Τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο βρίσκεται σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών, δοκιμάζουν οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα στη Βουλή. Η αυστηροποίηση των ποινών που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε σειρά εγκλημάτων (βιασμό ανηλίκων, γυναικοκτονίες, ισόβια), έχει προκαλέσει τριγμούς και μια ιδιόμορφη διελκυστίνδα: Η στάση του κόμματος κινείται στο «παρών» επί της αρχής, θέση με την οποία όμως διαφωνεί τμήμα της ΚΟ. Αυτό φάνηκε από την αιφνιδιαστική αποχώρηση της εισηγήτριας Νάντιας Γιαννακοπούλου και την αντικατάστασή της τον Αχμέτ Ιλχάν, ενώ κατέστη ξεκάθαρο από την τοποθέτηση του υποψηφίου προέδρου Ανδρέα Λοβέρδου.
«Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, χωρίς να με δεσμεύει τίποτα και σας λέω, κύριε υπουργέ, ότι παρότι διαφωνώ με κάποια που δεν κάνετε ή κάποια που ρυθμίζετε, ψηφίζω “ναι” και επί της αρχής και επί των άρθρων, όχι όλων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Θεωρώ αδιανόητο η εισηγήτριά μας, η κυρία Γιαννακοπούλου, να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον Ποινικό Κώδικα, η αείμνηστη πρόεδρός μας να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου».
“Όταν όμως αποκαλύπτονται εγκλήματα στις τηλεοράσεις να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα;”
Απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία ο Α. Λοβέρδος είπε ότι «θα καταθέσει τις απόψεις του σύμφωνα με αυτά που η συνείδηση του επιβάλλει, ως ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, χωρίς να τον δεσμεύει τίποτε». «Είναι δυνατόν να έχουμε μία σειρά από προβλήματα που να αφορούν πληθώρα θεμάτων και κυρίως αυτά που ευαισθητοποιούν περισσότερο κάθε σοβαρό άνθρωπο, κάθε αγνό πολίτη όπως είναι τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων και να μην υπογραμμίζουμε την καλύτερη ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις; Το κάνω με όλες μου τις δυνάμεις.
Είναι δυνατόν να υπάρχει βουλευτής εδώ, που σε διατάξεις το σχέδιο νόμου μετατρέπει σε κακούργημα τον βιασμό ανηλίκου μέσα στην οικογένεια του και να λέει άλλα; Όταν όμως αποκαλύπτονται εγκλήματα στις τηλεοράσεις να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα; Είναι ψεύτες αυτοί, δεν κυριολεκτούν όταν κάνουν κριτική δήθεν συγκινημένοι. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Τι ψηφίζεις. Σε ό,τι αφορά την προστασία του πολίτη που μας τι ζητάει, και από τους 300 την ζητά η κοινωνία, είναι δυνατόν να λέμε όχι και να αναζητούμε ψευδοδικαιολογίες σε ψευδοαντιεγκληματικές πολιτικές;»
Η απάντηση Σκανδαλίδη
Η απάντηση ήρθε λίγη ώρα αργότερα, πάλι από το βήμα της Βουλής, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος, εξηγώντας τη θέση του ΚΙΝΑΛ, διαμήνυσε: «Δεν κάνουμε νομικό δογματισμό. Δεν στεκόμαστε πίσω από νομικίστικες θεωρίες. Κάνουμε επί της ουσίας κριτική και ψηφίζουμε “παρών” επί της αρχής αναλύοντας τη θέση μας στα επιμέρους άρθρα».