Δεν επιβεβαιώνεται το περιστατικό με τις εννέα νοσούσες σε σούπερ μάρκετ της Καλαμπάκας, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με το ellinikahoaxes, ο ισχυρισμός ήταν ότι σε σούπερ μάρκετ της Καλαμπάκας ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα πως υπήρχε στο χώρο πελάτισσα που είχε νοσήσει με COVID-19. Στην ίδια ανακοίνωση ζητήθηκε από την εν λόγω πελάτισσα να εξέλθει από το σούπερ μάρκετ απο την πίσω πόρτα, με αποτέλεσμα να εξέλθουν 8 ακόμα πελάτισσες, οι οποίες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ήταν επίσης νοσούντες.
Όπως τελικά απεδείχθη μαϊμού η καταγγελία: Λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα δεδομένα και τις μαρτυρίες των κατοίκων της Καλαμπάκας με τους οποίους επικοινωνήσαμε, καθίσταται σαφές πως η υπό εξέταση ιστορία δεν επαληθεύεται, γράφουν τα ellinika hoaxes. Αντιθέτως, όλα δείχνουν πως η υπόθεση των εννέα νοσούντων, που υποτίθεται πως απομακρύνθηκαν ομαδικώς από την πίσω πόρτα του καταστήματος, όταν τους ζητήθηκε από τα μεγάφωνα, είναι κατασκευασμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Τι ισχύει
Το ellinikahoaxes αναφέρει: Η υπό εξέταση είδηση κυκλοφόρησε αρχικά στην εκπομπή “Σήμερα”, με τον κ. Οικονόμου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, στην εκπομπή της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο δημοσιογράφος κ. Πορτοσάλτε μοιράστηκε την εξής ιστορία:
Πορτοσάλτε: Λοιπόν, να σας πω μια ιστορία αληθινή, έτσι όπως μου τη μεταφέρουν. Δεκατρείς του μηνός, προχθές, Σάββατο, σε ένα σούπερ μάρκετ στην Καλαμπάκα ανακοινώνεται ότι κάποιος πελάτης έχει εντοπίσει μια κυρία, που ξέρει ότι νοσεί από COVID-19 και η οποία ψωνίζει. Κάνει ανακοίνωση το σούπερ μάρκετ και λέει: “Μια κυρία γνωρίζουμε ότι νοσεί από τον κορωνοϊό, δεν ανακοινώνουμε το όνομά της, αλλά την παρακαλούμε να εξέλθει του καταστήματος από την πίσω πόρτα”. Βγήκαν, συνολικά, από την πίσω πόρτα του καταστήματος εννέα κυρίες.
Οικονόμου: Αν είναι δυνατόν. Φοβερό!
Πορτοσάλτε: Τι να σας πω; Εδώ είναι το mail, με ονοματεπώνυμο.
Μερικές ώρες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του εκπομπής, ο κ. Πορτοσάλτε ανέφερε (από το χρονικό σημείο 15:00 και μετά) πως την εν λόγω “είδηση” του έστειλε ένας ακροατής του, ονόματι Γιάννης στις 14 Νοεμβρίου του 2021.
Οι πρώτες αναπαραγωγές της είδησης εντοπίζονται μερικά λεπτά μετά την αναφορά της ιστορίας από τον κ. Πορτοσάλτε στην ενημερωτική εκπομπή, “Σήμερα” ενώ δεν εντοπίσαμε αναπαραγωγές της πριν από αυτή την ώρα. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πόλη της Καλαμπάκας υπάρχουν τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικά, πρόκειται για καταστήματα των επωνυμιών του Γαλαξία, του Σκλαβενίτη και της LIDL Hellas, τα οποία εντοπίζονται στον ακόλουθο χάρτη.
Οι απόψεις διίστανται
Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και συνεντεύξεων επιχειρήσαμε να διασταυρώσουμε, γράφουν τα hoaxes, τον υπό εξέταση ισχυρισμό, ότι δηλαδή την 13η Νοεμβρίου του 2021, εντοπίστηκε γυναίκα που νοσούσε με COVID-19 σε σούπερ μάρκετ της Καλαμπάκας και της ζητήθηκε μέσω των μεγαφώνων να αποχωρήσει από την πίσω πόρτα του καταστήματος με αποτέλεσμα να βγουν συνολικά 9 κυρίες. Προτού προχωρήσουμε στις δηλώσεις των υπεύθυνων των σούπερ μάρκετ, αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώσαμε πως οι απόψεις διίστανται σε ό,τι αφορά τον τόπο που έλαβε χώρα το περιστατικό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ορισμένες αναφορές το περιστατικό έλαβε χώρα στον Σκλαβενίτη, ενώ σύμφωνα με άλλες αναφορές στα LIDL.
Ερωτηθείς για την υπόθεση, ο αντιδήμαρχος περιφέρειας Α της Καλαμπάκας, που υπάγεται στο Δήμο Μετεώρων, δήλωσε στα Ellinika Hoaxes ότι είχε ακούσει σε συζητήσεις τον επίμαχο ισχυρισμό από κοινού, με τη φημολογία ότι έγινε στα LIDL. Ωστόσο, ο κ. Κερασοβίτης τόνισε πως δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του εν λόγω ισχυρισμού, πόσω δε μάλλον τη φημολογία για τον τόπο που δήθεν σημειώθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό. Αστυνομικές πηγές μας ανέφεραν ότι το υπό εξέταση περιστατικό έχει ακουστεί από την τοπική κοινωνία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια επίσημη αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας, ώστε να κινηθούν διαδικασίες για έρευνα και, κατ΄επέκταση, επίδοση προστίμων για ενδεχόμενη έκνομη ενέργεια στην περιοχή.
Τι αναφέρουν οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ
Απευθύναμε τα ίδια ερωτήματα και στους υπεύθυνους των τριών αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Καλαμπάκας.
Συγκεκριμένα, επικοινωνήσαμε με την εκπρόσωπο επικοινωνίας της LIDL Hellas, κ. Βασιλική Αδαμίδου, η οποία κατέστησε σαφές πως:
Ύστερα από επικοινωνία με τον διευθυντή του καταστήματος μας στην Καλαμπάκα σας ενημερώνω ότι καταρχάς το κατάστημα μας δεν διαθέτει μεγάφωνα. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε εσωτερικά ακουστικά για τους εργαζομένους και όλα είναι μαγνητοσκοπημένα. Συνεπώς, το περιστατικό που μου αναφέρετε δεν έγινε σίγουρα σε εμάς. Λέγονται διάφορα για το πού έγινε το περιστατικό, σε κάποιον ανταγωνιστή μας. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να αναφέρω την επωνυμία του καταστήματος.
Κατόπιν, επικοινωνήσαμε με το κατάστημα του Σκλαβενίτη, και πιο συγκεκριμένα με τον υπεύθυνο κ. Γ. Λινό.
Η είδηση είναι γνωστή, την έχω ακούσει κι εγώ, κυκλοφορεί πολύ τελευταία. Μάλιστα, έχω επικοινωνήσει με συναδέλφους από άλλες αλυσίδες, όπως αυτή του Γαλαξία και δεν έχει προκύψει κάτι που να επιβεβαιώνει το περιστατικό. Στο δικό μας κατάστημα πάντως, δεν έγινε σίγουρα! Να σκεφτείτε, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, εγώ το άνοιξα το κατάστημα κι εγώ το έκλεισα.
Τέλος, μιλήσαμε και με την υπεύθυνη του σούπερ μάρκετ Γαλαξία, η οποία ωστόσο επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της:
Το άκουσα το περιστατικό στο ραδιόφωνο. Ο ένας λέει ότι έγινε εδώ, ο άλλος λέει ότι έγινε εκεί… ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Πάντως, εδώ δεν έγινε σίγουρα.
Συνοψίζοντας, κανείς από αρμόδιους δεν ήταν σε θέση να αποδείξει πως η υπό εξέταση ιστορία είναι αληθινή. Χαρακτηριστικά, αρμόδιοι των αλυσίδων αρνήθηκαν τις φημολογίες που θέλουν το περιστατικό να έλαβε χώρα στα καταστήματά τους. Αφενός τα LIDL δεν διαθέτουν μεγάφωνο ώστε να είναι εφικτή η υποτιθέμενη ανακοίνωση για την απομάκρυνση της νοσούσας πελάτισσας, και αφετέρου, ο κ. Λινός, υπεύθυνος του παραρτήματος Σκλαβενίτη στην Καλαμπάκα υπογράμμισε πως βρισκόταν καθ΄όλη τη διάρκεια της βάρδιας στο πόστο του, ενώ ουδέποτε σημειώθηκε κάποιο περιστατικό, όμοιο με αυτό που του περιγράψαμε. Τέλος, η υπεύθυνη του καταστήματος Γαλαξίας αρνήθηκε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο δικό τους κατάστημα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην τοπική κοινωνία σε ό,τι αφορά τον τόπο που εκτυλίχθηκε η υπό εξέταση υπόθεση.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα δεδομένα και τις μαρτυρίες των κατοίκων της Καλαμπάκας με τους οποίους επικοινωνήσαμε, καθίσταται σαφές πως η υπό εξέταση ιστορία δεν επαληθεύεται. Αντιθέτως, όλα δείχνουν πως η ιστορία των εννέα γυναικών, που υποτίθεται πως απομακρύνθηκαν ομαδικώς από την πίσω πόρτα του καταστήματος μετά την ανακοίνωση από τα μεγάφωνα, είναι κατασκευασμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.