Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: "Όχι" σε lockdown λέει η κυβέρνηση. Eκκλήσεις των ειδικών για τήρηση των μέτρων και μαζικούς εμβολιασμούς. Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία.
Δραματικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εκκλήσεις των ειδικών για πιστή τήρηση των μέτρων και μαζικούς εμβολιασμούς, την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν μπει στην “εντατική”, τα κρούσματα βρίσκονται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ οι νεκροί μέσα στον μήνα Νοέμβριο ξεπέρασαν τους 1.620. Το μοντέλο ενός νέου lockdown απορρίπτεται με κάθε τόνο από την κυβέρνηση, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν είτε το οριζόντιο κλείσιμο (όπως η Αυστρία) είτε μέτρα διευρυμένης καραντίνας -στοχευμένες στους ανεμβολίαστους- προκειμένου να σώσουν το σύστημα Υγείας και την οικονομία τους ενόψει των Χριστουγέννων.
Προτάσεις για νέα μέτρα
Ενδεικτικά της ανησυχίας των επιστημόνων είναι τα όσα είπε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος διαμήνυσε πως η μετάλλαξη Δέλτα θα ανακοπεί μόνο εάν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, και πρότεινε νέα μέτρα, όπως το να σταματήσει η λειτουργία των μπαρ. Ως προς τα Χριστούγεννα, λέει “όχι” σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα. Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού υποστήριξε πως θα χρειαστούν “άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας” και “αποστάσεις για όλο των πληθυσμό της χώρας ώστε να σταματήσουμε την διασπορά”. Σημείωσε πως είναι “εξαιρετικά ευεργετικός ο εμβολιασμός αλλά ακόμη και αν εμβολιάζαμε όλον τον πληθυσμό σήμερα, μετά από ενάμιση μήνα θα ξεκινήσει να λειτουργεί οπότε δεν αρκεί”. Εκτίμησε δε πως ένας σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων νοσηλεύεται και κάποιοι είναι σοβαρά.
“Δεν το θέλουμε το lockdown, είναι μια κίνηση απελπισίας”
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ήταν επικριτικός προς την κυβέρνηση, σε σχέση και με την συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή των ειδικών που εισηγούνται τη λήψη μέτρων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι “υπάρχουν αντιφάσεις που πρέπει να αρθούν και πρέπει να αρθούν σήμερα, όπως πχ. δεν μπορεί να λέμε ότι απαγορεύεται η τηλεκπαίδευση, όπου είναι εφικτή, πχ. στα Πανεπιστήμια, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση στα κρούσματα”. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, “εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα και ο ένας λέει στον άλλον ‘γιατί δεν τηρείς τα μέτρα;’, θα είμαστε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο για καιρό”, τονίζοντας πάντως ότι “στις Εκκλησίες θα μπορούσε να ελεγχθεί η ύπαρξη πιστοποιητικών, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό”.
“Δεν το θέλουμε το lockdown, είναι μια κίνηση απελπισίας” δήλωσε η Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παθολογίας. Όπως εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου για να γλιτώσουμε το lockdown, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Αναφέρθηκε ακόμη και στα μη φαρμακευτικά μέτρα όπως είναι η χρήση μάσκας, τα οποία όπως είπε με τους εμβολιασμούς και την κόπωση ύστερα από δύο χρόνια τα έχουμε ξεχάσει.
“Όχι” σε lockdown λέει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής lockdown: “Εγώ έχω αποκλείσει το lockdown για πρακτικούς και ηθικούς λόγους, για λόγους αρχής, για λόγους δικαιωμάτων, για λόγους κατανομής του βάρους”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και συμπλήρωσε: “Η Γερμανία βρέθηκε στην ανάγκη να αγοράζει κλίνες ΜΕΘ από γειτονικές χώρες, επειδή δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της. Είναι κακό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας η Γερμανία”.
“Γιατί όχι στο lockdown; Όταν έχεις την λύση με το εμβόλιο, το οποίο παρέχεται δωρεάν και άμεσα την επόμενη ημέρα, όταν υπάρχει η δυνατότητα και η πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει την επιλογή του εμβολιασμού, δεν μπορείς να μην επιτρέπεις την επαγγελματική δραστηριότητα του άλλου, να μην μπορεί να συμμετέχει σε πολιτιστικά αγαθά, να μην ασκεί τα πολιτικά δικαιώματα του, για μια μικρή μειοψηφία πολιτών που επιλέγει να μην εμβολιαστεί”, επεσήμανε ο κ. Βορίδης.
“Αυτή την στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση”
Γύρω από την συζήτηση πως πλέον δεν υιοθετούνται πλήρως οι εισηγήσεις της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για νέα μέτρα, ο Υπ. Εσωτερικών επεσήμανε πως “ποτέ τα πράγματα δεν ήταν διαφορετικά. Πάντοτε την ευθύνη των μέτρων την έχει η πολιτική ηγεσία, η Πολιτεία. Όμως, το πώς διαμορφώνεται κάθε φορά το κανονιστικό σχέδιο είναι άλλη συζήτηση, διότι μπορεί αυτό να γίνει με διάφορους τρόπους. Προφανώς ακούει με πάρα πολλή προσοχή η Πολιτεία τι λέει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που συνεκτιμώνται από την Πολιτεία για την τελική θέση, όπως οι ατομικές ελευθερίες, το κανονιστικό πλαίσιο, οικονομικά ζητήματα και άλλα”.
Η μονή λύση για τη αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, όχι το lockdown, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι συνεχίζεται η “καλή” συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό. Χθες, Τετάρτη, κλείστηκαν 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού για τρίτη δόση. Εκτίμησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση. “Αυτή την στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση”, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.