Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2022. Κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνεδρίασης στους βουλευτές θα κάνουν «φροντιστήριο» υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό γιατί ο προϋπολογισμός έχει μια καινούργια απεικόνιση. Αλλάζει ο τρόπος παρουσίασης των οικονομικών μεγεθών του κράτους, δηλαδή κατανομές εσόδων και επιδόσεις – επιτεύξεις.
Ο κρατικός προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια στις 14 Δεκεμβρίου και αναμένεται να ψηφιστεί λίγο πριν το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής για τα Χριστούγεννα, στις 18 Δεκεμβρίου. H ψηφοφορία του παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Κατατίθεται αύριο στη Βουλή ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός του 2022 κατατίθεται αύριο, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, χωρίς εκπλήξεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης, στη Βουλή. Ωστόσο, το παράθυρο των πρόσθετων παρεμβάσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών που βρίσκονται αντιμέτωπα με το κύμα ανατιμήσεων δεν κλείνει. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Σκάι, δήλωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί εκ νέου ο δημοσιονομικός χώρος και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο τον Δεκέμβριο.
Τώρα εάν η κυβέρνηση θα μοιράσει μέρισμα ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αν υπάρχει πρόσθετο περιθώριο θα δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υγειονομικής κρίσης. «Η ελληνική οικονομία πρέπει να σταθεί δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά και προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στους ελληνικούς προϋπολογισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι «θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες σε αυτό το πεδίο και ταυτόχρονα θα δούμε τι ανάγκες υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο». Σε κάθε περίπτωση πάντως «αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα κατευθυνθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».
Τα φορολογικά έσοδα σύμφωνα με το προσχέδιο
Σημειώνεται πως το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 προέβλεπε αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021, με το 50% της αύξησης των εσόδων να αναμένεται από τους φόρους στην κατανάλωση και το υπόλοιπο 50% από το, φόρο εισοδήματος. Ειδικότερα, το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 προβλέπει πως τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν το επόμενο έτος στα 49,519 δισ. ευρώ, από 45,4 δισ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,079 δισ. ευρώ.
Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και από 26,19 δισ. ευρώ το 2021 να ανέλθουν σε 28,40 δισ. ευρώ το 2022, ήτοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,20 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 1,57 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων αναμένεται να προέλθουν από τον ΦΠΑ και τα 578 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Συνολικά τα έσοδα από το ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 18,752 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα 7 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος
Σημαντικά αυξημένα αναμένονται και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος, τα οποία από 12,9 δισ. ευρώ εφέτος, αναμένεται να ανέλθουν σε 14,891 δισ. ευρώ το 2022, ήτοι θα σημειώσουν άνοδο κατά 1,9 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 651 εκατ. ευρώ πρόσθετων εσόδων αναμένεται να προέλθουν από το φόρο εισοδήματος που είναι πληρωτέος από φυσικά πρόσωπα και τα 1,2 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος που είναι πληρωτέος από εταιρείες. Μειωμένοι κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος αναμένεται να είναι οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας, που από τα 2,56 δισ. ευρώ αναμένεται να υποχωρήσουν στα 2,5 δισ. ευρώ.