Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σενάρια εκλογών: Το «όχι» Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια εκλογών: Το «όχι» Μητσοτάκη

Σενάρια εκλογών: «Όταν λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το εννοώ. Το λέω για να κάνετε τον προγραμματισμό σας».

Μια τελευταία προειδοποίηση σε όσους απεργάζονται σενάρια εκλογών έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στα μέσα της εβδομάδας. Μάλιστα η προειδοποίηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως μήνυμα με πολλούς αποδέκτες τόσο εντός, όσο και εκτός του κόμματός του. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «Όταν λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το εννοώ. Το λέω για να κάνετε τον προγραμματισμό σας. Στο τέλος της θητείας θα ζητήσουμε από τους πολίτες να συνεχίσουμε το έργο μας». Γιατί άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να βάλει εκ νέου τέλος στο θέμα των εκλογών για μια ακόμη φορά;

Άλλωστε ο ίδιος έχει διαψεύσει αυτά τα σενάρια τους τελευταίους μήνες σε κάθε του συνέντευξη ή σε κάθε τέτοια ερώτηση που του απευθύνεται. Και ποιοι είναι οι αποδέκτες αυτού του μηνύματος; Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός αντιλαβάνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχουν προσαρμόσει την ρητορική τους στο αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Θεσσαλονικη, όπου δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία, θα πρέπει να φύγει. Και όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μονο μέσω εκλογών, άρα ο κ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς ζητά εκλογές.

«Όχι σε όλα»

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ρητορική, αλλά και η στάση της αντιπολίτευσης για τους επόμενους μήνες θα κινηθεί στο μότο «όχι σε όλα», έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν και το αίτημα για εκλογές, που θα προβάλλεται πολύ πιο έντονα τους επόμενους μήνες. Επίσης, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί εκτός από την Βουλή και στην κοινωνία. Η πρόσφατη παρουσία του κ .Παύλου Πολάκη στην διαμαρτυρία των Κρητών αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να «κατέβει στο πεζοδρόμιο» οποιαδήποτε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα κι αν διαμαρτύρεται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να εκτιμούν ότι αυτή η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αποδώσει, αφού ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή για άμεση επίλυση όσων δικαιωμάτων εργαζόμενων ή επαγγελματιών κινουνται στην σωστή και ορθολογική βάση, με γνώμονα τα δημοσιονομικά «αποθέματα» της οικονομίας, ωστόσο δεν μπορούν να αγνοήσουν τις όποιες πολιτικές επιπτώσεις μπορεί να έχει η στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση των διαμαρτυρόμενων.

Προσήλωση στο έργο

Ο δεύτερος λόγος που ο πρωθυπουργός διαψεύδει τα εκλογικά σενάρια είναι ότι έχει διαπιστώσει ότι μερικά από αυτά βρίσκουν ευήκοα ώτα και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Δεν είναι λίγα τα στελέχη και εντός της ΝΔ, που ήδη προετοιμάζονται για μια εκλογική αναμέτρηση ανά πάσα χρονική στιγμή είτε ενεργοποιώντας τα πολιτικά τους γραφεία, είτε συμμετέχοντας σε υποθετικές συζητήσεις για τους τομείς που θα κατέλθουν  είτε ακόμη και μετρώντας τις δυνάμεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Το γεγονός αυτό έχει ενοχλήσει τους επιτελείς του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που διαμηνύουν με κάθε τρόπο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί ένα και μόνο πράγμα: στοχοπροσήλωση στο κυβερνητικό έργο και στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των μεταρρυθμίσεων που τρέχει η κυβέρνηση.

 

Οδηγός των πολιτικών εξελίξεων

Γι’ αυτό άλλωστε και στην δήλωσή του στην κοινοβουλευτική ομάδα είπε την φράση «να κάνετε τον προγραμματισμό σας», που σημαίνει ότι μεμονωμένες κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα δεν θα γίνουν αποδεκτές. Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται για μια ακόμη φορά την θέση του οδηγού των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα. Και αυτό γιατί θέτει όλους προ των ευθυνών τους, από την μία την αξιωματική αντιπολίτευση που της λέει «γνωρίζω την τακτική σου» και από την άλλη στο εσωτερικό του κόμματός του που λέει «ο χρόνος των εκλογών είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού». Και ο νοών νοείτω!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις