Μέλισσες Λα Πάλμα: Πώς κατάφεραν να επιβιώσουν τα μοναδικά έντομα μέσα στις κυψέλες τους
Η φύση έχει πάντα τον τρόπο της να βρίσκει διεξόδους και να επιβιώνει. Κάποιοι θα μιλήσουν για θαύμα. Χιλιάδες μέλισσες επέζησαν αφού θάφτηκαν κάτω από ηφαιστειακή τέφρα για 50 ημέρες στην άκρη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα. Από τότε που το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα άρχισε να εκρήγνυται για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου, οι κυψέλες, που βρίσκονται μόλις 600 μέτρα μακριά από το ηφαίστειο, θάφτηκαν κάτω από ένα στρώμα στάχτης.
Όμως, παρά τις συνθήκες, οι κυψέλες κατάφεραν να μείνουν ζωντανές για 50 ημέρες. Η διάσωση των μελισσών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/11, όπου αξιωματικοί της Τοπικής Αστυνομίας του Ελ Πάσο, της Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης και της Guardia Civil πέρασαν κάτω από τη στάχτη για να σώσουν τις κυψέλες. Ένας από τους τοπικούς αστυνομικούς είναι επίσης μελισσοκόμος.
https://www.youtube.com/watch?v=bmOpo5GUZ8I&feature=emb_title
Οι μέλισσες μπορεί να πέθαναν «όχι λόγω του ηφαιστείου, αλλά επειδή ήταν ήδη αδύναμες»
Ο Elías González, πρόεδρος της Agrupación de Defensa Sanitaria (ADS) Apicultores de La Palma, είπε ότι πέντε από τις έξι κυψέλες που ανακαλύφθηκαν παρέμειναν άθικτες. Η έκτη κυψέλη δεν επέζησε, αλλά ο κ. González λέει ότι οι μέλισσες μπορεί να πέθαναν «όχι λόγω του ηφαιστείου, αλλά επειδή ήταν ήδη αδύναμες». Πρόσθεσε ότι οι μέλισσες μπόρεσαν να επιβιώσουν λόγω του είδους της στάχτης που έπεφτε πάνω από τις κυψέλες και ότι είναι επίσης πιθανό να επιβίωσαν ζώντας από τα αποθέματα τροφής τους.
Ο ιδιοκτήτης των κυψελών δεν είχε βγάλει ακόμα το καλοκαιρινό μέλι. Τρεις από τις κυψέλες θάφτηκαν εντελώς κάτω από τη στάχτη ενώ οι άλλες τρεις ήταν μερικώς ορατές. Οι μέλισσες μάλιστα δεν είχαν χάσει τη μαχητικότητά τους μιας και τσίμπησαν τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τις ξεθάψουν. Οι κυψέλες μπορούν να χωρέσουν από 30.000 έως 40.000 μέλισσες την άνοιξη και με λιγότερα λουλούδια στην περιοχή τις πιο κρύες εποχές, μπορούν να έχουν περίπου 20.000 έως 25.000 μέλισσες.