Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Νοεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εικονικοί εμβολιασμοί Καρδίτσα: Δικογραφία “φωτιά” για το κύκλωμα στο κέντρο Υγείας
ΕΛΛΑΔΑ

Εικονικοί εμβολιασμοί Καρδίτσα: Δικογραφία “φωτιά” για το κύκλωμα στο κέντρο Υγείας

Εικονικοί εμβολιασμοί Καρδίτσα: "Φάμπρικα" παροχής πιστοποιητικών "εικονικών" εμβολιασμών έναντι αμοιβής λειτουργούσε στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, με επικεφαλής την 44χρονη διοικητική υπάλληλο.

Για εγκληματική οργάνωση, στην κορυφή της οποίας ήταν, κατά την Αστυνομία, γυναίκα Διοικητική Υπάλληλος σε κέντρο Υγείας της Καρδίτσας, κατηγορούνται συνολικά επτά άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών, έναντι αμοιβής. Για το κάθε πιστοποιητικό «εμβολιασμένου», που λάμβανε ο «πελάτης» του κυκλώματος, κατά τα ίδια στοιχεία, που διαβιβάστηκαν σε πολυσέλιδη δικογραφία στην εισαγγελία, καταβαλλόταν ποσό από 300 έως 600 ευρώ. Το δεύτερο ποσό αφορούσε προφανώς την εξασφάλιση πιστοποιητικού και για τη δεύτερη δόση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και υγειονομικοί, ταγμένοι στην υποβοήθηση των ασθενών, περιλαμβάνονται στην «πελατεία» της Διοικητικής Υπαλλήλου, καθώς εικονικούς εμβολιασμούς φέρονται να έκαναν τρεις νοσηλεύτριες, δύο διοικητικοί υπάλληλοι και ένας τραυματιοφορέας, οι οποίοι εργάζονται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη) και Γ. Γεννηματάς (Αθήνα).

Απίστευτο είναι ότι προκειμένου να δικαιολογηθεί η οικονομική συναλλαγή μεταξύ των εμπλεκομένων, κάποιοι εκ των οποίων ήταν φίλοι και συγγενείς, γινόταν λόγος στις συνομιλίες τους για ποσά που θα διατίθεντο για ταφικό μνημείο συγγενικού τους προσώπου!

Δικογραφία σε βάρος 48 ατόμων

Για την υπόθεση, όπως προαναφέρθηκε, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος 48 ατόμων για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης, της παράβασης καθήκοντος και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

«Από την έρευνα», ανακοίνωσε η Υπηρεσία εσωτερικών Υποθέσεων, «προέκυψε η συμμετοχή επτά ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας, σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιλάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου».

silver framed eyeglasses on white textile
Στη συνέχεια αναλύεται το ιστορικό της σοβαρής υπόθεσης:

«Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 28η Αυγούστου 2021, διοικητική υπάλληλος Κέντρου Υγείας της Κεντρικής Ελλάδας, με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, καταχώρησε εκτός βάρδιας δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς, χωρίς να συμπληρώσει τα ιατρικά ατομικά στοιχεία των εμβολιαζόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας. Ακολούθως, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν οι φάκελοι με τα ατομικά ιατρικά ιστορικά και μετά από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές τεχνικές (γραφολογική εξέταση, άρση απορρήτου επικοινωνιών κ.λπ), προέκυψε ο ρόλος κάθε μέλους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ( modus operandi )».

Και ακολουθούν οι επί μέρους ρόλοι των επτά κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση:

«Συγκεκριμένα, επικεφαλής φέρεται η ανωτέρω διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Κεντρικής Ελλάδας, η οποία προέβαινε στις «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες (ενδιαφερόμενους).

Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας:

· Προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση άλλων μελών της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως Διοικητική Υπάλληλος (και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών).

· Προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας. Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών.

Κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση υποψηφίων για «εικονικό» εμβολιασμό, είτε λάμβαναν χρηματικά ποσά από «εικονικά» εμβολιαζόμενους αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να δικαιολογούν τις μεταξύ τους χρηματικές συναλλαγές, χρησιμοποιούσαν ως αιτιολογία έξοδα για ταφικό μνημείο συγγενικού τους προσώπου».

Η σχηματισθείσα δικογραφία, καταλήγει η Αστυνομία, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και διαβιβάστηκε σε ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις