Λευκορωσία πρόσφυγες: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα με Πολωνία, σκοτώθηκε στρατιώτης

ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία πρόσφυγες: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα με Πολωνία, σκοτώθηκε στρατιώτης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Λευκορωσία πρόσφυγες: Το καθεστώς Λουκασένκο εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται το δράμα των μεταναστών

14.11.2021 | 10:15

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η περιοχή στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, με τις εικόνες να παραπέμπουν στην μεταναστευτική κρίση του Έβρου, ενώ δυστυχώς καταγράφονται τα πρώτα θύματα. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, έρχεται να προστεθεί η επιδίωξη του Αλεξάντερ Λουκασένκο να προμηθευτεί από τη Ρωσία οπλικά συστήματα, ενώ Λευκορώσοι στρατιώτες «τυφλώνουν» με λέιζερ Πολωνούς για να περάσουν τα σύνορα οι μετανάστες. Σε συνέντευξή του σε ρωσικό περιοδικό, ο Λουκασένκο συνέχισε την πολεμική του ρητορική, λέγοντας ότι επιθυμεί να εγκατασταθούν στη χώρα του τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα «Iskander», με ακτίνα δράσης άνω των 500 χιλιομέτρων και δυνατότητα οπλισμού με συμβατικές, αλλά και πυρηνικές κεφαλές.

Στο μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου σκοτώθηκε Πολωνός στρατιώτης που υπηρετούσε στα σύνορα με τη Λευκορωσία σε πυροβολισμό από λάθος στο οποίο ενεπλάκη πολωνικό όπλο, δήλωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας της Βαρσοβίας.

https://twitter.com/pauldbowen/status/1457784221997539332

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε στείλει προ ημερών βομβαρδιστικά στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας για να στηρίξει τον Λουκασένκο, με την ΕΕ να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις προωθώντας σχέδιο κυρώσεων σε βάρος του Μινσκ. Το καθεστώς Λουκασένκο απαντά από την πλευρά του με απειλή διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, ενώ την ίδια ώρα προειδοποιητικά μηνύματα φτάνουν και από τις ΗΠΑ που φοβούνται για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω της κατάστασης.

Στρατιώτες ανοίγουν και τρύπες στον φράχτη

Τη στιγμή που εκτυλίσσονται σκηνές τραγωδίας στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας με μετανάστες να παραδίνονται στο ψύχος και να πεθαίνουν, το καθεστώς Λουκασένκο τραβά με ψεύτικες υποσχέσεις μετανάστες στα εδάφη του δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην Ευρώπη, ενώ στρατιώτες ανοίγουν και τρύπες στον φράχτη για να διευκολύνουν το πέρασμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Λευκορωσία ζητά πυρηνικά οπλικά συστήματα από τη Ρωσία για να τα αναπτύξει στα νότια και δυτικά σημεία της χώρας.

Σοβαρή ανησυχία εγείρει και το γεγονός ότι στρατιώτες από τη Λευκορωσία τυφλώνουν Πολωνούς συνοριοφύλακες με ειδικά λέιζερ, ενώ προμηθεύουν και με δακρυγόνα τους μετανάστες ώστε να επιτίθενται στις πολωνικές δυνάμεις και να περνούν τα σύνορα. Η κατάσταση κλιμακώθηκε, πάντως, το βράδυ της Παρασκευής όταν λευκορωσικά στρατεύματα έσκισαν τον φράχτη και εμπόδισαν του Πολωνούς στρατιώτες να τον στήσουν ξανά ώστε αποτρέψουν τη διέλευση μεταναστών. Ώρες νωρίτερα οι δυνάμεις της Λευκορωσίας είχαν καταστρέψει μέρος συρματοπλέγματος που χωρίζει τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Βρέθηκε νεκρός ένας νεαρός Σύρος μετανάστης

Το άψυχο σώμα ενός νεαρού Σύρου βρέθηκε στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πολωνική αστυνομία το Σάββατο, εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς έντασης, που έχει προκαλέσει η μεταναστευτική κρίση στην περιοχή. Χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή έχουν βρει καταφύγιο, σε συνθήκες παγετού, στα δάση των συνόρων μεταξύ της Λευκορωσίας και των κρατών της ΕΕ, Πολωνίας και Λιθουανίας, οι αρχές των οποίων αρνούνται να τους αφήσουν να περάσουν.

Κάποιοι έχουν ήδη χάσει τις ζωές τους (συνολικά 11, σύμφωνα με πληροφορίες) και υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια των υπολοίπων, καθώς ο χειμώνας είναι βαρύς στην ευρύτερη περιοχή. «Χθες, στο δάσος, κοντά στα σύνορα, βρέθηκε το σώμα ενός νεαρού Σύρου», ανέφερε η πολωνική αστυνομία στο Twitter, προσθέτοντας πως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τα αίτια του θανάτου. Η ανακάλυψη του πτώματος έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς έντασης για τη μεταναστευτική κρίση, με τους γείτονες της Λευκορωσίας να προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εκφράζει την ανησυχία του.

Πούτιν: Δεν έχουμε καμία σχέση με την κρίση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι μη προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα και ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας. Υπερθεματίζοντας, μάλιστα, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες παρά η Λευκορωσία είναι ουσιαστικά υπεύθυνες για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, επικαλούμενος τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Μινσκ, ο Πούτιν δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ότι κατά την άποψή του δεν ευθύνεται η Λευκορωσία.

«Ας μην ξεχνάμε από που προκλήθηκαν αυτές οι κρίσεις με τους μετανάστες… Είναι η Λευκορωσία μία αρχική αιτία πρόκλησης αυτών των προβλημάτων; Όχι, οι αιτίες προκλήθηκαν από τις ίδιες τις δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο Πούτιν.

https://twitter.com/vanemvakkuri/status/1458137967734763525

«Φρενάρει» όμως τις απειλές Λουκασένκο για το φυσικό αέριο

Πάντως ο Ρώσος ανέφερε ότι η Λευκορωσία δεν διαβουλεύτηκε μαζί του πριν εκτοξεύσει απειλές για τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μία τέτοια κίνηση εμπεριέχει τον κίνδυνο επιδείνωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ του Μινσκ και της Μόσχας. Η προειδοποίησή του προκάλεσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει περίπου το 1/3 της ροής του αναφερόμενου καυσίμου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπης που περνάει μέσω της Λευκορωσίας προς την Πολωνία και τη Γερμανία.

https://twitter.com/SardarSattar/status/1458843832687157250

Το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τη Λευκορωσία ανήκει στην κυριότητα του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom. «Μίλησα πρόσφατα με τον Λουκασένκο δύο φορές και αυτό δεν το ανέφερε καθόλου σε εμένα, ούτε το άφησε να εννοηθεί» δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, σχετικά με τις απειλές της Λευκορωσίας. «Φυσικά, στη θεωρία ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας διέλευσης μπορεί να διατάξει της διακοπή της ροής του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη. Αλλά αυτό θα αποτελέσει παραβίαση της μεταξύ μας συμφωνίας, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί» πρόσθεσε ο Πούτιν.

Exit mobile version