλουμε στον «κορσέ» όλη τη δημόσια συζήτηση και όλη την πολιτική αντιπαράθεση. Η δημοκρατία είναι ισχυρή, αντέχει την αντίθετη άποψη, αντέχει οτιδήποτε μπορεί να ειπωθεί δημόσια, δεν μπορεί να ποινικοποιείται με αυτόν τον απαράδεκτο θεσμικά νομικά και πολιτικά τρόπο η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα». Επανέλαβε τέλος το αίτημα να κατατεθεί το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ώστε να ξέρουμε τι πρότεινε η επιτροπή και τι αποτελεί προϊόν πολιτικής απόφασης.