Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λοκντάουν Ελλάδα – Χριστούγεννα 2021: Τι λέει για το ενδεχόμενο ο καθηγητής Μανωλόπουλος
ΕΛΛΑΔΑ

Λοκντάουν Ελλάδα – Χριστούγεννα 2021: Τι λέει για το ενδεχόμενο ο καθηγητής Μανωλόπουλος

Λοκντάουν Ελλάδα - Χριστούγεννα 2021: «Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα"

Στη μετάλλαξη Όμικρον η οποία «μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό», αλλά και στο γεγονός πως ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας. «Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά στην αντίθετη περίπτωση δεν θα θέλαμε να βρεθούν με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω», είπε αρχικά μέσω παρέμβασής του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου στο Mega.

Παγκόσμια επικράτηση της Δέλτα

Μάλιστα, εξήγησε πως έχει επικρατήσει παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα, γιατί έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να μεταδίδεται. «Δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα. Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο καθηγητής απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι γι’ αυτό, ωστόσο το χαρακτήρισε άδικο. «Κάθε μέτρο που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων είναι θετικό. Απλά, είναι ένα μικρό μέτρο συγκριτικά με το πρόβλημα που έχουμε. Ενα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο για πολλούς άλλους», τόνισε.

«Θα ήταν άδικο και επιφανειακό το γενικευμένο lockdown, γιατί ελάχιστοι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ΜΕΘ και πολύ λιγότεροι πεθαίνουν. Ο λόγος που νοσούν οι εμβολιασμένοι, είναι γιατί έχουμε υψηλό ιικό φορτίο λόγω πολλών ανεμβολίαστων στην κοινότητα. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να βρεθούν σε περιβάλλον με ανεμβολίαστους, Θα είχαμε αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό αν είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 90%» εξήγησε. Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, η μετάλλαξη Όμικρον βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Άλλωστε, «υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται και συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα. Βλέπουμε ότι ένα νέο στέλεχος μπορεί να χειροτερέψει τα δεδομένα, μπορεί και όχι. Η ανάγκη για μέτρα παραμένει υπαρκτή. Οπως εξελίσσονται τα δεδομένα, δεν θα τα αποφύγουμε». Τέλος, αναφορικά με την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημείωσε: «Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που έχει κάνει και τις δύο δόσεις να κάνει και την αναμνηστική. Έχει πειστεί. Δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλει…».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις