Φραστική επίθεση κατά της Ε.Ε εξαπέλυσε ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σχολιάζοντας το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας εκστομίζοντας… γαλλικά σε βάρος των Ευρωπαίων ηγετών. Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, ο Λουκασένκο κατηγορεί την Ε.Ε ότι διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» εξαπολύοντας μύδρους κατά των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών: «Εσείς καθάρματα, τρελοί, θέλετε να σας προστατεύσω από τους μετανάστες;», δηλώνει ο ηγέτης της Λευκορωσίας εκτοξεύοντας υβριστικά σχόλια. Για «συνέντευξη – ντροπή» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild σχολιάζοντας τις ύβρεις του ηγέτη της Λευκορωσίας σε βάρος των Ευρωπαίων ηγετών.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ηγεσία της Πολωνίας και της Λιθουανίας – δύο χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας ενισχύοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά τους – κατηγόρησαν τον στενό συνεργάτη του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει την Ε.Ε με την προσφυγική του πολιτική εξαπολύοντας έναν υβριδικό πόλεμο.
Απειλές και υπονοούμενα
Ο Λουκασένκο ανταπέδωσε τις απειλές ενόψει και των νέων κυρώσεων που θέλει να επιβάλει η Ε.Ε σε βάρος της χώρα του. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό περιοδικό «Natsionalnaya Oborona», ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας υποστήριξε: «Φοβάμαι ότι αυτή η αντιπαράθεση στα σύνορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεταναστευτική κρίση. Αυτοί είναι λόγοι πρόκλησης. Όλες οι προκλήσεις είναι πιθανές…Μια πρόκληση είναι, μεταξύ άλλων, τα πολωνικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που πετούν πολύ χαμηλά στα σύνορα κι έτσι τρομάζουν τους πρόσφυγες… Αν κάνουμε το παραμικρό λάθος εδώ, Θεός φυλάξοι, θα παρασυρθεί αμέσως η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο», τόνισε ο Λουκασένκο λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει αβοήθητο το Μινσκ.
Το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας έχει αναπτύξει δώδεκα χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της σε μία προσπάθεια να κρατήσει μακριά τους χιλιάδες πρόσφυγες από το έδαφός της. Περίπου 4 χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν συγκεντρωμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας.
Μετανάστες περνούν στην Πολωνία
Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε χτες το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας. Οι μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τμήματα των φρακτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, εξήγησε το πρακτορείο, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μπιαλίστοκ. Ο ραδιοσταθμός μετέδωσε δηλώσεις μιας εκπροσώπου της πολωνικής συνοριοφυλακής σύμφωνα με την οποία αρκετοί μετανάστες οδηγήθηκαν πίσω στη λευκορωσική επικράτεια, όμως άλλοι μπόρεσαν να διαφύγουν.
Η Πολωνία αρνείται να επιτρέψει την είσοδό τους στην επικράτειά της και ανέπτυξε εκατοντάδες αστυνομικούς στα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει επίσης ανεγείρει φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα για να εμποδίζονται οι διελεύσεις.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας κάλεσε χθες τη Βαρσοβία να τους αφήσει να περάσουν, εξηγώντας ότι προορισμός τους είναι άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον Λουκάσενκο πως δημιουργεί κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη προκειμένου να εκδικηθεί τις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Στο μεταξύ, η Ε.Ε ετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση στο Μινσκ, στον δημόσιο λευκορωσικό αερομεταφορέα «Belavia» και σε τρίτα κράτη και αεροπορικές εταιρείες που θεωρεί πως εμπλέκονται.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας τόνισε: «Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όλους όσοι συμμετέχουν στη διακίνηση των μεταναστών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Δεν αποκλείεται επίσης η επέκταση των κυρώσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας. «Η ΕΕ δεν είναι ανοιχτή στον εκβιασμό», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.