Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Νοεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός μέτρα: Τι αλλάζει στη ζωή μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός μέτρα: Τι αλλάζει στη ζωή μας

Κορονοϊός μέτρα: Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων οδήγησαν κυβέρνηση και πρωθυπουργό στη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ώς εξής:

 • Ανεμβολίαστοι Δεν θα μπαίνουν ούτε με αρνητικό τεστ σε όλους τους κλειστούς χώρους (π.χ. γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.λπ.) και όχι μόνο στην εστίαση, όπως ίσχυε ως τώρα. Εξαίρεση: Τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
 • Εκκλησίες Η είσοδος των ανεμβολίαστων στις εκκλησίες θα γίνεται μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

 

 • Οι άνω των 60 ετών Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
 • Ωράριο Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
 • Σύστημα υγείας Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών, ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

 

 • Μετακίνηση Ελεύθερη είναι η πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων -πάντοτε με τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας- σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μέσα μεταφοράς.
 • Ανεμβολίαστοι Οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια, να πάνε στη δουλειά τους και να καθίσουν σε ανοιχτούς χώρους εστίασης με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ.
 • Απαγόρευση Ισχύει «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους σε εστιατόρια, γυμναστήρια και γήπεδα. Απαγορεύεται πλήρως η πρόσβαση σε ανεμβολίαστους πολίτες σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα και κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις και συνέδρια, αλλά και γυμναστήρια και γήπεδα.
 • Ξενοδοχεία Τα μέτρα δεν θα ισχύσουν για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με τους όρους υποδοχής τουριστών.

 

 • Εκλογές ΚΙΝΑΛ Θα υπάρξει ειδική πρόνοια για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ (5 και 12 Δεκεμβρίου), όπου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν σε κλειστούς χώρους (κλειστά γήπεδα, αίθουσες κ.λπ.). Πιθανότατα και εκεί θα μπορούν να ψηφίσουν με την επίδειξη rapid test και όχι μόνον εμβολιασμένοι.
 • Πιστοποιητικό Από τις 13/12 το πιστοποιητικό εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα είναι έγκυρο μόνο μετά και την τρίτη δόση και εφόσον έχει παρέλθει το επτάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
 • Εμβολιασμός Τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Και οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις