Σε προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης εξελίσσεται η αποφυγή του lockdown σε οριζόντια μορφή ή με την μορφή που έχει επιβληθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρωθυπουργός σε όλες τις τελευταίες του δημόσιες τοποθετήσεις, συνεντεύξεις και παρουσίες του στη Βουλή έχει αναφέρει κατηγορηματικά ότι η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσουν, αλλά ούτε και να επιβληθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για το σύνολο των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να μην οδηγήσει την χώρα σε «ακινησία», καθώς αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.
γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Κατά πόσο αυτό όμως είναι εφικτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθειά της να μειώσει την μετάδοση του ιού, αφού τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται διαρκώ,ς με αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα υγείας όχι μόνο να πιέζεται, αλλά να φτάνει σε πολλές περιπτώσεις στα όριά του. Μεγάλες είναι και οι δυσκολίες στην προσπάθεια πειθούς που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, ώστε να σπεύσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν το εμβόλιο. Το κίνημα των αρνητών του εμβολίου δείχνει να μεγαλώνει ή τουλάχιστον να μην μειώνεται, γεγονός που εξελίσσεται σε νούμερο ένα πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εμβολιασμένοι
Εκτός όμως από το υγειονομικό κομμάτι, υπάρχουν δύο ακόμη πολύ σημαντικοί παράγοντες, που θα επηρεάσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις στο εγγύς μέλλον. Ο πρώτος είναι η ίδια η κοινωνία και κυρίως όλοι όσοι έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο και κάποιοι και με τις τρεις δόσεις. Αυτή η κατηγορία των πολιτών, που αποτελεί και την πλειοψηφία, επιθυμεί να «πάρει την ζωή της πίσω» και να επιστέψει στην κανονικότητα τόσο της εργασίας, όσο και της διασκέδασης. Κάποιοι δηλαδή αντιδρούν για το γεγονός ότι, ενώ έχουν ακολουθήσει όλες τις οδηγίες των ειδικών και της κυβέρνησης, ενδέχεται να περιοριστούν ξανά για χάρη μιας μειοψηφίας (αυτής των ανεμβολίαστων), που αρνούνται να προχωρήσουν στον εμβολιασμο.
Ανεπανόρθωτη ζημιά ένα lockdown
Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι αντοχές της οικονομίας. Και μπορεί απο το οικονομικό επιτελείο να διατείνονται ότι η οικονομία αντέχει οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο και αν ληφθεί, ο πρωθυπουργός ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι και τα δημοσιονομικά αποθέματα δεν θα υπάρχουν επ’ αόριστον και η ζημιά που θα δημιουργηθεί από ένα lockdown σε ρευστότητα, έσοδα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις θα είναι ανεπανόρθωτη. Για τους λόγους αυτούς και με προφανή στόχο να μην οδηγηθούμε σε lockdown η κυβέρνηση εξήγγειλε μια ακόμη δέσμη περιοριστικών μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Στόχος αυτών των μέτρων είναι να πεισθούν και μέσω των περιορισμών αρκετών δραστηριοτήτων όσοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο να πάνε και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.
Η απόδοση των μέτρων θα κριθεί στις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου, οπότε και η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί την συνέχισή τους Ή ακόμα και την αυστηροποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση και αυτό αποτελεί κυβερνητική πρόθεση, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων αν αυτό κριθεί απαραίτητο και μαλιστα δεν ειναι λίγες και οι φωνές που κάνουν λόγο για «μοντέλο Αυστρίας» για τους ανεμβολίαστους.
Ενίσχυση του ΕΣΥ
Επιπλέον η κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση μέσω προσλήψεων του εθνικού συστήματος υγείας και δημιούργησε εκ νέου νοσοκομεία και μονάδες ΜΕΘ που θα απασχολούνται αποκλειστικά με περιστατικά covid 19. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται καθημερινά για την πορεία της πανδημίας, αλλά και της απόδοσης των μέτρων ,ενώ παρακολουθεί στενά μέσω τηλεφωνικών επαφών και την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Και αυτό γιατί σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες πώς θα κυλήσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, γιατί σε λίγες ημέρες θα πρέπει να ενημερωθούν επαγγελματίες, εργαζόμενοι και γενικά οι πάντες εάν η χώρα την περίοδο των εορτών θα είναι «σε λειτουργία» ή σε «καραντίνα».