Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δημήτρης Αναστασόπουλος: Βελτίωση της δικηγορικής καθημερινότητας
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Βελτίωση της δικηγορικής καθημερινότητας

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Alpha freepress, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει πως η ανάταση του δικηγορικού επαγγέλματος δεν είναι απλή υπόθεση.

Με εφαλτήριο την επιθυμία του για βελτίωση της δικηγορικής καθημερινότητας, ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Με το Δικηγόρο» και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατέρχεται στις εκλογές της 28ης και 29ης Νοεμβρίου 2021 με αναλυτικό και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Alpha freepress, ο κ. Αναστασόπουλος επισημαίνει πως η ανάταση του δικηγορικού επαγγέλματος δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί ενέργειες σε πολλές κατευθύνσεις. Μεταξύ των ρηξικέλευθων προτάσεών του εξέχουσα θέση κατέχει η πρόταση διεξαγωγής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αφενός για τον περιορισμό του φαινομένου της αποχής, αφετέρου για να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι από το ταμείο του Συλλόγου, που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη στήριξη των πιο αδύναμων μελών του.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Εκεί βρίσκονται οι ρίζες μου, εκεί μένουν οι γονείς μου. Ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια κατοικώ μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασα στη Νομική Σχολή Αθηνών, από την οποία έλαβα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο ποινικό δίκαιο. Είμαι μάχιμος δικηγόρος με εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο και το δίκαιο της πληροφορικής. Θεωρούμαι αυτοδημιούργητος στο χώρο. Διατηρώ δικηγορικό γραφείο με τη σύζυγό μου, επίσης δικηγόρο. Έχω ένα γιο, τον μικρό Χρήστο. Εξελέγην για πρώτη φορά σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ το 2014, θέση την οποία διατηρώ μέχρι και σήμερα. Προεδρεύω επίσης της επιστημονικής Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-ΘΕΜΙΣ, της οποίας είμαι και συνιδρυτής».

Γιατί ένας μάχιμος δικηγόρος επιθυμεί να εμπλακεί με τον συνδικαλισμό και τη διοίκηση του μεγαλύτερου δικηγορικού συλλόγου της χώρας;

«Στην επαφή μου με τα κοινά του Συλλόγου μας με ώθησε η επιθυμία μου για βελτίωση της δικηγορικής καθημερινότητάς μας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό. Αρκεί να υπάρχει ειλικρινής διάθεση προσφοράς και ισχυρή βούληση. Στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας στο υψηλότερο επίπεδο δεν εμπλέκομαι για πρώτη φορά. Διεκδίκησα τη θέση του Προέδρου το 2017, όπου και με στήριξαν περίπου 3.500 συνάδελφοί μου. Σήμερα, έχω την πεποίθηση πώς γνωρίζω πλέον τα προβλήματα του κλάδου σε βάθος, όπως και τα της λειτουργίας του Συλλόγου μας. Μπορώ, μπορούμε πλέον, όλοι μαζί, να κάνουμε τη διαφορά».

Πώς θέλει ο Δημήτρης Αναστασόπουλος να λειτουργεί ο ΔΣΑ; Τι αλλαγές θα επιφέρει στη δομή και τη λειτουργία του;

«Προ ολίγων ημερών παρουσιάσαμε το αναλυτικό και εμπεριστατωμένο πρόγραμμά μας, στο οποίο ασφαλώς κεντρική θέση έχει η αναδιάρθρωση του ΔΣΑ. Ονειρευόμαστε έναν δικηγορικό σύλλογο που θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες του 21ου αιώνα. Στις κεντρικές προγραμματικές θέσεις μας περιλαμβάνονται ιδίως η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, καθώς και η διαφάνεια στη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του, με θέσπιση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, ανάρτηση της ημερήσιας διάταξης στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, τήρηση λεπτομερών πρακτικών προσβάσιμων σε όλους και δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης των συνεδριάσεων. Επίσης, ο οικονομικός έλεγχος του ΔΣΑ, η δημιουργία προγράμματος “Διαύγεια” ως προς τις οικονομικές συναλλαγές του και η ενημέρωση σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση όλων των συναδέλφων γι’ αυτά».

Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ποιες είναι οι προτάσεις επίλυσής τους;

«Ο κλάδος βρίσκεται σε δεινή θέση, με τα προβλήματα διαρκώς να συσσωρεύονται. Το “κοκτέιλ” έχει γίνει μάλιστα “εκρηκτικό” με την απερχόμενη διοίκηση να βρίσκεται σε μια δίχως τέλος χειμερία νάρκη. Ως σοβαρότερα προβλήματα θα χαρακτήριζα την απώλεια του κύρους και της αξιοπρέπειάς μας σε μεγάλο βαθμό στα μάτια της κοινωνίας, τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές επιβαρύνσεις που υφιστάμεθα, τη διαρκή μείωση των αμοιβών μας και τον εν γένει πληθωρισμό των δικηγόρων. Για όλα τα προβλήματα έχουμε προτείνει σειρά λύσεων στο πρόγραμμά μας, όπως την εξυγίανση στη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων μας, την κατάργηση ή τον περιορισμό επιβαρύνσεων, την αύξηση της δικηγορικής ύλης και τον έλεγχο του μητρώου μας».

 

Έχει απαξιωθεί το επάγγελμα του δικηγόρου τα τελευταία χρόνια; Πώς μπορεί να ξαναβρεί ο Δικηγορικός Σύλλογος τη χαμένη του αίγλη;

«Ναι, όπως σας τόνισα ήδη και στην προηγούμενη ερώτησή σας, το θεωρώ ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Υπεύθυνοι κατ’ εμέ είναι οι λίγοι που με την ενίοτε απαράδεκτη συμπεριφορά τους οδηγούν την κοινή γνώμη σε γενικεύσεις εις βάρος των πολλών. Η ανάταση του επαγγέλματος δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί ενέργειες σε πολλές κατευθύνσεις. Χρειάζονται π.χ. ενέργειες εκ των έσω, όπως την επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας μας και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του, αλλά και ενέργειες εκτός σώματος, όπως τη σοβαρότερη στάση της πολιτείας απέναντί μας. Είναι στο χέρι μας να ξαναβρούμε τη χαμένη αίγλη μας, εφόσον  ο Σύλλογός μας κινηθεί δυναμικά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Γιατί επιμένετε να γίνει η ψηφοφορία ηλεκτρονικά και γιατί οι νέοι δικηγόροι να προτιμήσουν τη δική σας υποψηφιότητα; Τι σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους υποψηφίους;

«Η ψηφοφορία επιβάλλεται να διεξαχθεί ηλεκτρονικά κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, για να πάψει η διαρκής αύξηση του ποσοστού της αποχής, η οποία αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη ειδικά φέτος λόγω των προβλημάτων που γεννά η πανδημία. Δεύτερον, για να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι από το ταμείο του Συλλόγου μας που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη στήριξη των πιο αδύναμων εξ ημών. Δυστυχώς, η απερχόμενη διοίκηση το αρνείται πεισματικά. Ως προς τους νέους συναδέλφους, ηλικιακά και συναισθηματικά βρίσκομαι πολύ κοντά τους, ίσως πιο κοντά από κάθε άλλο υποψήφιο. Κατανοώ τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, τα έχω ήδη ζήσει. Θέλω και μπορώ να τους βοηθήσω».

Πώς κρίνετε τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης του ΔΣΑ;

«Αδιαφάνεια, “κλειστό κλαμπ ημετέρων”, λαϊκισμός, ευτελισμός της ιστορίας και του κύρους του Συλλόγου μας. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους πιο μετριοπαθείς χαρακτηρισμούς που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης του ΔΣΑ. Σε όλες τις μεγάλες κρίσεις της παρελθούσης τετραετίας, ο Σύλλογός μας ήταν δραματικά απών. Αναφέρω ενδεικτικά την κρίση της πανδημίας, κατά την οποία ο απερχόμενος Πρόεδρος αγρό αγόραζε, ενώ οι δικηγόροι στενάζαν υπό το βάρος των πρωτοφανών συνθηκών. Εκεί που “έλαμψε” ο Σύλλογος ήταν στο περίφημο “προεδρικό κορωνοπάρτυ”, στο βόλεμα διαφόρων συνδικαλιστικών κολαούζων, στα παχιά λόγια χωρίς κανένα αντίκρισμα και στον εκ του αποτελέσματος εμπαιγμό των συναδέλφων».

Ποια προβλήματα αντιμετώπισαν οι δικηγόροι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ποια μέτρα λήφθηκαν υπέρ τους;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δικηγόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η εξαΰλωση της δικηγορικής ύλης, λόγω των μέτρων περιορισμού, ιδίως του λοκντάουν στη δικαιοσύνη. Η πολιτεία επέδειξε, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αδιαφορία, ακόμη και ανικανότητα να αντιληφθεί τις ανάγκες μας, μη συνδράμοντας ουσιαστικά στα προβλήματά μας. Τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν γενικό χαρακτήρα, καταλαμβάνοντας και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες, δίχως να συνυπολογισθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σώματος. Σήμερα, το δικηγορικό σώμα είναι πιο λαβωμένο από ποτέ. Η δε πίεση εξακολουθεί λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας».

Έχουν θέση τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στον ΔΣΑ;

«Τα πολιτικά κόμματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Αυτό οφείλουμε να το έχουμε πάντα υπόψη μας και να μην υιοθετούμε ισοπεδωτικές ή μηδενιστικές λογικές. Επίσης, λίγο έως πολύ όλοι έχουμε έναν ιδεολογικό προσανατολισμό που οδηγεί σε κομματικές επιλογές για τη διαχείριση του μέλλοντος της χώρας. Η θέση μου είναι όμως ότι τα κόμματα θα πρέπει να βρίσκονται εκτός του ΔΣΑ. Ο Σύλλογός μας πρέπει να συνομιλεί τακτικά μαζί τους, να προβαίνει σε συνεργασίες, όταν αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, αλλά να στέκεται πάνω και πέρα από αυτά. Πυξίδα μας πρέπει να είναι το συμφέρον πρωτίστως των δικηγόρων, χωρίς κομματικές ταυτότητες και ταμπέλες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις