Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μητσοτάκης: Η στοχοπροσήλωση του πρωθυπουργού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Η στοχοπροσήλωση του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουντην καθημερινότητα του πολίτη και θα αλλάξουν την λειτουργία του κράτους.

Μπορεί να γίνεται αρκετές φορές κουραστικός όποιος αναφέρει ότι πέραν της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσηλωμένος σε δύο ακόμη πράγματα που αφορούν στην διακυβέρνηση του τόπου: Κι αυτά είναι η οικονομία και η καθημερινότητα των πολιτών. Και είναι αλήθεια αυτό, αφού τα στοιχεία του ρεπορτάζ και οι συνομιλίες με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αποδεικνύουν καθημερινά ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ολοκληρώσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που ο ίδιος έχει θέσει προεκλογικά, όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουντην καθημερινότητα του πολίτη και θα αλλάξουν την λειτουργία του κράτους, αλλά και να θέσει την ελληνική οικονομία σε μόνιμη τροχιά ανάπτυξης χωρίς κανέναν κίνδυνο δημοσιονομικών εκτροχιασμών.

Αυτή η στόχευση του πρωθυπουργού έχει ήδη μεταφερθεί στους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Αlpha freepress, ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και παράλληλα λαμβάνουν εντολές για την αξιοποίηση των χρημάτων που έρχονται είτε από την ΕΕ, είτε απο τον κρατικό προυπολογισμό. Βασικό εργαλείο που ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα αξιοποιηθεί προς την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρήματα του οποίου θα εισρέουν από τον επόμενο χρόνο στην χώρα μας.

Δημιουργία υποδομών και ψηφιοποίηση υπηρεσιών

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα οδηγηθούν σε έργα υποδομών σε όλους τους νομούς της χώρας, που θα οδηγήσουν παράλληλα και στην δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, που αυτόματα οδηγούν στην μείωση του σκληρού δείκτη της ανεργίας. Έργα πολύ σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες, έργα που σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου θα είναι «ορατά» από τους πολίτες και θα λύσουν χρόνια προβλήματα των περιοχών τους ανά την χώρα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο αρκετά θα είναι τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών και κρατικών δομών με στόχο την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών μπροστά από «γκισέδες» για την έκδοση εγγράφων ή πιστοποιητικών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν πολύ οι εταιρείες κολοσσοί του τομέα της ψηφιοποίησης, που δείχνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρας μας εγκαθιστώντας στην Ελλάδα μονάδες ή τμήματα της λειτουργίας τους. Εκτός από τα χρήματα των επενδύσεων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, και σε αυτήν την περίπτωση θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα ανακόψουν σημαντικά και την φυγή νέων ελλήνων επιστημονων προς το εξωτερικό. Παράλληλα με την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν και τις επόμενες κινήσεις στην φορολογία.

Τροποποιήσεις στο φορολογικό πλαίσιο

Οι πρώτες κινήσεις που αναμένονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 αφορούν στην επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά δύο τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες.  Σχεδιασμός υπάρχει και στον τομέα του τουρισμού, αφού ως βαριά βιομηχανία της χώρας προσφέρει αρκετές μονάδες στο ΑΕΠ. Τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος κρίνονται ικανοποιητικά παρά την πανδημία και στην κυβέρνηση επιθυμούν την ερχόμενη τουριστική περίοδο η χωρα μας να έχει την πρωτιά στην Ευρώπη σε τουριστικές αφίξεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει έναρξη της τουριστικής περιόδου ένα μήνα νωρίτερα, αλλά και την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της μετά covid εποχής.

Η καθημερινότητα των πολιτών

Στην καθημερινότητα των πολιτών ο πρωθυπουργός αναμένει θετικά αποτελέσματα από το οικονομικό επιτελείο για την παροχή μερίσματος προς το τέλος του χρόνου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, την ίδια ώρα που ήδη έχουν γίνει και οι ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πρώτη έχει ήδη δρομολογηθεί για τον πρώτο μήνα του νέου έτους και η δεύτερη τοποθετείται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2022. Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός διατηρεί και το μέρος της επιδοματικής πολιτικής προς τους πολίτες που πλήττονται είτε από την ακρίβεια στην ενέργεια, είτε από τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. «Ο σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τις διεθνείς εξελίξεις», δηλώνει στην Alpha freepress κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που συνεχίζει με νόημα «ωστόσο υπάρχει και οι πολίτες θα τον δουν να ξεδιπλώνεται με σταθερότητα και ακρίβεια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις