Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επανεκπαίδευση αστυνομικών: Η έναρξη των μαθημάτων έγινε παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη
ΕΛΛΑΔΑ

Επανεκπαίδευση αστυνομικών: Η έναρξη των μαθημάτων έγινε παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Επανεκπαίδευση αστυνομικών: Περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση πάνω σε θέματα επαγγελματικής αγωγής και γνώσης των δικονομικών κανόνων, αλλά και πρακτική κατάρτιση.

Στον απόηχο της δραματικής κατάληξης της καταδίωξης στο Πέραμα με νεκρό από πυροβολισμούς έναν νεαρό Ρομά, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη θεοδωρικάκου, 2.500 κάθονται ξανά στα θρανία. Η πρόσθετη εκπαίδευσή τους, περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση πάνω σε θέματα επαγγελματικής αγωγής και γνώσης των δικονομικών κανόνων, αλλά και συμμετοχή σε σενάρια εξομοιούμενα ένοπλη συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, στη διαχείρηση εγκλημάτων σε εξέλιξη, καταδιώξεων και ελέγχων οχημάτων. Την έναρξη της εκπαίδευσης κήρυξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης θεοδωρικάκος, παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης.

Πέτρος Καρσιώτης
γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Ο Υπουργός μετά το σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει η ομάδα ΔΙ.ΑΣ στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, επισημαίνοντας παράλληλα και την κοινωνική αποστολή της. «Όπως είχαμε ανακοινώσει, όπως είχαμε δεσμευτεί, ξεκινά σήμερα, η επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών μας. Ξεκινάμε από τους 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Αμέσου Δράσεως και θα περάσουν από το σχολείο επανεκπαίδευσης ολοκληρωμένα από τώρα μέχρι τον Ιούλιο στο σύνολό τους.

Σκληρή και σύνθετη δουλειά

»Τα μαθήματα, είναι τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό και ο στόχος μας είναι οι αστυνομικοί μας, να γνωρίσουν τους νόμους που διέπουν την αστυνομική δράση, να ενημερωθούν πλήρως για τον Ποινικό Κώδικα και ταυτόχρονα να έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων των πολιτών και των τεχνικών καλύτερης επικοινωνίας με το σύνολο τους, αλλά και με επιμέρους κοινωνικές ομάδες. Ασφαλώς θα εκπαιδευτούν ώστε να είναι ακόμα καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί στα αστυνομικά τους καθήκοντα, στη χρήση των όπλων, στις τεχνικές της δράσης τους, στην εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας της Αμέσου Δράσεως.

Οι αστυνομικοί μας, κάνουν μία πολύ σκληρή και συνθέτη δουλειά επ’ ωφελεία της κοινωνίας, εργάζονται για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε ενισχύσει με 1.000 αστυνομικούς τα Αστυνομικά Τμήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και με 100 βραδινές περιπολίες, οι οποίες συμβάλλουν στην πάταξη της εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα δουλεύουμε, για να εφοδιάσουμε τους αστυνομικούς μας, με καλύτερη υποδομή, με καλύτερα εφόδια ώστε και εκείνοι να κάνουνε με μεγαλύτερη ασφάλεια τη δουλειά τους. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η εκπαίδευση, θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και θα συμβάλει στο να γίνει πράξη, το όραμα και το σχέδιό μας που δεν είναι άλλο από μία αστυνομία σύγχρονη, ανθρώπινη, αποτελεσματική, φιλική, απέναντι στους πολίτες, φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους και ταυτόχρονα σκληρή, άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα».

Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ: Ζητούμενο η ασφάλεια των πολιτών

Ακολούθως, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχηγός, κατά τον οποίο, ευχαρίστησε το προσωπικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για το ιδιαίτερο έργο τους και την σημασία αυτού στην καθημερινότητα των πολιτών, το αίσθημα ασφάλειας των οποίων ενισχύθηκε με την περαιτέρω στελέχωση της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και κυρίως της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του λεκανοπεδίου. Επισήμανε, παράλληλα τόσο τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας των πολιτών όσο και τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν προς την κατεύθυνση αυτή, προτρέποντας το προσωπικό να εργάζεται καθημερινά με επαγγελματισμό, ζήλο και επιμονή.

Ευχαρίστησε όσους συμβάλουν στην υλοποίηση της εν λόγω εκπαίδευσης, προτρέποντας τους εκπαιδευόμενους να αποκομίσουν το μείζον όφελος μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Το σχολείο επανεκπαίδευσης θα παρακολουθήσουν συνολικά 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε 25 εκπαιδευτικές σειρές, διάρκειας έξι ημερών, και για διάστημα από 29 Νοεμβρίου 2021 έως 16 Ιουλίου 2022. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να μετεκπαιδευτούν και να ενημερωθούν διεξοδικά στο θεωρητικό μέρος, από ιδιώτες πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού, ξενοφοβίας, διεθνούς προστασίας, επαγγελματικής αγωγής, κανόνων δεοντολογίας, οπλοφορίας, χρήσης πυροβόλων όπλων, ψυχολογίας, επικοινωνίας και οργανισμών – κανονισμών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ένοπλες καταδιώξεις

Τέλος, στο πρακτικό μέρος τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπτύξουν και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, στις πρώτες βοήθειες στο πεδίο, μέσω πρακτικής εξάσκησης σε σενάρια εξομοιούμενα ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, στη διαχείριση εγκλημάτων σε εξέλιξη – καταδιώξεων και μνημονίων ενεργειών, στους ελέγχους υπόπτων ατόμων μέσω σεναρίων κλιμακούμενης έντασης συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων, στους ελέγχους οχημάτων, στην αστυνομική αυτοάμυνα, στην οπλοτεχνική, καθώς και στους κανόνες ασφαλείας και χρήσης πυροβόλων όπλων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις