Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ενημέρωση για κορονοϊό 29/11: «Ο εμβολιασμός και στις μεταλλάξεις εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας»
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση για κορονοϊό 29/11: «Ο εμβολιασμός και στις μεταλλάξεις εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας»

Ενημέρωση για κορονοϊό 29/11: Σύντομα η γνωμοδότηση για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

Ψυχραιμία ώσπου να διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, συνέστησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. «Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου που ξεκίνησε την τοποθέτησή της από την μετάλλαξη Όμικρον που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα. «Το ιδιαίτερο της παραλλαγής είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας πρωτεΐνης, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό και το οποίο στοχεύουν τα εμβόλια, που προκαλούν ανησυχία.

«Στη νέα αυτή συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις» συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που σημείωσε πως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, αν και λόγο της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται η μεταδοτικότητά του να είναι αυξημένη. Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, η Μαρία Θεοδωρίδου παρέθεσε τα ευρήματα 100 ατόμων στη νότια Αφρική που νόσησαν με την μετάλλαξη Όμικρόν. «Η νόσηση των λιγότερων από 100 ατόμων ήταν ήπια με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες» είπε, τονίζοντας όμως πως στον μικρό αριθμό αυτών των ασθενών η ηλικία ήταν νεαρή κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.

Το θέμα που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, είναι κατά πόσο η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής είναι επαρκής. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναμενόμενη εξέλιξη η εμφάνιση της μετάλλαξης

Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, «στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται πως η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο» στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. «Επομένως, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας» σημειώνει η πρόεδρος της επιτροπής και παραθέτει την προτροπή του ΠΟΥ για επιτάχυνση του εμβολιασμού ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Άλλωστε, η Μαρία Θεοδωρίδου θεωρεί αναμενόμενη κατάσταση την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όμως με την χορήγηση εμβολίου και στις υπό ανάπτυξη χώρες. «Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός» είπε. Η εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, σημειώνει η κυρία Θεοδωρίδου. Συστήνει επίσης, «τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού, υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα για τον έλεγχο του προβλήματος». «Να θυμηθούμε την ανάγκη της υποστήριξης για διαθεσιμότητα εμβόλια σε τρίτες χώρες» συμπληρώνει.

Τα ευρήματα της μελέτης του ΕΚΠΑ για την τρίτη δόση

Αναφερόμενη στα οφέλη της τρίτης δόσης, παρέθεσε μελέτη του ΕΚΠΑ, σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Μελέτη σε 71 υγειονομικούς που έκαναν την αναμνηστική δόση φαίνεται πως μετά την τρίτη δόση τα αντισώματα είναι της τάξεως του 97,8%, υψηλότερα από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο. «Η τρίτη δόση παράγει πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων, γεγονός σημαντικό για την προστασία από τη νόσο» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στην ηλικιακή αυτή ομάδα. «Η διαφορά είναι ότι η δόση για τα παιδιά είναι το 1/3 της δόσης που χορηγείται σε μεγαλύτερους, δηλαδή 10 μικρογραμμάρια» είπε. «Μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση αυτή ήταν συγκρίσιμη με τη δόση των 30 μικρογραμμαρίων» σημείωσε. Όπως είπε, σύμφωνα με τα ευρήματα του EMA, από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, 1.305 έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, εκ των οποίων νόσησαν τρία που ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 695 που πήραν εικονικό φάρμακο, νόσησαν 16.

Επιπλέον, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως ήπιες και συνήθεις είναι και οι ανεπιθύμητες ενέργειες και αυτό συνετέλεσε «ώστε ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των ανεπιθύμητων παρενεργειών». Στη χώρα μας, τα εμβόλια αυτά για τα παιδιά θα έρθουν μετά τις 20 Δεκεμβρίου και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στα παιδιά στη χώρα μας.

Θεμιστοκλέους: Η δυναμικότητα του συστήματος στους εμβολιασμούς θα αυξηθεί τον Δεκέμβριο

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως ξεπεράσαμε τους 14 εκατ. εμβολιασμούς, συνολικά, με πάνω από 7 εκατ. να είναι οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μια δόση. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναμνηστική δόση και στους δικαιούχους, εξηγώντας πως ήδη έχει εμβολιαστεί το 40% των δικαιούχων και ένα 25% έχει προγραμματίσει το ραντεβού του. Οσο αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως στα 1.500 που ήταν μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχουν προστεθεί πάνω από 800, φτάνοντας τα 2.300 ενώ τόνισε πως η δυναμικότητα στους εμβολιασμούς, τον Δεκέμβριο, αναμένεται να αυξηθεί και με επέκταση του ωραρίου και με προσθήκη ημερών και εμβολιαστικών κέντρων.

Σε ερώτηση για το πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά 5-11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως, κατόπιν επικοινωνίας με τη Pfizer, δεν μπορούν τα εμβόλια να είναι στη χώρα μας πριν τις 20 Δεκεμβρίου, με την ημερομηνία να καθορίζεται τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις