Σακελλαροπούλου - εμβολιασμός: Τη Δευτέρα το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εμβολιαστεί κατά της γρίπης, ανταποκρινόμενη για δεύτερη χρονιά στο κάλεσμα της Ελληνικής Πνευμονολικής Εταιρείας.
Κατά της εποχικής γρίπης θα εμβολιαστεί τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στη 13.00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μάλιστα, η ΠτΔ ανταποκρίνεται για άλλη μια χρονιά, δεύτερη συνεχόμενη για την ακρίβεια, στην πρόσκληση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού της ΕΠΕ θα συμμετάσχει προαιρετικά και το προσωπικό της Προεδρίας.
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επισημαίνεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με αυτό για τον κορωνοϊό. Να σημειωθεί ότι η σύσταση αυτή της Εθνικής Επιτροπής, έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που είχε διατυπώσει ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ότι δηλαδή τα δύο εμβόλια θα πρέπει να γίνονται με διαφορά 20 ημερών.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έρχεται να «διορθώσει» τον κ. Μαγιορκίνη, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της, ότι: «με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός», σύμφωνα με τις οποίες: «Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».
Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον τονίζεται ότι η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα.